Güneşin En Yakınında Ne Var?

Hayatın ışık ve ısı kaynağı güneşin en yakınında ne var? Hayat kaynaklarından biri olan, Güneş’e en yakın gezegen Merkür, en uzak gezegen ise Neptün'dür.

Güneş sistemi, güneş etrafında bulunan belirli yörüngelerde seyreden 8 adet gezegen, gezegenlerin uyduları, cüce gezegenler ve belirli gök cisimlerinden oluşan sisteme verilen isimdir.

 

GÜNEŞE EN YAKIN 4 GEZEGEN NEDİR?

Güneş’e en yakın gezegenler sırasıyla; Merkür, Venüs, Dünya, Mars’tır. Bu gezegenlerden sonra Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gelir.

GÜNEŞİN ORTASINDA NE BULUNUYOR?

İnsanoğlu için büyük bir anlam ifade etse de Güneş Sistemi, evrendeki yıldız sistemlerinden yalnızca bir tanesidir. Bu sistemin merkezinde ise orta boyutta bir yıldız olan Güneş ve etrafında dönen sayısız gök cismi bulunmaktadır.

 

GÜNEŞE EN YAKIN YILDIZ HANGİSİDİR?

Latince adı “Centaurus’a en yakın yıldız” anlamına gelen ve 1915 yılında İskoç astronom Robert Innes tarafından Güney Afrika’daki Union Rasathanesi’nin Müdürü olduğu dönemde keşfedilen  Proxima Centauri adlı yıldızdır. Bu yıldız 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş’e en yakın yıldız olarak bilinmektedir.

 

GÜNEŞİ KİM BULDU?

Güneşi İtalyan Astronom, Fizikçi, Mühendis, Filozof ve Matematikçi, Galileo Galilei buldu.

 

GÜNEŞ DÜNYA’YA NE KADAR UZAKLIKTADIR?

Güneş, Dünya’dan yaklaşık 150 milyon kilometre uzaklıktadır. En yakın yıldız komşusu Alpha Centauri üçlü bir yıldız sistemidir. Bunlar: Proxima Centauri 4.24 ışık yılı uzaklıkta ve Alpha Centauri A ve B birbirinin yörüngesinde dönen iki yıldızdır.  4.37 ışık yılı uzaklıktadır. Bir ışık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir. Güneş ve onun etrafında dönen her şey Samanyolu Gökadası’nda bulunur. Daha spesifik olarak, Güneş, gökadanın yay kolundan dışarı doğru uzanan Orion adlı sarmal bir koldadır. Oradan Güneş, Samanyolu Gökadası’nın merkezi etrafında dolanarak gezegenleri, asteroitleri, kuyruklu yıldızları ve diğer nesneleri beraberinde sürükler. Güneş Sistemi saatte ortalama 720.000 kilometre hızla hareket etmektedir. Ancak bu hızda bile, Samanyolu’nun etrafında tam bir yörüngeyi tamamlamamız yaklaşık 230 milyon yıl sürer. Güneş, Samanyolu’nun merkezi etrafında dolanırken, kendi etrafında da döner. Güneş’in dönme ekseni, gezegenlerin yörüngelerinin düzlemine göre 7.25 derecelik bir eğimine sahiptir. Güneş katı bir cisim olmadığı için farklı kısımları farklı hızlarda döner. Ekvator kısmında, Güneş, yaklaşık 25 günde bir, kutuplarında ise her 36 günde bir kendi ekseni etrafında döner.

Bakmadan Geçme