Hacamatı streril ortamda yaptırın – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi'nde Kızılay destekli 'Kan Bağışı ve Kök Hücre Tedavisindeki Güncel Yaklaşımlar' konulu bir konferans düzenlendi.Kızılay Kan Merkezi Afyonkarahisar Bölge Eğitim Planlama Sorumlusu Erdal Tan tarafından verilen konferansta, kan bağışının tarihçesi ve bu konuda yaşanan güncel sorunlara değinildi. Kan bağışının ilk denendiği yıllarda, hem alıcı hem de verici ölümlerin sıklıkla yaşandığını [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi’nde Kızılay destekli “Kan Bağışı ve Kök Hücre Tedavisindeki Güncel Yaklaşımlar” konulu bir konferans düzenlendi.
Kızılay Kan Merkezi Afyonkarahisar Bölge Eğitim Planlama Sorumlusu Erdal Tan tarafından verilen konferansta, kan bağışının tarihçesi ve bu konuda yaşanan güncel sorunlara değinildi. Kan bağışının ilk denendiği yıllarda, hem alıcı hem de verici ölümlerin sıklıkla yaşandığını belirten Tan, ancak gelişen teknoloji ile bu konudaki sorunların günümüzde minimuma indirildiği kaydetti.
HEPATİT B TEHLİKESİ VAR
Afyonkarahisar’da alternatif tıbbın çok yaygın olduğunu ve en çok rastlanan yöntemin “hacamat” yöntemi olduğunu dile getiren Tan, “Hacamat yöntemi herhangi sterilizasyon sağlanmadan yapılan bir yöntem. Sadece Afyonkarahisar’da 15 kişi hacamat yaptıktan sonra Hepatit B hastalığına yakalandı ve bu sadece bizim tespit edebildiğimiz kadarı, daha fazlası da olabilir. Bu sebeple Sağlık Bakanlığı kendi bünyesinde hastanelerde bu yöntemi uygulamaya başladı. Çünkü insanlar bu yöntemden vazgeçmiyorlar, en azından şu an steril bir ortamda yapılması amaçlanıyor” diye konuştu.
Kök hücre tedavisi konusunda ise hala Türkiye’nin yeterli seviyede olmadığını belirten Tan, Türkiye’de 915 kök hücre bekleyen hastaya karşılık 90 bin kadar gönüllü kök hücre vericisi bulunduğunu dile getirdi. Tan, “Avrupa’da ve Amerika’da kök hücre tedavisi kelliğe karşı bile kullanılabiliniyor. Ancak ülkemizde henüz ciddi rahatsızlığı olan kişilere karşı bile kök hücre bağışı bilinci yerleşmemiş durumda. 90 bin gönüllü kök hücre vericisi bulunmakta ancak kök hücre uyuşmazlığı çok fazla yaşandığı için daha fazla verici olması gerekiyor” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme