• Haberler
  • Genel
  • Güneşe En Uzak Gezegen Hangisi ve Neden Önemli?

Güneşe En Uzak Gezegen Hangisi ve Neden Önemli?

Gezegenlikten çıkarılanlar, cüce gezegenler derken tartışmalar sürüyor, peki Güneşe en uzak gezegen hangisi ve neden önemli?

Güneş Sistemi, Güneş’in kütle çekim kuvveti sayesinde yörüngede tutuluyor. Ayrıca gezegenlerin yanı sıra uydular, cüce gezegenler ve milyarlarca küçük gök cisminden meydana geliyor. 8 adet gezegene ek olarak her birinin etrafındaki 150 adet uydu bulunuyor. Bu noktada Ay, Dünya’nın tek uydusu durumunda. Cüce gezegen sayısı 5 ve onlar da toplamda 8 adet uyduya sahip.

Güneşe en uzak gezegen sıralaması ne zaman değişti?

Dünya’nın içerisinde bulunduğu Güneş Sistemi’nde 8 farklı gezegen bulunuyor. Daha önce 9 olan bu sayı, 2006 itibarıyla 8. Bu durum Güneş’e en yakın ve Güneş’e en uzak olmak üzere sınıflandırılan gezegenlerin sıralamasında değişime neden oldu. Bu noktada Güneşe en uzak gezegen de değişti. Peki en güncel durum ne, Güneşe en uzak gezegen hangisi, özellikleri neler ve neden önemli?

Güneşe en uzak gezegen hangisi?

Güneş Sistemi’nde yer alan 8 gezegen arasında en uzak olan Neptün. Neptün Güneşe uzaklığı 4,5 milyar km (4.500.000.000 km) olduğu tahmin ediliyor. Tam ortalama rakam 4,495 milyar şeklinde. Tahmin ediliyor çünkü çeşitli ölçümler sonucunda ulaşılan bu uzaklık, ortalama değer özelliği taşıyor. Neptün, Güneş’e en uzak gezegen ve bu ünvanı nispeten yeni, zira 2006 yılında en uzak gezegen Plüton’du. O dönem gündemde geniş yer bulan bir dizi araştırma sonucunda Plüton’un ‘aslında’ bir gezegen olmadığı, cüce gezegen sınıfına dahil edileceği kaydedildi. Bu durum üzerine Plüton artık sınıflandırma dışı kaldığı için Güneşe en uzak gezegen de değişti ve daha önce ‘en uzak 2. Gezegen olan’ Neptün oldu. Güneş Sistemi’nde Güneş’e en uzak gezegen Neptün, peki genel sıralama nasıl? Güneş’e en yakından en uzağa doğru bir sıralama yapıldığında sonuçlar şöyle: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Gezegenler Güneş’e ne kadar uzak? [En yakından en uzağa]

  1. Merkür 57 milyon km
  2. Venüs 110 milyon km
  3. Dünya 148 milyon km
  4. Mars 230 milyon km
  5. Jüpiter 780 milyon km
  6. Satürn 1,438 milyar km
  7. Uranüs 2,970 milyar km
  8. Neptün 4,495 milyar km

Güneş’e en uzak gezegen Neptün ilginç özellikleri ile dikkat çeker. Dünya’ya hiç benzemeyen Neptün katı yüzeye sahip değil ve gazdan oluşuyor. Gaz gezegenler sınıfındaki Neptün, aynı zamanda soğuk olduğu için ‘buz devi’ ismini alıyor. Zira Güneş Sistemindeki en soğuk gezegen Neptün. Bu ünvanı Uranüs ile birlikte paylaşıyor. Katı yüzeye sahip olmadığını belirtmiştik, bu gezegende dış katman hidrojen ve helyumdan oluşuyor. İç katmanda ise su, metan ve amonyak bulunuyor. Dünya’nın yaklaşık 17 katı büyüklükte ve çapına göre 8 gezegen arasında en büyük dördüncü gezegen olduğu bilgisi de öne çıkıyor.

Neptün isminin kökeni nedir?

Greko-Romen özellik taşıyan Neptün ismi, 1846’da önerilerek Saint Petersburg Bilimler Akademisi’nde kabul edildi. Roma mitolojisinde Neptün, deniz tanrısıdır. Yaygın olarak değiştirilmeden kullanılır, Greko-Romen kültürden uzak ülkelerde (Çin, Japonya, G. Kore gibi) “Deniz Tanrısı’nın Yıldızı” gibi anlamlara sahip yerel kelimelerle ifade edilir.

Bakmadan Geçme