Güneş Patlaması Tehlikeli mi?

Etrafındaki manyetik alan bölgeleri ile ilgili olan ve kamuoyunda sıklıkla gündeme gelen Güneş patlaması tehlikeli mi? İşte yanıtlar.

Haber

Medyada Güneş patlamalarının gerek Dünya gerekse insanlar açısından tehlikeli sonuçlara yol açabileceği iddiaları zaman zaman gündemde kendisine yer bulabiliyor. Yoğun dezonfarmosyon, bilgi kirliği esaslı bir gündem maddesi görünümü sergileyen bu tür iddialar sadece Türkiye’de değil başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde tedirginliğe yol açıyor. Bu kapsamda bazı saygın ABD merkezli global yayınların da konuyu işleyiş şeklinde abartılar dikkat çekiyor. Peki iddiaları ne kadarı gerçekle örtüşüyor, sadece bir iddia mı yoksa Güneş patlaması tehlikeli mi?

Güneş patlaması tehlikeli mi?

Haber

Öncelikle Güneş patlaması nedir sorusuna yanıt, güneş lekelerinin etrafında dolaşan manyetik alan hatlarının zaman zaman kesilmesi ya da yeniden düzenlenmesi esaslı bir tür enerji patlaması şeklinde özetlenebilir. Güneş, hareketli yüzeye sahip ve güçlü bir manyetik alana sahip. Bunun sebebi elektrik yüklü gazlar. Bunlar, sürekli olarak hareket ediyor ve bu da manyetik alanlarının yer değiştirmesine, uzayıp bükülmesine yol açıyor. Güneş aktivitesi de denilen bu yoğun hareketlilik hali, tarih boyunca fantastik yorumlara, hayal ürünü iddialara bir nevi kaynaklık etti. Güneş patlaması tehlikeli mi sorusu da bu noktada gündemdeki yerini yıllardır korumayı sürdürüyor.

Güneş patlaması radyo iletişimini sekteye uğratır mı?

Güneş patlaması tehlikeli mi konusu, bir dizi bilgiyi zorunlu kılıyor. Güneş’te oluşan en büyük patlamalar, şimdiye kadar Dünya’ya zarar verecek veya biyolojik hayatı olumsuz etkileyecek seviyelerin yakınından bile geçmedi. Uzmanlara göre Güneş patlaması tehlikeli mi sorusunun yanıtı net, zira bu türde patlamaların biyolojik yaşamı yok edebilecek bir felakete, filmlerde görülebilen korkunç bir distopyaya yol açabilme olasılığı bulunmuyor. Bununla birlikte patlamalar yüksek oranda radyasyonu uzaya saçar ve bazen radyo iletişimi sekteye uğrayabiliyor.

Haber

Güneş patlaması hissedilmez, çünkü etkileri sınırlıdır ve Dünya’ya çok kısmi, sınırlı boyut haricinde ulaşması da söz konusu değildir. Kimilerine göre bu türde yüksek yıkıma yok açabilecek bir olasılık, gelecekte ya da günün birinde olabilir, ancak gerçekleşme ihtimalinin gerçekte bulunmadığının altını çizelim.

Güneş patlaması felakete yol açabilir mi?

Güneş patlamaları son 50 yılda gündeme geldi, daha önce ayrıntılı bilinmiyordu. Güneş patlaması tehlikeli mi konusuna farklı bir yaklaşım getirilmek istendiğinde, yani özellikle ABD’deki felaket tutkunlarının diliyle konu ele alındığında neler olabilir?

Günün birinde bir devasa Güneş patlaması büyük etkileri ile Dünya’yı ulaştı diyelim, bu durumda uzmanlara göre birkaç gün süreyle elektriksiz kalınması, internet bağlantısında kısa süreli sorunların baş göstermesi ve telefon hatlarının yine birkaç gün kesilmesi dışında zarar görülmesi imkansız. Bunun nedeni Dünya’daki manyetosfer (Yer manyetosferi olarak da bilinir). Manyetosfer, patlamalardan dolayı oluşabilecek zararlı parçacıkları engelleyebilecek güce sahip.

Bakmadan Geçme