Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

HACET NAMAZI

Kabir namazı yatmadan önce yeni bir abdest alınarak, kılınan iki rekâtlı bir namazdır. Bu namaz özellikle Tahıyyatta oturulduğu ğibi oturarak kılınır; Sünnet olan odur. Kılınışı iki rekâtlı sünnet namazları gibidir. Birinci rekâtta Fatihadan sonra “Zilzal” süresi okunur. Rükûda eller dizlere konularak bir miktar eğilinir, secde de ise normal secde yapılır. İkinci rekâtta ise besmeleden sonra Fatiha ve tekasür suresi okunur. İlk rekâtta olduğu gibi rükû ve secde yapılır, tehıyyata oturulur. Ettehıyyatü, Allahümme salli ve barik, Rabbena ve rabbeneğfirli duaları okunur selam verilir.
Efendimiz (S.A.V.) vitir namazından sonra yatmadan önce iki rekât oturarak bu namazı kılardı. Halk arasında “Kabir namazı” olarak geçen bu namazın ismi eski kaynaklarda “Kabir namazı veya Kabir Nur namazı “ olarak geçmemektedir. Bu namazın bu adlarla eski kaynaklarda geçmemiş olması olmadığı anlamına gelmez. Hadis kitaplarımıza ve Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.)’in yaşayış tarzını anlatan kitaplara baktığımızda, yer yer değişik kelimeler içermekle birlikte şöyle bir hadis-i şerifin olduğunu görürüz:
Ebu Umame, Enes ve diğer sahabelerden (r.anhüm) rivayet edildiğine göre “Efendimiz (s.a.v.) yatağa girmek istediğinde yatağa oturur, uyumadan önce iki rekât namaz kılardı. Birinci rekâtta Zilzal, ikinci rekâtta ise Tekasür surelerinin okurdu.” (İhya: 1/176)
“Allah Rasûlü vitirden sonra oturarak iki rekât namaz kılardı” Bazı rivayetler bunu “bağdaş kurarak” diye de verir (Müslim). Beyhakî de: “Gece de onüç rekât namaz kılardı. Dokuz rekâti ayakta kılar ve onlarda vitir yapardı. Iki rekât da oturarak kılar, secde yapmak istediğinde ayağa kalkıp rukû yapar ve secdeye giderdi. Bunu vitirden sonra yapardı”. Diğer bir rivayette: “O iki rekâtta oturarak kıraat ederdi”, bir diğerinde: “Bu iki rekâtta (kul yâ-eyyühelkâfirûn ve izâ zülzilet-il ardu) sûrelerini okurdu” ilaveleri de vardır. Hatta bazı haberlerde: “Yatağına yatmak istediği zaman oraya emekleyerek gider ve uyumadan önce yatağının üzerinde iki rekât namaz kılardı, bu rekâtlarda (Izâ zülziletilardu ve Tekâsür) sûrelerini okurdu” denir (Beyhakî, es-Sünenül-kübrâ, NI/32; Gazâli, Ihyâ, I/196). Az farkla bu hadisleri Ahmed bin Hanbel (Müsned, V/260; VI/299), Ibn Mâce (Ibn Mâce, ikâme,125), Tirmizî (Tirmizî, vitir,13), Darimî (Darimî, salât, 215) ve Dârekutnî de (Derekutnî, N/6251) rivayet etmişlerdir. Ibnü’l Kayyim ise bunları değerlendirirken şunları söylemiştir: “Resûlüllah gece namazını üç türlü kılardı:1- Ayakta. En çok yaptığı da budur. 2- Kıraati oturarak, rükü’u da oturarak. 3- Kıraati oturarak ve kıraattân az bir miktar kalınca kalkıp rükü’u ayakta iken. Bu üç türlü kıldığıda doğrudur” (Ibn Kayyim, Zâd, I/110).
Hz. Peygamberimizin (s.av) bu namazı kıldığına dair hadis-i şeriflerin bazıları şunlardır:
Ümmü Seleme radıyallâhu anha’dan):
“Vitr’den sonra iki rekât namaz kılardı.” (Tirmizî, Sünen (471)
Hazreti ‘Âişe radıyallâhu anha’dan:
“Sonra vitr kılar, sonra da oturarak iki rekât namaz kılardı…” (Müslim, Sahîh (H:738), Nesâî (Benzer lafzını, Müctebâ:3/25, Kübrâ: 1449),
Ümmü Seleme radıyallâhu anha’dan:”Vitr’den sonra oturarak iki hafif rekat namaz kılardı. “ ( İbn-i Mâce, Sünen (1195 )
Âişe radıyallâhu anha’dan:
“Nebî sallallâhu aleyhi ve sellem vitr’den sonra iki rekât namaz kılar, bu iki rekatte oturarak okurdu. ( İbnü Mâce (Benzer Lafzıyla) 1196), Tahâvî Şerhu Meâni’l-Âsâr, (1/341 )
Ebû Umâme radıyallâhu anhu’dan).
“Şu iki rekâtı vitrden sonra oturarak ve onlarda Zilzâl ve Kâfirûn sûrelerini okuyarak kılardı.”( Ahmed, Müsned (5/260 ) ve Tahâvî, Şerhu Meâni’l-Âsâr (1/341
“Bu sefer, şübhesiz ki zorluk ve ağırlık(ların bulunduğu bir sefer)dır. O yüzden sizden biriniz vitr kıldığında ardından hemen iki rekât kılsın. Eğer gece uyanır(ve onu kılar)sa ne a’lâ. Aksi halde, şu iki rekât onun için(gece namazı yerine)dir.” ( Dârimî, Sünen (1594), İbnü Huzeyme (1106), İbnü Hibbân (2577), Tahâvî, Şerhu Meânî’l-Âsâr: (341), Dârekutnî (2/39, H:1,3), Sevbân radıyallâhu anhu’dan)”
Bu namazı kılarken Fatiha’dan sonra Zilzâl ve Kâfirun surelerini okumak sünnettir. Fakat bikmeyenler ezberleyinceye kadar başka sureleri de okuyabilirler.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti