Gürpınar, deprem ve etkilerini anlattı

Psikolog Meryem Gürpınar, büyük deprem felaketi sonrası depremin kişiler ve toplum üzerindeki ruhsal etkileri hakkında bilgiler verdi   Psikolog, Aile ve Çift Terapisti ve Psych-K Kolaylaştırıcısı Meryem Gürpınar, Gün FM'de yayınlanan Gündem programında depremin ruh sağlığına etkileri hakkında konuştu. 'ÇOCUKLARIN ZİHİNSEL VE FİZİKSEL GÜVENDE TUTULMASI ÖNEMLİ' Meryem Gürpınar, bazı çocukların depremden sonra kaygı, depresyon ve [&hellip]

Psikolog Meryem Gürpınar, büyük deprem felaketi sonrası depremin kişiler ve toplum üzerindeki ruhsal etkileri hakkında bilgiler verdi

Psikolog, Aile ve Çift Terapisti ve Psych-K Kolaylaştırıcısı Meryem Gürpınar, Gün FM’de yayınlanan Gündem programında depremin ruh sağlığına etkileri hakkında konuştu.
“ÇOCUKLARIN ZİHİNSEL VE FİZİKSEL GÜVENDE TUTULMASI ÖNEMLİ”
Meryem Gürpınar, bazı çocukların depremden sonra kaygı, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi bozukluklar geliştirebileceğini belirtti. Gürpınar, “Stres ve duygusal sorunlar, çocukların fiziksel sağlığını, yaşam kalitesini ve evde, okulda, topluluklarında nasıl davrandıklarını etkiler. Afet sırasında ve sonrasında çocukları zihinsel ve fiziksel olarak güvende tutmak önemlidir. Çocukların zihinsel stresinin belirtilerini fark edebilen ebeveynler, çocuklarının stresle başa çıkmalarına ve sağlıklı kalmalarına en iyi şekilde yardımcı olabilir. Depremden kaynaklanan stresin çocuklar için daha zor olabilir. Çocuklar durum hakkında bir yetişkin kadar algıya sahip olamaz ve yaşananları anlamlandıramaz, daha az kontrol sahibi olduğunu hisseder ve bu tarz zor durumlarla başa çıkma konusunda daha az deneyime sahiptirler. Çocuklarla ilgilenen yetişkinler kendi duygu durumlarını fark edebilmeli ve dengede olduklarından emin olmalıdırlar.” dedi.
“DÜŞÜNCELERİNİ KONUŞMALARI İÇİN FIRSATLAR VERİN”
Gürpınar sözlerini şöyle tamamladı: “Çocuklarınıza yaşadıkları veya bu konuda ne düşündükleri hakkında konuşmaları için fırsatlar verin. Onları endişelerini paylaşmaya ve soru sormaya teşvik edin. Konuşmak onları rahatlatacaktır. Çocuklarınızın sizinle veya kendilerini güvende, sakin hissetmelerine yardımcı olabilecek ve onlara umut duygusu verebilecek başka bir güvenilir yetişkinle birlikte olmasına izin verin. Deprem ve sonrasına ilişkin kitle iletişim araçlarına maruz kalmayı sınırlayın. Doğrudan bir depreme maruz kalan çocuklar, yaşananları hatırlatan şeyleri gördüklerinde veya duyduklarında tekrar üzülebilirler. Çocuklarınızı doğrudan depremle ilgili harekete geçmeye teşvik edin. Bu, kontrol duygusunu yeniden kazanmalarına ve duygularını yönetmelerine yardımcı olabilir. Örneğin, çocuklar bir felaketten sonra güvenli bir ortamda topluluk veya aile üyelerine yardım etmek üzere başkalarına yardım edebilir. Kliniğimizde ilimizdeki depremzedeler için ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bu vesile ile depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum.”
>> Ş. Cüneyt BURSALIOĞLU’nun Haberi

Bakmadan Geçme