'Hacı adayları bizden haber beklesin'

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suudi Arabistan'ın Hacı adayları için aldığı 'kota kısma' kararıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. 'Hacı adayları bizden haber beklesin' diyen Görmez, Gezi Parkı eylemleri sırasında, eylemcilerin sığındığı Valide Sultan Camii raporunun da Pazartesi günü açıklanacağını kaydetti Afyonkarahisar'da yeni Devlet Hastanesi'nin hizmet vermeye başlamasından sonra oluşan cami ihtiyacı, Yeni [&hellip]

“Hacı adayları bizden haber beklesin”

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Suudi Arabistan’ın Hacı adayları için aldığı “kota kısma” kararıyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyledi. “Hacı adayları bizden haber beklesin” diyen Görmez, Gezi Parkı eylemleri sırasında, eylemcilerin sığındığı Valide Sultan Camii raporunun da Pazartesi günü açıklanacağını kaydetti

Afyonkarahisar’da yeni Devlet Hastanesi’nin hizmet vermeye başlamasından sonra oluşan cami ihtiyacı, Yeni Hastane Camisi’nin açılmasıyla karşılandı. Afyon Et A.Ş. tarafından yaptırılan Cami’nin açılışına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban katıldı.
GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Açılış için Afyonkarahisar’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Cuma Namazı’nda hem vaaz verdi, hem de hutbe okudu. Cuma Namazı’nı da kıldıran Görmez, basın mensuplarının “Hacı adayları için kısıtlama var mı” sorusun yanıtladı. Görmez, “Bu sene Kâbe’deki yoğun inşaatlardan dolayı, bilhassa tavaf alanının genişletme çabalarından dolayı inşaat firmalarının da taahhütlerini zamanında yerine getirmedikleri için Suudi Arabistan Hac Bakanlığı, her ülkeye tanıdığı kotanın yüzde 20’sini bu sene kısma kararı aldı. Ancak henüz görüşmelerimiz devam ediyor. Şimdilik herhangi bir son durum söz konusu değil. Çünkü biz başka ülkelere benzemiyoruz. Biz gidecek olan Hacı adaylarımızı çok önceden belirlemiş bulunuyoruz. Hacc’a gidecek Hacılarımız eğitimlerini almaya başladılar. Hem Sayın Başbakanımız’ın, hem Başbakan Yardımcımız’ın görüşmeleri devam ediyor. Benim Hac Bakanı ile olan diyalogum, ilişkilerim, görüşmelerim devam ediyor, Neticelendiğinde inşallah biz Hacı adaylarımıza en güzel şekilde bilgi vereceğiz” dedi.
GELECEK YIL İÇİN UMUT
Bu yıl Suudi Arabistan’ın kararı nedeniyle Hacc’a gidemeyecek olanların, gelecek sene herhangi bir kur’a olmadan listeye alınacağını söyleyen Görmez, “Şunu ifade edeyim: Diyelim ki bu sene gidecek olan Hacılarımızın yüzde 20’si gidemedi, ki bu da 14 bin Hacı adayımıza tekabül ediyor. O takdirde, biz o 14 bin Hacımızı gelecek sene herhangi bir kur’aya tabi tutmadan onları götüreceğiz. Bir vaadimiz daha vardı: 7 yıl üst üste müracaat edenleri gelecek sene götürecektik. Belki o vaadimizi yerine getirmede küçük noksanımız olabilir. Ama onlar da üzülmesinler, hem bu sene gidemeyenler, hem 7 sene üst üste gidemeyenler, herhangi bir kur’aya tabi tutulmadan inşallah götürülecekler. Fakat şu anda henüz herhangi bir durum söz konusu değil. Hacı adaylarımız bizden haber beklesinler” diye konuştu.
VALİDE SULTAN RAPORU PAZARTESİ
Bir basın mensubunun “İstanbul’daki Valide Sultan Camii ile alakalı soruşturma hangi aşamada” sorusuna ise Görmez, şöyle cevap verdi:
“Valide Sultan Camii ile ilgili Teftiş Kurulumuz’un yaptığı çok detaylı inceleme, bugün-yarın neticelenecek. Biz de incelemeyi, incelemenin neticelerini Pazartesi inşallah, halkımızla paylaşacağız.”
ATANAMAYAN HAFIZLAR’LA GÖRÜŞTÜ
Hafızlık Belgesi olmasına rağmen imam ya da müezzin olarak atanamayan ve Atanamayan Hafızlar olarak bilinen grubun temsilcisi Ahmet Gazi Arpacı ile de bir süre görüşen Görmez, Arpacı’nın sorunlarını dinledi. Görmez, 90 İmam-Hatip Lisesi mezununun atama için hazırlık yaptığını, bu durumda Atanamayan Hafızlar için bir girişimde bulunmanın zor olacağını kaydetti. (Kocatepe)

Önemli bir ihtiyaç karşılandı

Devlet Hastanesi’nin karşısında inşa edilen Camii’nin önemli bir ihtiyacı karşıladığını söyleyen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise başta İşadamı Yavuz Koçabaşan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Engelli tuvaleti bulunuyor

Devlet Hastanesi, Uydukent İş Merkezi ve bölgedeki eczanelerin cami ihtiyacını giderecek cami, bin 200 metrekarelik kapalı alan üzerinde inşa edildi. Arsası Afyonkarahisar Belediyesi tarafından tahsis edilen ve 10 ay gibi kısa sürede tamamlanan caminin iç tasarımı ise dikkat çekiyor. Bin 100 kişinin rahatça ibadet etmesi için tasarlanan caminin bir özelliği de, Cenaze Namazı için ayrılan özel bölümü. Cenaze Namazı için bin 500 metrekarelik avlu düzenlemesi yapılan camide, güneş ve yağmurun etkisini azaltmak için korunaklar da yaptırıldı. Cami düzenlemesi içinde engelli tuvaleti de bulunuyor.

Bakmadan Geçme