Günay: Afyon'da 5 bin Ahıskalı yaşıyor

AFYAŞAD Başkanı eğitimci-yazar Muharrem Günay, 14 Kasım Ahıska Türkleri'nin sürgün yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, 'Sürgünde hayatlarını kaybeden Ahıskalı soydaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Afyonkarahisar'da beş bin Ahıskalı yaşıyor' dedi   Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği (AFYAŞAD) Başkanı eğitimci-yazar Muharrem Günay 14 Kasım 1994 Ahıska Türkleri'nin sürgün yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı. 'BİR ÇOK AHISKA TÜRKÜ SÜRGÜN [&hellip]

AFYAŞAD Başkanı eğitimci-yazar Muharrem Günay, 14 Kasım Ahıska Türkleri’nin sürgün yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Sürgünde hayatlarını kaybeden Ahıskalı soydaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Afyonkarahisar’da beş bin Ahıskalı yaşıyor” dedi

Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği (AFYAŞAD) Başkanı eğitimci-yazar Muharrem Günay 14 Kasım 1994 Ahıska Türkleri’nin sürgün yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.
“BİR ÇOK AHISKA TÜRKÜ SÜRGÜN YOLUNDA CAN VERDİ”
Muharrem Günay, Stalin liderliğindeki Sovyetler Birliği’nin, 14 Kasım 1944’te Gürcistan’ın Ahıska bölgesinde yaşayan onbinlerce Ahıskalı Türkü sınır güvenliğini tehdit ettikleri ve ileride Türkiye ile birleşebilirler gerekçesiyle sürgün ettiğini belirtti. Günay, “14 Kasım gecesi ansızın trenlere bindirilen gidecekleri yere kadar aşağı dahi inmemek şartıyla vagonlarda aç ve susuz olarak günlerce yolculuk eden Ahıskalı Türkler Sovyet topraklarında dört bir tarafa dağıtıldı. Ölenlerin cesetleri yıkanmadan kefenlenmeden vagonlardan atıldı. Orta Asya’nın Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan bölgelerine sürgün edildi. Bir yurt edinme çabasıyla derin yaralar alan birçok Ahıskalı Türk sürgün yolunda hayatını yitirdi.” ifadelerine yer verdi.
“SÜRGÜN NEDENİ TÜRKİYE’YE OLAN MUHABBETLERİ”
Ahıska Türkleri’nin, Sovyetler Birliği’nde sürgüne uğrayan halklar kervanına son katılan topluluk olduğunu belirten Günay şunları kaydetti: “Diğer sürgün edilen halklar Kırım Tatarları, Almanlar, Karaçay-Balkarlar, Çeçen-İnguşlar’dır. İşgalci Alman ordularıyla işbirliği yapmakla suçlanmışlardı. Fakat Ahıska Türkleri bu nevi bir suçlamaya maruz tutulamadılar ve tutulmalarının imkânı da yoktu. Çünkü onların bulunduğu bölge ile Almanların hiç bir şekilde teması olmamıştı. Sürgün edilmelerinin sebebi bunların Türkiye’ye sınırdaş bir bölgede yaşayarak Türkiye’ye muhabbetle bakmalarıdır.”
“SÜLÜMENLİ’DE ÇOĞALAN ÇOK SAYIDA AHISKA TÜRKÜ VAR”
Günay sözlerini şöyle tamamladı: “Günümüzde Afyonkarahisar ilinde 5 bin civarında Ahıska Türk’ü yaşamaktadır. İlimizdeki Ahıska Türkeri 93 Harbi diye bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşarından sonra ilimize merkez Değirmendere köyü, İscehisar’a bağlı Sarıçayır ve Bahçecik köylerine yerleştirilmişleridir. Değirmendere köyünden, Sülümenli beldesine yerleşen ve burada çoğalan çok sayıda Ahıska Türkü de vardır. Sürgünde hayatlarını kaybeden Ahıskalı soydaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme