Gümüş: Kanunsuzluk saptadık seçime itiraz ettik
Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı, 4-5 Haziran 2022 tarihlerinde yapılan seçimde tekrar aday olan Serhat Gümüş, tespit ettikleri kanunsuzluklar dolayısıyla seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini duyurdu   Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Gümüş, 4-5 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenen ve kendisinin de Yönetim Kurulu [&hellip]
Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı, 4-5 Haziran 2022 tarihlerinde yapılan seçimde tekrar aday olan Serhat Gümüş,
tespit ettikleri kanunsuzluklar dolayısıyla seçim sonuçlarına itiraz ettiklerini duyurdu
Afyonkarahisar Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Gümüş, 4-5 Haziran 2022 tarihlerinde düzenlenen ve kendisinin de Yönetim Kurulu Başkan Adayı olduğu ASMMMO seçimlerine itiraz ettiklerini belirtti. Gümüş, “Genel Kurulu müteakip 05.06.2022 tarihinde yapılan seçimde sayım usulüne ve seçim sonuçlarına tarafımızdan itiraz edilmiş; itiraz üzerine bir kısım oyun iptaline ve sayım/seçim sonuçlarının buna göre düzeltilmesine karar verilmiştir. Bununla birlikte itiraz üzerine verilen karar neticesinde yapılan inceleme de eksik ve hatalı olmuş, geçersiz oyların bir kısmı yine geçerli kabul edilmiş, neticede seçim usulüne aykırı bir sonuç doğmuş ve seçmen iradesi usûlünce sandık sonuçlarına yansımamıştır. İlçe Seçim Kurulu’na itirazımız sonucu alınan kararlar da maddi hata mevcuttur. Şöyle ki, tespit edebildiğimiz hatalar arasında; çizili oylardan bir kısmı itirazımız sonucunda geçersiz sayılmış olmakla birlikte, söz konusu geçersiz oylar sayım dışı bırakıldığı zaman, kurullarda olan şahısların kendi içlerindeki oy sayıları eşit olmalıdır.” dedi.
“OY SAYILARI EŞİT OLMALI”
Gümüş, açıklamasına şöyle devam etti:
“Karşı gruPtaki kurul üye adaylarının aldığı belirtilen oylarda ise farklılıklar mevcuttur.Bir başka deyişle, aynı gruptaki adaylarda biri için geçersiz olan oy diğeri için geçerli sayılamayacağından, oy sayıları eşit olmalıdır. Nitekim grubumuzda durum böyleyken, karşı gruptaki adaylara yazılan oy sayıları farklıdır. Bu da biri için geçersiz kabul edilen (çizik, işaretli vb) oy pusulasının, diğer aday için geçerli sayıldığı sonucunu ortaya çıkarmaktadır ki ne mantıken ne de hukuken böyle bir kabul mümkün değildir. Serhat Gümüş Grubu’nda tüm adaylıklarda oy sayıları eşittir. Karşı grubtaki ise yönetim adayları 221-222 oy, Disiplin Kurulu adayları 188-191 oy, Denetim Kurulu adayları 198-199 oy almışlardır. Bu şekilde bir farklılık olamaz. Geçersiz oylar bir kısım aday için geçerli kabul edilmiştir. Esasen bu durum, yönetim kurulu üyelerinin sıralamasını ve oy hesaplamasını da imkansız ve kanuna aykırı hale getirmektedir. Serhat Gümüş Grubu adayları 212 sabit oy üzerinden -sırasıyla- 1’e, 2’ye ve 3’e bölünerek hesaplanacakken, Erdal Sayar Grubu adayları 222 ve 221 gibi farklı ana paylar/oylar üzerinden hesaplanacak, bu da nispi temsil sisteminin uygulanmasını engellediğinden kanuna, hakkaniyete ve oylama mantığına, dolayısıyla da kanunun emredici hükmüne, kanun koyucunun amacına aykırı olmaktadır.”
“GEÇERSİZ OYLAR
GEÇERLİ Mİ SAYILDI?”
Benzer farklılıkların organ seçimlerinde de görüldüğüne dikkat çeken Gümüş, “Ayrıca yine fark etmiş olduğumuz diğer bir maddi hata da Erdal Sayar grubunun Yedek Disiplin Kurulu Listesi’ndeki 1 adayın seçim günü hazırlanan tutanakta da görüleceği üzere diğer iki adaydan 1 oy eksik almış olmasına ilişkindir.(Diğer iki aday 195, Söz konusu aday 194 oy) İtiraz dilekçemiz üzerine verilen kararda bahse konu çizikten/geçersiz oydan bahsedilmemiştir. Dolayısıyla O çizik pusula geçersiz oy sayılmamış ve oy sayıları arasında fark doğmuştur.Aynı durum yine aynı grubun Denetim Kurulu Aday Listesi’ndeki 1 Aday için de geçerlidir ki orada çizik oy pusulası sayısı 2 adettir. Dolayısıyla bizim tespit edebildiğimiz duruma göre en az iki ya da 3 oy pusulası geçersiz olmasına ve sayım sonuçları matematiği de (oy sayılarındaki farklılık gibi) bunu doğrulamasına rağmen bunların incelemede gözden kaçtığı ve geçersiz sayılması gerekirken geçerli gibi değerlendirildiği sabittir. Eşit olmayan kurul aday oyları da olmasından dolayı bu geçersiz oy sayısının artacağı ihtimali son derece yüksektir.Yine seçim günü hazırlanan tutanakta görüleceği üzere sağ üst köşede bulunan kullanılan oy geçerli oy ve geçersiz oy sayılarının itiraz sonrasında 11 adet geçersiz oy tespit edilmesine rağmen değişmediği görülmektedir” dedi.
“TERCİHLİ SEÇİM MÜMKÜN DEĞİL”
SMMM Oda seçimlerinde aday listelerinin bir bütün hâlinde ele alınması gerektiğinin mevzuat tarafından açıkça ortaya konulduğunu belirten Gümüş, itirazlarını şöyle sürdürdü:
“Odamız seçimlerinde esas olan gizli oy/açık tasnif esasıyla yapılacak oy verme işleminde, sadece pusulada yer alan grubun (ya da varsa bağımsız adayın) yanındaki kutucuk herhangi bir şekilde işaretlenmek suretiyle oy kullanabilir. SMMM Oda seçimlerinde belirleyici oy kullanılamayacağı gibi tercihli oy verme sistemi/şekli de söz konusu değildir. Oda seçimlerine grup halinde giren adaylarda, bu grup içinden birilerini silmek ya da tam tersine öne çıkarmak veya oy pusulasında işaretleme/belirleme yapmak mümkün değildir. Oy pusulasında işaret bulunması ‘belirleyici oy yasağına’ tâbidir. Oy verme eylemini gerçekleştiren kişi, çıktıktan sonra ‘ben şu gruba oy verdim, şu kişinin ismini/yanını/altını/üstünü çizdim ya da işaretledim’ veya ‘pusulada şöyle bir çizgim var, böyle bir işaretim var’ demek suretiyle oyunu belirleyici hale getirebileceğinden, bu davranış mutlak surette yasak ve pusulanın iptalini gerektiricidir.Kaldı ki, odamız seçimlerinde tercihli oy da kullanılamaz. Nasıl ki, siyasi parti seçimlerinde bir partiye oy verilir ve tek tek milletvekili adayları oylanamaz, işaretleme varsa pusula geçersiz hale gelirse, odamız seçimlerinde de grup olarak seçime giren ekiplerde sadece gruba (yanındaki kutucuk işaretlenmek suretiyle) oy verilir, tek tek aday belirleme, bu adayı silme veya öne çıkarma olamaz. Keza oy pusulası üzerinde birden fazla tercihte bulunma, karalama, çizme, silinti, kazıntı ve benzerlerinin yapılması halinde kullanılan oy geçersiz sayılır.
Serhat Gümüş Grubunda oylar blok halinde gruba verilmek suretiyle tüm üyelere eşit verilmiş, Erdal Sayar Grubunda ise oy sayıları değişken çıkmış, yani geçersiz oylar geçerliymiş ve sanki bireylere oy verilebilecekmiş gibi değerlendirme yapılmıştır. Adayların üstünün çizilmesi vb gibi durumlarda (pusulayı geçersiz hale getirecek olmasının yanı sıra) grup içindeki bu adayın yeri değiştirilemez. Grup, seçime girerken kendi sıralamasını yapmıştır. Bunun dışında seçim kurulunun, bireysel oy söz konusu olabilecekmiş gibi, yeniden bir sıralama yapması mümkün değildir. Seçime girenlerin iradesine aykırıdır. Oylar blok halinde/ gruba verilebilir. . Mevcut seçim sonucunda ise, geçersiz oylar geçerli gibi sayılmış, üstü/altı çizili isimler bireysel oy almış (alabilecekmiş!) gibi hesaplanıp değerlendirilerek grup sıralaması değiştirilmiştir. Arz ettiğimiz gibi gruptaki adaylardan birinin üstünü ya da altını çizmek, yanında veya etrafında (seçim kurulunca hazırlanan) kutucuk dışında herhangi bir çizgi ya da işaret kullanmak oyu/pusulayı kesin ve net biçimde geçersiz hale getirir. Zira kanunun emredici hükmü, sadece seçim kurulunca hazırlanacak ve gösterilecek kutucuğun işaretlenmesi ile seçim yapılabileceğini öngörmekte, bunun dışında bir işaretleme veya çizmeye cevaz vermemektedir.”
“BİREYSEL BİR İTİRAZ DEĞİL”
Konu hakkında İl ve İlçe Seçim Kurulları’na itirazda bulunduklarının altını çizen Gümüş, “Yapılan bu itirazlarımız neticesinde, Afyonkarahisar İl Seçim Kurulu Başkanlığının kararı ile; Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası organ ve seçimlerinde İl Seçim Kurulu Başkanınca verilen mezkur kararına karşı İl Seçim Kurulu Başkanlığına itirazın mümkün olmadığı gerekçesiyle yapılan itirazların reddine dair kesin karar verilmiştir. Her ne kadar Afyonkarahisar İl Seçim Kurulu Başkanlığı, kesin karar vermiş ise de; ‘298 sayılı Kanunun 130. maddesinde, seçimlerle ilgili bazı konularda seçimin sonuçlarına etkili olmaları nedeniyle yapılan olağanüstü itirazlarda, alt kademelerce verilen kararların kesin veya kesinleşmiş olmasının, bu itirazın Yüksek Seçim Kurulunca incelenmesine engel olmayacağı belirtilmiş olduğundan, itirazın oda seçiminin esasını oluşturan oy pusulalarının 3568 sayılı Kanunun 40/11 ve Yönetmeliğin 22. maddelerine aykırı olarak düzenlenmiş olması karşısında, yapılan itirazın tam kanunsuzluk halini içermesi nedeniyle Kurulumuzca incelenerek karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak…” şeklinde verilen Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının 07/06/2008 Tarih ve 199 Karar sayılı kararından da anlaşılacağı üzere, itirazlarımızın konusunun tam kanunsuzluk nedeniyle İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ve İl Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından verilen kesin kararlara itiraz etmek üzere Yüksek Seçim Kuruluna başvurumuzu yaptık.Merkez 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 06/06/2022 tarihli itirazımıza yönelik kararında, 11 oyun geçersiz sayılarak gerekli düzeltmelerin yapıldığı yönünde karar verilmiştir. Ancak yaptığımız incelemelerde bazı isimleri çizilerek oy kullanılan pusulaların, mezkur kararda dikkate alınmadığı tespit edilmiştir. İtirazımızın amacı tüm kamuoyu da takdir eder ki Seçim Kurulu tarafından sayılan oylar neticesinde hazırlanan tutanağın, verilen mazbatanın tamamen hukuksuz olması, tutanaklarda maddi hataların mevcut olmasından kaynaklı olup ve rakip listemizde bulunan Disiplin ve Denetim Kurulu 1.sırada ki adayların yanlış sayım sonucu (3568 Sayılı Meslek Kanunumuza tamamen muhalif bir sayımdır ve seçim kurulu tamamen hatalıdır. Bu yapılan işlem dolayısıyla tüm haklarımız saklı kalmak kaydıyla da gerekli başvurular yapılacaktır.) liste dışı kalmasıdır. Yine yaptığımız itiraz bireysel bir itiraz olmayıp, meslek yasamız ve hukukun gerektirdiği şekilde neticeye varılması ve seçmen meslektaşlarımız iradesinin sandığa ve sonuçlara usule ve gerçeğe uygun şekilde yansıması amacıyla yapılan bir itirazdır.” ifadelerini kullandı.
>> Burak AYDIN’ın Haberi