Gümüşhane Deprem Riski Var mı?

Kuzey Anadolu Fay Hattına yakın konumdaki Gümüşhane deprem riski var mı sorusu ile gündemde. İşte yanıtı.

Haber

Deprem gerçeği ile yaşayan bir ülke Türkiye. Birçok şehir, deprem olasılıkları ile risk altında. Geçtiğimiz Şubat ayında birçok ili etkileyen yıkıcı deprem felaketinin sonrasında çok büyük olmayan sallantılar yılın hemen her günü kaydediliyor. Bu noktada kısa süre önce Gümüşhane’de yaşanan 4.3 büyüklüğündeki deprem korku yarattı ve Kelkit ilçesinde halk sokaklara döküldü. Peki Gümüşhane deprem riski var mı? İşte tektonik ve depremsellik özellikleri eşliğinde detaylı yanıtlar.

Gümüşhane deprem riski var mı?

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesindeki depremin ardından merak uyandıran Gümüşhane deprem riski var mı sorusu bir dizi bilimsel çalışmanın incelenmesini gerekli kılan yanıtlara sahip. Fay hatları ve bölgenin depremsellik özellikleri öne çıkıyor. Peki Kuzey Anadolu Fay Hattı’na yakın bir bölgedeki Gümüşhane deprem riski var mı? Depremle iç içe bir ülke olan Türkiye’nin doğusunda, Karadeniz Bölge sınırları içerisinde Trabzon’un güneyinde konumlanıyor Gümüşhane. Erzincan, Erzurum gibi önceki yıllarda büyük depremler atlatmış şehirlere yakın bir bölge. 50 bini aşkın nüfusa sahip olan Gümüşhane’de halk, arazi azlığı nedenli olarak tarım ve hayvancılıktan ziyade ticaret ve hizmetler sektöründe çalışıyor. Erzincan’ın kuzeyinde yer alıyor olması belki de tedirginliğin ana sebeplerinden. Zira Gümüşhane deprem riski var mı sorusu sıklıkla gündeme geliyor.

Gümüşhane’de yüksek aktiviteli fay hatları bulunuyor mu?

Gümüşhane, yüksek aktiviteli fay hatları üzerinde bulunan bir şehir değil. Depremsellik ve tektonik alanında sakin bir şehir. Bu olumlu konum bazlı özelliklerin dışında ise Türkiye’deki en aktif fay zonları arasındaki Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ), şehre 80 km uzaklıktan geçiyor. Dolayısıyla büyük depremlerin oluşma ihtimaline açık bir hatta 80 km mesafede yer alıyor Gümüşhane ve bunun neden olduğu risklere açık. Peki riskler hangi boyutta, afet geçmişi ve civarındaki deprem oluşumlarının bölge-zaman-magnitüd davranışları incelendiğinde yakın zaman içerisinde büyük bir deprem söz konusu olabilir mi?

Kuzey Anadolu Fay Zonu ile ilişkisi nedir?

KAFZ iyi biline bir fay durumunda ve araştırmalara göre yılda 24- 30mm/yıllık sağ yönlü bir hareket sergilediği ifade ediliyor. Transform fay zonu olarak tanımlanan KAFZ, tek bir kırık düzlemi değil ve farklı faylardan meydana geliyor. Bu faylar paralel ya da kademeli. Gümüşhane, Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerinde ise fay segmenti ve zonları bulunmakta. Ancak daha önce de belirtildiği üzere Gümüşhane ili açısından asıl risk unsuru 80 km mesafedeki KAFZ. Gümüşhane deprem riski var mı sorusunun yanıtı da burada saklı. Öte yandan GENAS sonuçları ve Z-değeri analizlerina göre ilde deprem riski yüksek değil.

.

Bakmadan Geçme