Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gümüş, yeniden yapılandırmayı anlattı

ASMMMO Başkanı Serhat Gümüş,

ASMMMO Başkanı Serhat Gümüş, 7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”nun tüm getirilerini detayları ile anlattı

Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Serhat Gümüş, 11 Kasım 2020 tarihli ve 7256 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”nun detaylarını gazeteniz Kocatepe okurlarına anlattı.

“YAPILANDIRMA KAPSAMI GENİŞ”

Serhat Gümüş, “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un 17 Kasım 2020 tarihinde 31307 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Gümüş, “Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK, TOBB, TESK, Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin üyelerinden olan aidat alacakları, KOSGEB’in kredi alacakları, Sanayi Bakanlığı bütçesinden OSB ve Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerine verilen krediler de kapsama giriyor. Özel idarelerin, belediyelerin ve belediyelerin sahip olduğu şirketlerin, yüzde 50’sinden fazlasına sahip olduğu şirketlerin irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kira alacakları ve hâsılat payları, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının Özel İdareler, Belediyeler ve Sanayi Odalarından olan alacakları, TSE’nin sundukları hizmet nedeniyle doğan alacakları da yapılandırılıyor.18 aya kadar böldürme ve 36 aya kadar ödeme imkânı yakalıyor. Yapılandırma 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki borçları kapsayacak. Bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin 31 Aralık 2020’ye kadar ilgili kuruma başvuruda bulunması gerekiyor.” dedi.

“BAĞ-KUR BORCU ÖDENMEZSE SİGORTALILIK DA DURDURULACAK”

Oda Başkanı Serhat Gümüş, Bağ-Kurlular’dan 31 Ekim 2020 tarihi itibarıyla prim borcu bulunanların, borçlarını 2 ay içinde ödemezler veya yapılandırmamaları durumunda prim borçlarının silinmekle birlikte sigortalılıklarının da durdurulacağını vurguladı. Gümüş, “Bağ-Kur sigortalıları başta olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşların yapılandırma müracaatlarının e-devlet üzerinden alınabilecek. Prim borcu olanlar e-Sigorta kanalıyla internet üzerinden başvurabilir ya da posta yoluyla bağlı bulundukları SGK  İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne de yapabilir.” diye konuştu.

“TAKSİT SAYISI ARTTIKÇA RAKAMDA ARTACAK”

Borçlarını taksitle ödemek isteyenlerin 6, 9, 12 ya da 18 taksiti tercih edebileceğine değinen Gümüş, “Katsayı taksit sayısına göre değişecek. Taksit sayısı arttıkça ödenecek rakamlar da artacak. Belediyelerin borçları ise genel bütçe vergi gelirleri payından kesinti yapılmak suretiyle 120 eşit taksitte tahsil edilecek. Ödemeler ise Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Gümrüklere yapılacak ödemeler 2021 Ocak ayında, Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler de Şubat ayında başlayacak. Borçların yapılandırılmasında yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacak. Gecikme zammı ya da faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınacak ve borçluya seçenekler sunulacak. 6 ila arasında 18 taksit yapılabilecek, ikişer ayda bir ödeme yapılabilecek. Peşin ödemeyi tercih eden borçlulara yüzde 90 oranında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından indirim yapılacak. İlk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunu tamamen ödeyen borçlulara Yİ-ÜFE’de yüzde 50 oranında indirim yapılacak. Bu kanun kapsamında af dışında ise adli para cezaları, düzenleyici denetleyici kurullar tarafından verilen idari para cezaları, COVID-19’la mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları ve yasak yerlerde tütün kullanımı nedeniyle verilen para cezaları kanunun kapsamı dışında tutulacak.” şeklinde konuştu.

“AİDAT BORCUNA SON BAŞVURU 1 ŞUBAT 2021”

Serhat Gümüş, odalarda 31 Ağustos 2020 tarihi itibariyle ödenmesi gerektiği halde 17 Kasım 2020 tarihi itibariyle ödenmemiş olan meslek mensuplarının aidat borçları için üyelerin 1 Şubat 2021 Pazartesi günü sonuna kadar odaya başvurmaları gerektiğini dile getirdi. Gümüş şu ifadelere yer verdi: “1 Mart 2021 Pazartesi günü sonuna kadar borçlarının tamamını ya da ilk taksitini ödemeleri, taksitle ödeme yöntemini seçmeleri halinde borçlarının kalanını aylık ödemeler halinde yapabilecekler. Azami toplam 6 eşit taksitte ödemeleri halinde bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi Fer’i alacakların, alacak asıllarının 7256 sayılı Kanun yayımı tarihinden önce kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde borç asıllarına isabet eden faiz gecikme faizi, gibi zamların tahsilinden vazgeçilecektir.”

“PEŞİN ÖDEME ÇOK AVANTAJLI”

Borç yapılandırmada ve 7256 sayılı yasada nelerin olup olmadığını özetleyen Gümüş şöyle konuştu: “Matrah artırımı, kasa ve stok affı yok. Ortak cari düzeltmesi yok. Yargı, inceleme ve uzlaşma aşamasında olan durumlar için düzenleme yok. 6736 ve 7020 sayılı yasa kapsamında olan ve ödenmeyen taksitler, borçlar 7256 sayılı yasa kapsamında değildir. Ancak; 7143 sayılı yasa kapsamında olan ve kalan ödemeler 7256 sayılı yasa kapsamında olacak yani peşin ödeme veya daha uzun vade imkânı var. Vadesi 31 Ağustos tarihine kadar olan alacaklar 31 Aralık tarihine kadar yapılan başvurular kapsamda. Vergiler için ilk taksit 31 Ocak 2021 SGK için 28 Şubat 2021 olacak. Peşin ödeme çok avantajlı normal faiz yerine hesaplanan Yİ-ÜFE faizin yüzde 90’ı kalkıyor. İlk 2 taksit süresinde ödenmek şartı ile yılda 2 taksit aksatılabilir. Ta ki son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmek üzere. Vergilerde vadeye bakılacak. 31 Ağustos 2020 tarihinden önce tahakkuk edenler, sgk da ise Ağustos 2020 ve önceki aylar primleri kapsamdadır. Cezalarda da 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki tespitlere ilişkin cezalar kapsamda olacak.”

“İKİNCİ AY SONUNA KADAR BAŞVURU ZORUNLU”

Vergi ve prim aslına bağlı olmayan cezalarda özel usulsüzlük, SGK idari para cezalarında, örneğin cezanın yüzde 50’nin artı Yİ-ÜFE faizi olacağını belirten Gümüş şunları söyledi: “Gümrük cezalarında ise sadece cezanın yüzde 50’si yani Yİ-ÜFE faiz yok. Gümrüklenmiş eşya değerine bağlı kesilen cezalarda yüzde 30’u ödenecek yine faiz yok. Belediyelere ödenen vergiler emlak ÇTV v.s için 2020 ilk taksit ve öncesi kapsamındadır. Mükellefe tebliğ edilmeyen 31 Ağustos 2020 tarihi öncesi dönemlere ait yargıdaki kesinleşen vergi ve SGK davalarına ilişkin borçlar kapsamda olup tebliği beklemeye gerek yok vade tarihi kanunun yayım tarihi kabul edilir. Meslek Odaları İSMMMO, TÜRMOB, Barolar Ticaret Odaları Esnaf Odaları İhracatcı Birlikleri vs borçları için kanunun yayımı izleyen 2. ay sonuna kadar başvuru şart. Yani kanun Kasım ayında yayınlanırsa Ocak 2021 tarihine kadar başvuru imkânı var ve ilk taksitte Şubat 2021 olacak. İlk taksit kanunun yayımını izleyen 3. ayın sonuna kadar ödenecek ve toplam en fazla 6 taksit ve aylık dönemler halinde olacaktır. Vergi mükellefiyetinin sona erdiği tarihe kadar odalara olan borçlar kapsamda ancak vergi mükellefiyetinin silindiği tarihten sonraki borçlar aidatlar ve faizleri silinir. Taksit tutarının yüzde 10’nu aşmayan eksik ödemeler ki 10 TL’yi geçemez yapılandırmayı bozmaz. Yapılandırmanın bozulması halinde ödenen taksit tutarları kadar yapılandırmadan ve şartlarından faydalanılır. Yani tamamen bozulmaz ve kısmi faydalanma ödeme yapılan taksitler için olur.”

“KONAKLAMA VERGİSİ 1 OCAK 2022’YE ERTELENDİ”

ETGB ile yapılan mal ihracatında kazancın yüzde 50’sinin beyannamede beyan edilen kazançtan indirileceğini kaydeden Gümüş, “ ETGB şartlarında mikro ihracatı kargo ve PTT aracılığıyla yapmak ve asgari olarak hâsılata bağlı işçi istihdam etmek şartı aranacaktır. WEB’den yapılan ev üretimleri satışların 220 bin TL’ye kadar olan hâsılatı, vergiden muaf esnaf belgesi alınması ve tahsilâtın ticari banka hesabı açılarak yapılması halinde istisna. Ancak bu satışlardan bankalar çalışanı olmayan evde üretimlerden sağlanan hâsılat üzerinden yüzde 4, çalışanı olanlardan yüzde 2 tevkifatlı yapacaklar. Konaklama vergisi 1 Ocak 2022 tarihine ertelendi. Sermaye şirketlerinde sermaye azaltımı kar payı dağıtımı hükmünde olup yüzde 15 stopaj tabi oldu. Geçici 67 madde kapsamında olan menkul kıymetlerden yapılan stopaja 2025 sonuna kadar devam. Ayrıca foreks işlemlerinden de 1 Ocak 2021’den itibaren stopaj uygulaması geldi.” ifadelerini kullandı.

“VARLIK BARIŞI VERGİSİZ GELDİ”

Varlık barışının vergisi geldiğini söyleyen Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü: “Varlık barışı vergisi geldi. Gerek yurt dışında olan gerek se yurt içinde olan ancak kayıtlarda olmayan varlıklar TL, döviz, altın, hisse senedi v.s 30 Haziran 2021 tarihine kadar vergisiz getirilebilecek ve muhasebe kayıtlarına alınabilecek. Dâhilde işleme izin belgesine haiz mükelleflere, ihracatını yapacakları malların üretimi kapsamında yapılacak mal teslimlerinde KDV istinası 31 Aralık 2025’e uzatıldı. BİST’ te ise hisseleri işlem görmek üzere ve yüzde 20 en az halka arz olunan kurumlara 5 yıl yüzde 2 kurumlar vergisi indirimi geldi. Kurumlar vergisinden OECD ülkeleri ile rekabet için öngörülen yüzde 5’lik Genel Kurumlar Vergisi indirimi yasadan çıkarıldı. Dernek ve vakıfların geçici 67 kapsamındaki faiz ve menkul kıymet gelirleri ile okul atölye ve döner sermaye işletmelerinin gelirleri iktisadi işletme oluşturmaz hükmü 2025 sonuna kadar uzatıldı. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Kocatepe muhabirine teşekkür plaketi

Gazeteniz Kocatepe’nin muhabiri Burcu Aydın’a Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Serhat Gümüş tarafından mesleğe kattığı değerler nedeniyle teşekkür plaketi verildi. >> Kocatepe Haber Merkezi