Gümüşhane Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakın bir bölgedeki Gümüşhane fay hattı nereden geçiyor?

Haber

Türkiye, deprem gerçeğine aşina bir ülke. 2023 yılında birçok şehirde yıkım ve ölüme neden olan depremler meydana geldiği gibi gelecekte de bu kapsamdaki potansiyel risk unsurlarının söz konusu olduğu biliniyor. Son olarak Gümüşhane’nin güneyinde bulunan Kelkit ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından bölgenin tektonik ve depremsellik özellikleri yeniden gündeme geliyor. Bu noktada en çok merak edilen sorulardan biri ise Gümüşhane fay hattı nereden geçiyor? İşte Gümüşhane fay hattı nereden geçiyor sorusunun ayrıntılı yanıtları.

Gümüşhane fay hattı nereden geçiyor?

Deprem ülkesi olan Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde, Trabzon ve Erzincan’ın ortasında konumlanıyor Gümüşhane. 50 binin üzerinde nüfusa sahip, ticaret ve hizmetler sektörüne dayalı bir şehir. Tarım arazileri çok kısırlı düzeyde. Depremsellik ve tektonik açısından ele alındığında Türkiye genelindeki sakin noktalar arasında yer buluyor kendisine. Zira aktivitesi yüksek fay hatları bulunmuyor. Buna karşın Erzurum’a yakın sayılabilecek bir şehir olduğunun altını çizmek gerekiyor ve yaklaşık 80km güneyinde Türkiye’nin en aktif fay zonları arasında bulunan Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) etki alanı üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla büyük depremlerden etkilenme ihtimali maalesef ki mevcut. Gümüşhane fay hattı nereden geçiyor, KAFZ’ye yakın noktadan demek doğru olur.

Peki Gümüşhane, afet geçmişi ve civarındaki deprem oluşumlarının bölge-zaman-magnitüd davranışları incelendiğinde gelecekte büyük bir deprem riski taşıyor mu?

Gümüşhane fay hattı ve depreme dayanıklı yapı stoğunun önemi

Gümüşhane fay hattı nereden geçiyor konusu ile ilişkili bir durum olarak en aktif

doğrultu atımlı fay zonlarından birine yakın konumu öne çıkmakla birlikte incelemeler gösteriyor ki olasılık düşük. Kısa ve orta vadede güçlü bir deprem potansiyelinin olmadığına işaret eden bulgular var.

Örneğin kümesizleştirilmiş deprem kataloğu esaslı GENAS sonuçları ve Z-değeri analizleri gösteriyor ki Gümüşhane ili, deprem riskinin düşük olduğu bir bölgede. Deprem riski az bir bölge olarak öne çıkan Gümüşhane, bununla birlikte çevresindeki risklerin çeşitli ölçütlerdeki etkilerine son derece tabi durumda ve bu nedenle gerek halkın bilinçli olması gerekse depreme dayanıklı yapı stoğu birçok şehirde olduğu gibi burada da oldukça büyük önem taşıyor.

Kuzey Anadolu Fay Zonu’na nispeten yakın

KAFZ, ayrıntıları iyi bilinen bir fay. Transform fay zonu olarak tanımlanıyor ve 24-

30mm/yıllık sağ yönlü bir hareket sergilediği ifade ediliyor. Tek bir kırık düzlemi olmadığı, birbirine paralel ya da kademeli faylardan meydana gelen zon durumu öne çıkan diğer bilgiler arasında. Gümüşhane ili, yukarıda bahsedildiği üzere düşük deprem riskine haiz, bununla birlikte tehdit alanının içerisinde yer aldığı gerçeği yadsınamaz. Gümüşhane’nin Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerinde fay segmenti ve zonları mevcut. Kelkit civarında fay segmenti iki kola ayrılarak bir basen ile sonuçlanıyor.

Bakmadan Geçme