Gümüşhane Deprem Bölgesi mi?
Kuzey Anadolu Fay Hattına yakın konumdaki Gümüşhane deprem bölgesi mi? Fay hatları, tektonik ve depremsellik özellikleri ile ayrıntılı yanıtlar.
Türkiye’nin tüm şehirlerinin doğrudan fay hatları üzerinde olduğu için ya da yakınlık nedeniyle deprem riskine açık olduğu bir gerçek. Dikkatler İstanbul’da beklenen deprem üzerinde, ancak hemen her gün kaydedilen irili ufaklı depremlerle Türkiye, adeta sürekli sallanıyor. Bu noktada öne çıkan Gümüşhane’deki 4.3’lük deprem, şehirde tedirginlik yarattı. Kelkit ilçesindeki depremin ardından bölge halkının ve tüm Türkiye’nin gündemi değişti. Şimdi yanıtı aranan soru şu: Gümüşhane deprem bölgesi mi?
Gümüşhane deprem bölgesi mi?
Kuzey Anadolu Fay Hattına yakın konumdaki Gümüşhane deprem bölgesi mi sorusunun yanıtı için bölgenin ayrıntılı bir analizine ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’nin kuzeydoğusunda, coğrafi açıdan Karadeniz Bölgesinde yer alan Gümüşhane, Trabzon ve Erzincan arasında konumlanan 50 bini aşkın nüfuslu bir ilimiz. Çalışkanlığı ile ticaret yaşantısındaki aktif rolü ile tanınan şehir halkı, tarımsal arazilerin azlığı ile bağlantılı olarak diğer iş kollarında faaliyet gösteriyor. Ticaret ve hizmetler sektörü, Gümüşhane’de öne çıkıyor.
Konumu itibarıyla şehir, önceki yıllarda büyük depremlere maruz kalan Erzincan’a komşu. Ayrıca Erzurum’a da yakın konumda bulunuyor. İşte bu özellikleri ve kısa süre önce yaşanan 4.3’lük tedirginlik yaratan Kelkit depremi, Gümüşhane deprem bölgesi mi sorusunun merak edilmesinin ardındaki faktörler. Peki Gümüşhane deprem bölgesi mi? İşte tektonik ve depremsellik özellikleri ile ayrıntılı yanıtlar.
Yüksek aktiviteli fay hatları üzerinde mi?
Yüksek aktiviteli fay hatları üzerinde konumlanmadığını belirtelim. Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerinde fay zonları ve segmenti bulunmakta birlikte etki potansiyeli düşük. GENAS sonuçları ve Z-değeri analizleri ilde deprem riskinin yüksek olmadığına işaret etmekte. Bu araştırma verilerinin 2018 yılına dayandığı da biliniyor. Öte yandan Gümüşhane deprem bölgesi mi sorusunun yanıtı evet. Çünkü kısa adı KAFZ olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, yaklaşık 80 km uzaklıktan geçiyor. Bu fay zonu, Türkiye’deki en aktif fay zonları arasında yer alıyor.
Risk var mı?
Riskler, Türkiye’deki en aktif fay zonları arasındaki KAFZ’ye dayanıyor. Uzmanlara göre burada yaşanabilecek büyük bir deprem durumunda Gümüşhane de etkilenebilir. Ancak etkinin boyutlarının yüksek olmayacağı üzerinde duruluyor. Çünkü depremsellik ve tektonik alanında sakin bir şehir olduğunun altı çiziliyor. Peki afet geçmişi ve civarındaki deprem oluşumlarının bölge-zaman-magnitüd davranışlarına bakıldığında büyük bir deprem söz konusu olabilir mi?
KAFZ, yılda 24- 30mm sağ yönlü bir hareket sergiliyor ve farklı faylardan oluşuyor. Büyük bir deprem beklentisi, Türkiye açısından her zaman gündemdeki yerini koruyor ve bu gerçekten hareketle daha bilinçli hareket edilmesi, yapı dayanıklılığına önem verilmesi gibi önlemler büyük değer taşıyor.