Günde 2 kez, 2 dakika!

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle uyarılarda bulundu İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, bilimsel anlamda diş hekimliği eğitiminin başladığı 22 Kasım 1908 tarihi nedeniyle düzenlenen 22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve takip eden haftanın (22-27 Kasım) Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlandığını hatırlattı.Ağız ve diş [&hellip]

Günde 2 kez, 2 dakika!

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Lütfi Akgün Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle uyarılarda bulundu

İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, bilimsel anlamda diş hekimliği eğitiminin başladığı 22 Kasım 1908 tarihi nedeniyle düzenlenen 22 Kasım Diş Hekimleri Günü ve takip eden haftanın (22-27 Kasım) Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlandığını hatırlattı.
Ağız ve diş sağlığının genel anlamda vücut sağlığının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, “Çünkü ağız ve diş sağlığı bozulduğunda sadece ağız ve diş hastalıkları oluşmaz. Bunların yanında diğer bütün sistemi etkileyen rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Örneğin diş çürükleri; Kalp dolaşım hastalıkları, Diyabet, Pnömoni, Kronik solunum hastalıkları, Mide-bağırsak hastalıkları, Ortopedik hastalıklar, Psikosomatik hastalıklar, Hamilelerde düşük riski v.b hastalıkların birnedeni olabilmektedir” dedi.
Dr. Lütfi Akfün Diş Sağlığı Haftası’yla ilgili olarak şu bilgileri aktardı:
“Diş çürüğü ve diş eti hastalıkları önlenebilir olmasına rağmen maalesef ülkemizde ve bütün dünyada en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Halbuki ciddi sistemik sorunlara yol açan diş çürüğü ve diş eti hastalıkları koruyucu diş hekimliği hizmetleriyle önlenebilmektedir. Bu alanda yapılan çalışmaların ortaya koyduğu bu gerçekten yola çıkılarak Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’nca 2014-2017 hedefleri arasına “koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamalarını geliştirerek sürdürmek” konusu da eklenmiştir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz tarafından İlimizdeki bütün okullara yönelik “Fırçalar Çantada Dişler Yolunda Projesi” başlatılmıştır. İlk okul birinci sınıf öğrencilerine ağız diş sağlığı taraması ve flor jel uygulamasını kapsayan proje 2 bölümde tamamlanacak olup çoğu okulda 1. uygulamalar tamamlanmış; İl merkezinde 1.uygulama sonunda toplam 4258, il genelinde 7224 öğrenciye tarama ve flor jel uygulaması yapılmıştır. Çalışmalar ilçelerimizde de halen devam etmekte olup, 2 uygulamalar 6 ay sonra yapılacaktır.
Müdürlüğümüzce; mevsimlik tarım işçileri gibi ağız diş sağlığında dezavantajlı gruba giren kişiler ve öğrenci taramalarında kullanılmak üzere gezici ağız diş sağlığı tarama aracı oluşturulmuştur. Amacımız ağız diş sağlığı konusunda toplumumuzda farkındalık sağlayarak, günde en az 2 defa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması böylece ilerde daha ciddi sorunlara yol açabilecek diş eti hastalıkları ve çürüklerin önlenmesidir. Ağız-diş sağlığın korunması da diğer alışkanlıklar gibi çocukluk çağında edinileceğinden çocuklarımıza örnek olarak bu alışkanlık kazandırılmalıdır. Onların sağlıklı büyümelerinde yeterli ve dengeli beslenme kadar sağlıklı bir ağız ve diş yapısı da önemlidir.
Günde en az iki defa, en az 2 dakika dişlerinizi fırçalayarak büyük sağlık sorunlarının oluşmasını önleyebilir, çocuklarımıza örnek olabilirsiniz.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme