Hacer Coşan Kimdir? Aslen Nerelidir?

Muhterem Hacer Coşan vefatının ardından gündem oldu. Bunun üzerine Muhterem Hacer Coşan’ın hayatı ile ilgili detaylar oldukça merak edildi.

Haber

Nakşibendi tarikatının önderi merhum Mehmet Zahit Kotku’nun kızı olan Hacer Hacer Coşan 1941’de Bursa’nın İzvat Köyü’nde
dünya ya geldi. Aslen Kafkas göçmenidir. Rabia Edibe Hanım ve Mehmet Zahit Kotku’nun kızıdır.
Çocukluk dönemini İzvat Köyü’nde geçiren Muhterem Hacer Coşan 4 yaşındayken ailesi ile birlikte Bursa’ya yerleşti. Bursa’da dedeleri ipekçilik ile uğraşıyordu. 11 yaşında ise İstanbul’a taşındı. Küçük yaşta hafızlık yapmaya başlayan Coşan, 15 yaşına kadar Süleymaniye civarında hayatına devam etti, sonrasında ise İskenderpaşa’da ikamet etmeye başladı.
Genç yaşında ise Mahmud Esat Coşan Hoca ile evlendi. Muharrem Nureddin, Aişe Hümeyra, Fatıma Züheyra Coşan Dündar isminde 3 çocuğu vardır.
Ankara’da, adına yapılmış bir cami bulunmaktadır.
Muhterem Hacer Coşan 13 Kasım 2023’te hayatını kaybetti. Vefat ettiğinde 82 yaşındaydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, merhum ilahiyatçı Mahmud Esad Coşan’ın eşi Hacer Muhterem Coşan’ın cenaze namazına katıldı. Cenaze namazında Erdoğan’ın yanı sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, eski Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve aile yakınları saf tuttu. Hayatını kaybeden Hacer Muhterem Coşan’ın eşi Mahmud Esad Coşan Avustralya’da esrarengiz bir kazada hayatını kaybetti. Hacer Muhterem Coşkun da Nakşibendî tarikatı liderlerinden olan babası Mehmet Zahit Kotku gibi 13 Kasım’da hayata gözlerini yumdu.

Mehmet Zahit Kotku da 13 Kasım 1980’da hayatını kaybetmişti. Bilindiği üzere Nakşibendi Şeygi Mehmet Zahit Kotku’nun vefatının ardından postnişine damadı Prof. Dr. Esat Coşkun oturdu. Esat Coşan 1938’de dünyaya geldi.

Haber

Muhterem Hacer Coşan’ın Son röportajı

Merhume Hacer Coşan son röportajını Kadın ve Aile dergisine vermişti. O röportajda şu ifadeler ya-er almıştı:

Kadın ve Aile: Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Muhterem Hacer Coşan: Şimdiki adı Çukurca olan Bursa’nın İzvat köyünde doğmuşum. İzvat’ın mânâsı ne bilmiyorum? Kafkasya’dan göçtükleri zaman oranın bir ismi mi koyulmuş, bilemiyorum.

Bizim için güzel bir köydü. Dedem o köye imam olarak gitmiş. Dedem vefat edince babam da oraya gitmiş. Babam (Mehmed Zahid Kotku) köye gittiği zaman çok gençmiş ve bekârmış. Çok zayıf ve sakallı olduğundan _ki o zaman sakal pek yokmuş_, babamı görenler: “Vah vah bu hoca çok zayıf, veremli mi ne?” diyorlarmış. Uzunca bir müddet bu köyde kalmışlar. Önce ablam olmuş, sonra bir oğlan çocuk doğmuş, onun üzerine ben dünyaya gelmişim.

Ben köyü pek bilmiyorum. Kaya Nine denilen, yaşlıca, iki büklüm olmuş, o hali ile köy işleri yapan bir teyzeyi hatırlıyorum. Köyde şeftali, çilek, kiraz yetişiyordu ama şimdilerde kereviz ekiyorlarmış. Ben 4 yaşında iken köyden çıkmışız. Bursa’ya dede evine gelmişiz. Dedelerimiz Bursa’ya geldiklerinde ipekçilik yapmışlar. Evimiz Bursa kalesinin içindeydi. Ablam hâlâ orada oturuyor. Köy şimdi Bursa’ya bağlanmış, İzmir’e giden otoban hemen hemen oradan geçiyor.

Babam Üftâde Camii’nde vazife görüyordu, evimiz camiye yakındı. Ben de camiye gider gelirdim. Babam Ramazanda orada itikâfa girerdi. Evden çorbası yapılırdı. Rum’dan dönme Makbule Teyzemiz vardı. Ekseriyetle sahurda çorbasını o götürürdü.

Kadın ve Aile: Üftâde Camii’nden sonra nerede vazife yaptı?

Muhterem Hacer Coşan: İstanbul Zeyrek Camii’nde vazife aldı. İstanbul’a geldiğimizde 10-11 yaşındaydım.

Evimiz camiinin yanındaydı. Unkapanı Köprüsü’nün gemilerin geçmesi için açılması bizim camdan görülürdü. İMÇ çarşısı henüz yapılmamıştı. Süleymaniye’nin altında küçük küçük evler vardı. Onlar sonra yıkılıp çarşı yapıldı. 15-16 yaşıma kadar orada kaldık. Sonra İskenderpaşa’ya geldik.

Kadın ve Aile: Mutlu ve huzurlu aile ortamları için ailelere neler tavsiye edersiniz?

Muhterem Hacer Coşan: En başta sabır. Sabırsız hiçbir şey olmaz. Rahmetli (Mahmud Esad Coşan) dışarıdan sinirli gelip ters konuştuğunda ben hiç sesimi çıkarmazdım, hiç cevap vermezdim. Ne olursa olsun ben hep sabırla karşılardım. Maddi bakımdan da, eşiyle geçinmesi bakımında da sabır. Şimdi ayrılıkların çoğu cevap vermekten oluyor.

Kadın ve Aile: Şahver Teyzemiz size “Üç Taçlı Sultan” der. Üç güzelliği yaşamış bir validemiz olarak bizlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Muhterem Hacer Coşan: Babam ”Kız çocuklarını bilhassa beyaz giydirin, süsleyin onları “ derdi.

Beyaz çabuk kirlenir, kirletmemeyi öğrensinler, güzel giydirin ki o şekilde büyüyecekler, kısmetleri ona göre olur.

Kadın ve Aile: Eş olarak tavsiyeniz?

Muhterem Hacer Coşan: SABIR

Kadın ve Aile: Anne olarak tavsiyeniz?

Muhterem Hacer Coşan: Anne olarak ben çocuklarımdan çok memnunum. Allah razı olsun. Allah onları da üzmesin.

Kadın ve Aile: Son olarak annelere bir tavsiye alabilir miyiz?

Muhterem Hacer Coşan: Anneler çocuklarına iyi davranacaklar. Eşlerine saygılı ve sevgili olacaklar.

Saygı olmayınca hiçbir şey olmuyor.

Bakmadan Geçme