• Haberler
  • Genel
  • Güneş tarlalarına talep yoğun – Kocatepe Gazetesi

Güneş tarlalarına talep yoğun – Kocatepe Gazetesi

OEDAŞ İl İşletme Müdürü Mehmet Ekici, göreve geldiğinde hedeflediği yatırım planlamasının yüzde 20’sini ancak gerçekleştirebildiğini belirterek, Afyonkarahisarlılar’a kaliteli hizmet verebilmek için yatırım programlarını sürdüreceklerini söyledi. OEDAŞ’ın satış sürecinin devam ettiğini belirten Ekici önümüzdeki günlerde bu sürecin neticeye bağlanabileceğini kaydetti Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (OEDAŞ) İl İşletme Müdürü Mehmet Ekici, Kocatepe Gazetesi’ni ziyaret etti. Ekici [&hellip]

Güneş tarlalarına talep yoğun

OEDAŞ İl İşletme Müdürü Mehmet Ekici, göreve geldiğinde hedeflediği yatırım planlamasının yüzde 20’sini ancak gerçekleştirebildiğini belirterek, Afyonkarahisarlılar’a kaliteli hizmet verebilmek için yatırım programlarını sürdüreceklerini söyledi. OEDAŞ’ın satış sürecinin devam ettiğini belirten Ekici önümüzdeki günlerde bu sürecin neticeye bağlanabileceğini kaydetti

Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (OEDAŞ) İl İşletme Müdürü Mehmet Ekici, Kocatepe Gazetesi’ni ziyaret etti. Ekici ziyaret sırasında kurumsal çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verdi.
TERMAL BÖLGENİN
35 YILLIK ELEKTRİĞİ HAZIR
Osmangazi EDAŞ İl İşletme Müdürü Mehmet Ekici, İzmir yolu üzerinde turizm hattı olarak tabir edilen yolda İkbal Termal Otel’den Oruçoğlu Termal Tesisi’ne kadar yolun sağ kısmında yeni hatlar döşendiğini söyledi. Afyonkarahisar termal bölgesinin 35 yıllık elektrik ihtiyacı için altyapının hazır olduğunu belirten Ekici; “Afyon termal bölgesinin 35 yıllık elektriği hazır. Yirmi tane değil 40 tane daha otel yapılsa sorun yok. Alt yapı hazır. Üniversite hastanesinin olduğu bölümde de ihtiyaç duyulan alt yapı sağlandı. AK Parti İstişare Toplantısı için ilimize gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanımızın Danışmanını üniversite hastanesinin bulunduğu yere götürerek enerji beslenme durumunu bizzat yerinde gösterdik. Kendilerine durumu izah ettik. Sağ olsunlar ilgi gösterdiler. Kendisine üniversite hastanesi bloklarının hangi köy hatlarından beslendiğini tek tek aktardım. Gün içerisinde sıkça elektrik kesintileri yaşandığını bildirdim. Bu alana ihtiyaç duyulan trafo binasının yapımı için proje, ödenek ve müteahhit olmadığını belirttim. Sayın Danışman telefonla 1 ay içerisinde binanın hazır olması talimatını verdi. İnşallah 15 gün içerisinde o çalışmayı tamamlayacağız. Köy hatlarından üniversite hastanesi bloklarının beslenmesi sona erecek.” dedi.
HER YERE DÖŞENİYOR
Özel sektörle ve kamu kurumlarıyla işbirliği içerisinde yeni trafo binalarının inşa edildiğini ve elektrik hatlarının daha sağlıklı hale getirildiğini belirten Mehmet Ekici, “İhtiyaç olan her yere sıfır elektrik enerjisi iletim hattını döşüyoruz.” şeklinde konuştu.
KULLANIM
TASARRUFU AFJET’E AİT
Jeotermal enerji işletme firması AFJET’in üreteceği elektrik enerjisini ihtiyaç duyması halinde firma olarak kullanabileceğini ya da Osmangazi EDAŞ havuzuna aktarabileceğini belirten Ekici; “Santral kuranlar ticari olarak hareket ediyorlar. Örneğin çöpten, katı atıktan elektrik üreten firmalarımız var. Devlet yenilenebilir enerjiden enerji alım garantisi veriyor. Biz vatandaşa 17 kuruştan elektrik satarken, bu tür bir elektrik üretiminden 25 kuruşa elektrik alıyoruz. Dolayısıyla elektrik üreten kurumlar da kendi elektrik ihtiyacını bizden ucuza alırken ürettiği elektriği bize daha yükseğe satıyor. Ama biz yeterki elektrik üretilsin istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
AFYON GÜNEŞTEN
FAZLACA YARARLANIYOR
Afyonkarahisar’ın güneş enerjisinden çok fazla yararlanan bir il olduğunu, bu nedenle güneş panelleri kurularak elektrik üretimi yapılan “güneş tarlaları”na ilimizde de talebin yoğun olduğunu belirten OEDAŞ İşletme Müdürü Mehmet Ekici, bağlantı görüş ve bağlantı izin taleplerinin oldukça fazla olduğunu kaydetti. Bu talepler içerisinde Afyon’dan bir ismin olabileceğini dışarıdan taleplerin de bulunduğundan söz eden Ekici şöyle konuştu: “Yabancı yatırımcılar güneş enerjisinden elektrik üretimi için görüş ve izin istiyorlar. Güneş enerjisinden elektrik üretimi için arazi genişliği önemli. Bu noktada Milli Emlak Müdürlüğü’nden hazine arazileri kiralanıyor. Çay SEKA, Dinar, Emirdağ Sandıklı, Trafo Merkezlerinin güneş enerjisinden kapasiteleri tamamen dolu. Bir tek Afyon merkezde biraz boşluk var. O boşlukta merkezde arazi bulunamadığı için var.”
DOĞALGAZ YETERSE KESİNTİ OLMAZ
Mehmet Ekici, elektrik enerji kesintisinin olmaması için gayret sarf ettiklerini, bundan sonrası için net bir şey söyleyemese de kesintilerin en az düzeyde olması için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Ekici şunları söyledi: “Elektrik kesintilerinin olmaması en azından azalması için uğraş veriyoruz. Aslında bu durum bizim elimizde değil. Bize gelen programlama çerçevesindedir. Elektrik kesintisi mevsim şartlarına bağlı bir faktördür. Hava sıcaklığı beş derece ve altına düştüğünde Türkiye genelinde doğalgaz yetmiyor. Yurt dışından İran, Rusya ve Azerbaycan’dan alınan doğalgaz yeterli gelemiyor. Böylesi bir durumda devlette kısıntıya gidiyor. Klimalar, elektrik sobaları ile elektrik kullanımı daha fazla artıyor. İnşallah kış sezonunda doğalgaz yeterse sıkıntı olmaz.”
ESKİ TRAFO BİNALARI YENİLENECEK
Osmangazi EDAŞ’ın satışına yönelik sürecin devam ettiğini ancak net bir gelişme olmadığını belirten Mehmet Ekici, Çin’li bir firmanın satın alma konusunda 6 aydır konuyu etüt ettiğini ifade etti. Yıldızlar Holding ile Çinli yatırımcıların görüşmelerinin sürdüğüne dikkat çeken Ekici bu görüşmelerin kısa süre içinde netlik kazanacağını bildirdi. Eski trafo binalarının yıkılarak daha modern ve hantal görünümden kurtulmuş binaların inşaa edildiğini dile getiren Ekici sözlerine şöyle devam etti: “Sanat okulunun karşısındaki trafo binası yıkılarak yerine yenisi yapıldı. Çevresine parke taşı döşendi. Ben daha yeşil bir alan olmasını arzu ederdim. Ama Belediyemizin ilerleyen zamanda o alanı yeşillendireceğini öğrendim. Müzenin karşısındaki eski trafo binası küçülteceğiz. Eski binaların hepsi yenilenecek. 1940’lı yıllarda İtalyanlar’ın yaptıkları binalar var. Çok değişik alet ve cihazlar var. Teknoloji ilerledikçe alet ve cihazlarda ona paralel küçülüyor.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme