• Haberler
  • Genel
  • Günümüzdeki Kerbelalara dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Günümüzdeki Kerbelalara dikkat! – Kocatepe Gazetesi

İslam Âlemi'nin bugün idrak edeceği 10 Muharrem ve Aşure Günü'nün hayırlara vesile olmasını dileyen İl Müftüsü Burhan İşliyen, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'i rahmetle yâd ederken günümüzde Irak ve Suriye gibi bölgelerde istinasız yeni Kerbelaların yaşandığının farkında olunması gerçeğine temas etti Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, bugün idrak edilecek olan Muharrem ayının 10'nucu günü nedeniyle yaptığı açıklamada [&hellip]

Günümüzdeki Kerbelalara dikkat!

İslam Âlemi’nin bugün idrak edeceği 10 Muharrem ve Aşure Günü’nün hayırlara vesile olmasını dileyen İl Müftüsü Burhan İşliyen, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’i rahmetle yâd ederken günümüzde Irak ve Suriye gibi bölgelerde istinasız yeni Kerbelaların yaşandığının farkında olunması gerçeğine temas etti

Afyonkarahisar Müftüsü Burhan İşliyen, bugün idrak edilecek olan Muharrem ayının 10’nucu günü nedeniyle yaptığı açıklamada önemli mesajlar verdi. İşliyen, 10 Muharrem’in ve aşure gününün Afyonkarahisar halkına hayırlı olmasını diledi.
MUHARREM ALLAH’IN AYI
İl Müftüsü Burhan İşliyen, Muharrem ayının 10’nucu gününün halk tarafından iyi bilindiğini belirtti. Burhan İşliyen, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın (SAV) torunları Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan’ın Kerbela’da şahadetlerinin yıldönümü olan 10 Muharrem üzerinde bir kez daha durulması gerektiğini söyledi. İşliyen; “Bilindiği gibi Muharrem ayı Hicri yılın başlangıcı olması itibariyle Muharrem ayının Hz. Peygamber tarafından Allah’ın ayı olarak nitelendirilmesi ve bu ayın 10. gününde aşurenin yer alması nedeniyle önem arz etmektedir. Gerek İslam tarihinde gerekse Peygamberler tarihinde çok önemli olan bu hadisenin 10 Muharrem’de aşure gününde cereyan ettiği kaynaklarımızda kayıtlıdır. Özellikle Hz. Musa’nın Firavun’un zulmünden 10 Muharrem’de kurtulduğu sahih hadis kitaplarımızda yazılıdır. Hz. Peygamberimiz 10 Muharrem aşure gününde oruç tutarak bunu tavsiye etmiştir. Farz olmamakla beraber dileyenin tutmasını, tutulmasının faziletine dair tavsiyesi vardır. Bu orucu bir gün öncesi ya da sonrası ile ya da üç gün birlikte tutmak gerekir.” dedi.
HIRSLAR VE ARZULAR
KONTROL ALTINDA TUTULMALI
Muharrem ayının 10’uncu gününü elim hale getiren sebebin yaşanan Kerbela faciası olduğunu belirten Burhan İşliyen, adı Müslüman olan o devrin söz sahibi olan güçlerinin makamlarını koruyabilmek uğruna Hz. Peygamber Muhammed Mustafa’nın (SAV) torunu Hz. Hüseyin ve ailesini hunharca katlettiğini söyledi. Muharrem, aşurenin ayrılıklar ve tefrikanın sebebi değil ders çıkarıldığı takdirde birlik, beraberliğin adresi ve yıldönümü olması gerektiğini kaydeden İşliyen; “İnsan hırslarını, arzu ve isteklerini kontrol edemediği takdirde sonu Peygamberin torununu katletmekle bitebilecek vahşetlerin altına imza atabilir. Bu tamamen makam, iktidar, baş olma ve orada kalma hırslarının sınırlandırılamayıp kontrol altına alınamamasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla Kerbela Günü’nde Hz. Hüseyin ve ailesini, Kerbela şehitlerini anarken dünyaya karşı, mala, makama karşı hırslarımızı kontrol etmenin hesap ve muhasebesini yapmak durumundayız. Hz. Peygamber kişinin mal ve makam hırsının kişinin dinine verdiği zararı iki aç kurdun koyun ağılına girip koyunlara verdiği zarardan daha fazla olduğunu söylemek suretiyle bu tehlikeye dikkat çekmiştir.” diye konuştu. (Kocatepe Haber Merkezi)

Suizan edilmesine fırsat verilmemeli

Gündemde yer alan konulardan olan aynı mekânda kızlı erkekli
konaklama konusuna dinin bakışının net olduğunu söyleyen Müftü Burhan İşliyen, işin esasının kişilerin yalnız başlarına kalmamaları ve
suizan edilmesine fırsat verilmemesi olduğunu söyledi

İl Müftüsü Burhan İşliyen, bir muhabir tarafından son günlerde tartışma konusu olan kızlı erkekli konaklama konusuna dinin bakışını açıkladı.
NİKÂHSIZ MEKÂN PAYLAŞIMI CAİZ DEĞİL
Kızların ve erkeklerin aynı evde kalması konusunda dini hükmün çok net olduğunun altını çizen İl Müftüsü Burhan İşliyen şöyle konuştu: “Hz. Peygamber, ‘Bir erkek kendisine yabancı olan bir hanımla yalnız başına kalmasın. Zira aralarındaki üçüncü kişi şeytan olur.’ net hadisi ile bu duruma açıklık getirmiştir. Medeni ölçüler içerisinde kızlar ve erkeklerin görüşmesi mümkün olmakla beraber evli olmayan insanların aynı mekânda kalmaları ve paylaşmalarının dinen hoş görülmesi mümkün değildir. Okul vs gibi birçok yerde kızlı erkekli olunsa da bu tür alanlarda kişiler yalnız değillerdir. İşin esası yalnız kalmaktır. Yalnız kalan insanın mutlaka kötü düşüneceği diye bir kayıt yoktur ama bizim temel vazifelerimizden biride başkasının bizim hakkımızda suizan ederek kötü düşünmesine sebep vermemektir.”
KÖTÜ DÜŞÜNCE ZEMİNİ OLUŞTURULMAMALI
Konuya Peygamber Efendimizin hayatından bir örnek veren Müftü İşliyen sözlerine şöyle devam etti: “Hz. Peygamber Ramazan ayında camide itikaftadır. Eşi Safiye annemiz Hz. Peygambere iftarlık getirmiş. Peygamber Efendimiz de iftar dağıldıktan sonra hava kararına eşini uğurlamak üzere caminin dışına çıkmış. Yoldan geçen iki erkeği görünce Peygamber Efendimiz onlara arkalarından seslenmiş. Efendimiz, yanındaki hanımın eşi Safiye olduğunu söylemiş. Yoldan geçen iki kişi ‘Hâşâ Ya Resulullah biz senden şüphe mi duyacağız? Bu da ne demek? Kendinizi niye böyle bir açıklama yapmak zorunda hissettiniz diye sormuşlar. Peygamberimiz de ‘Şeytan insanın damarlarında dolaşan kan gibi dolaşır. İki adım gittikten sonra acaba Peygamberin yanındaki hanımda kimdi diye düşünürseniz biz bir kötülük yapmadığımız gibi başkalarının da hakkımızda kötü düşünecek zeminler oluşturmamalıyız demiştir.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme