• Haberler
  • Genel
  • 'Günümüzde 1 yemenici kaldı' – Kocatepe Gazetesi

'Günümüzde 1 yemenici kaldı' – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin Şubat ayı buluşmasında yemeni ve yemenicilik kültürü anlatıldı. Buluşmaya, Afyon’daki son yemenici Hüseyin Barsbuğa da katıldı Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nde Şubat ayı buluşması gerçekleşti. Yemeni ve yemenicilik kültürünün anlatıldığı buluşma toplantısından önce Afyonkarahisar’da son yemenici Hüseyin Barsbuğa kendi üretimi olan yemenileri tanıttı. Toplantıda ise R. Gülenay Yalçınkaya yemenicilik hakkında [&hellip]

“Günümüzde 1 yemenici kaldı”

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nin Şubat ayı buluşmasında yemeni ve yemenicilik kültürü anlatıldı. Buluşmaya, Afyon’daki son yemenici Hüseyin Barsbuğa da katıldı

Afyonkarahisar Yerel Tarih Araştırmaları Merkezi’nde Şubat ayı buluşması gerçekleşti. Yemeni ve yemenicilik kültürünün anlatıldığı buluşma toplantısından önce Afyonkarahisar’da son yemenici Hüseyin Barsbuğa kendi üretimi olan yemenileri tanıttı.
Toplantıda ise R. Gülenay Yalçınkaya yemenicilik hakkında bilgiler verdi. Yalçınkaya, “Yemeni, bir çeşit ayakkabı. Bu işi meslek edinenler de yemenici. Geçmişte yaygın olarak yapılan ve ayakkabı ihtiyacını gideren yemeni-ler, artık piyasada az bulunuyor. Afyonkarahisarda kaybolmak üzeredir. 1930’lu yıllarda 200, 40’lı yallarda 100, 60’lı yıllarda 40, günümüzde ise 1 sanatçı devam etmektedir” dedi.
“Bizden sonra kalfa çıkmadı”
Yemenici ustası Hüseyin Barsbuğa ise kendi yemenicilik öyküsünü şöyle anlattı:
“76 yaşımdayım. 5 yaşımda bu işlere başladım. 11 sene bir ustanın yanında çalıştıktan sonra Ömer-Gecek’te kalfalık duamız okundu. Cemal Eğretli ve diğer hocalar bizim kalfalık duamızı okudu, biz de börek yaptırdık. Birkaç kişiydik. Herbirimize farklı uygulama soruları soruldu. Hepimiz de geçtik. Bizden sonra kalfa çıkan olmadı.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme