Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

GÜNEŞ ALTINDAKİ GÜNLERİN EN HAYIRLISI CUMA GÜNÜDÜR

Sevgili Peygamberimiz buyurdu ki:
“Güneş altındaki günlerin en hayırlısı Cuma günüdür. Âdem (a.s.) o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş, o gün yeryüzüne indirilmiş, o gün tövbesi kabul edilmiş, o gün ölmüştür. Kıyamet o gün kopacaktır. Meleklerin gökte taktığı isme göre Allah’ın katında “Yevm’ü-l Mezid” (arttırma günü)dir. Cennette Allah (c.c.) cemali o gün görülecektir.” Hadislerde belirtildiğine göre Ulu Allah her Cuma günü 600 bin kişiyi Cehennemden azad eder.” (İ.Gazali, Mükaşefetül Kulub: 526 )
Her dinin kendine göre bir kutsal günü vardır, Hıristiyanların kutsal günü, Pazar; Yahudilerin, Cumartesi; Müslümanların ise Cuma günüdür.
Bildirildiğine göre, Hıristiyan ve Yahudilere Cuma günü verildi. Fakat hakkında anlaşmazlığa düşünce onlardan alındı. Sonra Allah, o günü bize hediye etti, o günü bu ümmete bırakarak bizlerin bayramı yaptı. Bu ümmet ona ilk ve asıl sahip olandır.
Hadiste bildirildiğine göre Ulu Allah her Cuma günü, altı yüz bin kişi cehennemden azad eder.
Ka’b-ul Ahbar ( r.a. ) buyurur ki; “Ulu Allah beldeler içinde Mekke’yi, aylar içinde Ramazan’ı, günler içinde Cuma’yı ve geceler içinde Kadir Gecesini üstün kılmıştır.”
Söylendiğine göre, Cuma günü, kuşlar ve böcekler aralarında karşılaşınca “Selam, selam, ne iyi gün “ derler.
Peygamberimiz (sas ) buyuruyor ki:
“ Cuma günü veya gecesi ölene Allah şehit mükâfatı yazar ve onu kabir fitnesinden korur “ (İmâmı Gazali, 451)
Cuma günü Müslümanların haftalık bayramıdır; Cuma günü Müslümanların kabir azabı kaldırılır. Cuma gününe Cuma akşamından yani Perşembe gününden itibaren bir bayram havasıyla hazırlanmak, gecesinde Yasin-i şerif okumak, tövbe ve istiğfar etmek gerekir. Cuma günü Kehf suresini okumak menduptur. Cuma günü gusül abdesti almak ve eşimize ve aile fertlerimize de aldırmak, Cuma namazına en güzel giysilerimizi giyerek erkenden gitmek sünnettir.
Cumadan sonra yedişer defa Fatiha, İhlâs ve muavezeteyn (Gul euzü)leri okumak sünnettir. Bunları okuyanları Allahü Teâlâ bir hafta boyunca bütün kaza ve belalardan korur.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER