Güçlü aile için çiftler eğitilmeli

İl Sosyal Hizmetler Müdürü Şevki Ceylan, Aile Günü kutlamasının altında yapan tek sebebin güçlü toplumların oluşmasında güçlü aile birlikteliği, güçlü evlilikler ve iyi çocuk yetiştirilmesi gerçeğinin yattığını açıkladı. Ceylan, evlilik birlikteliğinin sürekli yürüyüp, sağlıklı nesiller yetiştirileceği konusunda kimsenin çaba göstermediğini ifade etti. Şevki Ceylan, üniversite de bir ders konusu ya da toplumsal hizmet sunan kurumların [&hellip]

Güçlü aile için çiftler eğitilmeli

İl Sosyal Hizmetler Müdürü Şevki Ceylan, Aile Günü kutlamasının altında yapan tek sebebin güçlü toplumların oluşmasında güçlü aile birlikteliği, güçlü evlilikler ve iyi çocuk yetiştirilmesi gerçeğinin yattığını açıkladı.

Ceylan, evlilik birlikteliğinin sürekli yürüyüp, sağlıklı nesiller yetiştirileceği konusunda kimsenin çaba göstermediğini ifade etti. Şevki Ceylan, üniversite de bir ders konusu ya da toplumsal hizmet sunan kurumların herhangi birirde evlenecek bireylere bir aylık aile olma, aile kurma, sağlıklı nesiller yetiştirme konusunda eğitim verilmesi talebini tekraladı.
Aile çok şey öğretiyor
16-22 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Aile Haftası nedeniyle Mareşal Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu’nda bir program düzenlendi. Programın açılış konuşmasını İl Sosyal Hizmetler Müdürü Şevki Ceylan yaptı. Ceylan, ailenin önemi, değeri, toplumda ki yeri ve yerine getirmesi gereken yükümlülükler konusunda farkındalık oluşturmak adına bazı bilgiler paylaşacağını söyledi. 1993 yılında Birleşmiş Milletlerce 15 Mayıs Aile Günü kabul edilip 1994 yılından itibaren her yıl Türkiye’de de 15 Mayıs Uluslar arası Aile Günü olarak kutlandığını kaydeti. Ceylan; “Toplumumuzda ve sosyal hayatta ki değişme ve gelişmeye, ekonomi, sanayi, kültür, teknolojik alanda ki gelişmeler aile yapımızda da bazı değişikliklere yol açmıştır. Geniş aileden büyük aileye döndük. Büyük aileden çekirdek aileye döndük. Çekirdek ailede de ailenin yükümlülüklerini, sosyal sorumluluklarını yerine getirecek nine, dede, hala, teyze kavramlarımız zaman içerisinde yok oldu. Bunun yerine eğitim kurumları bu görevi üstlenmiş oldu. Aile birlikteliğimizin sağlanması, aile içindeki fertlerin birbirlerine karşı sorumlulukları adına bizlerde bu işi yerine getiren bir Sosyal Hizmet kuruluşuyuz. Aile bir toplumun en küçük birimidir. Hepimiz bir aile içinde doğduk ve büyüdük. Ailenin içinde sosyalleştik. Aile bize eğitimi, sağlığı, korunmayı, güvenliği, örf ve adetleri, geleneklerimizi, göreneklerimizi öğretti. Fakat günümüzde bu değerlerimiz yavaş yavaş kaybolmaktadır. Bundan dolayı kurulacak olan aile birlikteliğinin daha sağlam ve güvenilir olması adına bizler sosyal hizmet kuruluşlarında aile toplum merkezlerinde ve diğer hizmet birimlerimiz de ailelere danışmanlık hizmeti vermekteyiz.” dedi.
Hizmet dalları çeşitli
Evlat edinme hizmetiyle çocuksuz ailelere hizmet verildiğini anlatan İl Sosyal Hizmetler Müdürü Şevki Ceylan, sosyal hizmet kuruluşlarının tamamında aileye yönelik hizmet modellerinin değişip gün geçtikçe yeni hizmet modelleriyle birbirini takip ettiğini söyledi. Sosyal hizmet talep eden bütün insanlara hizmeti yerinde verdiklerini aktaran Ceylan; “Kendi görevini ve işlevini yerine getiremeyen ailelere sosyal hizmetin sunumunda bu ihtiyaç ailenin ekonomik yetersizliğiyse biz aileyi ekonomik yönden destekleyip o ailenin çocuğunu kendi mahallesinde, kendi çevresinden bozmadan maddi yönden destekleyerek orada yetişmesini sağlıyoruz. Bireyin bakım hizmeti gerekliyse bakım ücreti ödeyerek o problemi merkeze almadan evde bakım hizmet modeliyle bu insanları kendi mekanlarında destekliyoruz. Kurumsal bakım hizmeti talep edilen çocuklarımızın da uygun kurumlarımıza yaş ve özelliklerine göre yerleştirerek bu hizmeti görmekteyiz. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun hizmet modellerinin dışında danışmanlık hizmetlerimiz var. Şimdiye kadar Valilik, Vali Yardımcılarımız, İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi üyeleri, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü diğer sivil toplum örgütleriyle beraber işbirliği ve ortak çalışmayla ailenin bir arada bulunması, bütünlüğünün bozulmaması, ailenin güçlü olması adına birçok hizmetler yürüttük.” diye konuştu.
Eğitici konferanslar verildi
Afyonkarahisar Baro Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ile değişik hizmetlerde bulunup konferanslar düzenlediklerini anlatan İl Sosyal Hizmetler Müdürü Şevki Yılmaz, ilk konferansın “Kadına Yönelik Şiddet” başlığında Emirdağ ilçesinde verildiğini bildirdi. İlçede konu ile ilgili bazı sıkıntıların bulunduğunu bu yönde bir çalışma yürüttüklerini söyleyen Yılmaz şöyle konuştu: “İkinci konferansımızı Çobanlar ilçesinde gerçekleştirdik. Yine kadına yönelik şiddet ihmal ve istismar konusu ele alındı. Kadınlarımıza böyle bir eğtim sunduk. Dinar ilçemizde “Aile içinde İletişim” konulu konferansı düzenledik. Bize müracaat eden bütün kesimler ve bireylerin çalışma potansiyeli olan aile bireylerini İŞ-KUR İl Müdürlüğüne, RAM Müdürlüğüne, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğüne yönlendirerek bu kişilerin de oradan hizmet almak suretiyle kendi emeklerini kazanacakları bir yol izlemek durumundayız. AKÜ, Belediye, Eğitim Danışmanlık Merkezi, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile şimdiye kadar 5 aile okulu projesi gerçekleştirildi. Bunların bir çoğu merkezde oldu. Bize müracaat edenlere aile içinde ki sıkıntı ve problemler, ailenin bir arada tutulması, ailenin güçlendirilmesi adına bir çok konfe-ranslar verdik. Aile Günü kutlamasının altında yapan tek bir sebep güçlü toplumların oluşmasında güçlü aile birlikteliği, güçlü evliliklerin ve iyi çocuk yetiştirilmesi gerçeği yatmaktadır. Bu amaçla biz 15-22 Mayıs tarihleri arasında bu alanda birçok faaliyetler gerçekleştirdik. Gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile sesimizi bütün Afyonkarahisar’a duyurmak istiyoruz. Ailenin, birliği, bütünlüğü, dirliği, bir arada bulunması, fonsiyonlarını ve işlevlerini yerine getirmesi adına il merkezinde 4 kuruluşumuz, ilçelerde 3 tane kuruluşumuzla toplam 7 kuruluşumuz ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde ki meslek elemanlarımızla 7 gün 24 saat hizmetinizde olduğumuzu bildirmek isterim. Ailede kadına, çocuğa şiddet ve istismar konusunda Alo 183 hattı sürekli açık durumdadır.”
Çift adaylarına eğitim verilmeli
15-22 Mayıs Aile Haftası kapsamında geçmiş yıllarda belirttiği görüşlerini yinelemek istediğini belirten İl Sosyal Hizmetler Müdürü Şevki Ceylan sözlerine şöyle devam etti: “İnsanlar araç alırken ehliyet alıyorlar. Ev yaptırırken ruhsat alıyorlar. Ama evlilik birlikteliğini gerçekleştirirken hiç kimseden izin almak durumunda değiller. Eğer kişiler birbirleriyle nikah akdini gerçekleştirdiyse evliler. Bu evlilik birlikteliğinin sürekli yürüyüp, sağlıklı nesiller yetiştirileceği konusunda kimsenin bir çabası yok. Bu düşüncemi tekrar paylaşmak istedim. Gerek üniversitemizde bir ders konusu gerekse toplumsal hizmet sunan kurumların herhangi birisinde bu manada evlenecek bireylere hiç değilse bir aylık aile olma, aile kurma, sağlıklı nesiller yetiştirme konusunda eğitim verilmesi talebimi tekrar yineliyorum. Bu güzel dileklerle 15-22 Mayıs Aile Haftamızın tüm ülkemize, Afyonkarahisarımıza, bütün ailelere sağlıklı bireyler yetiştirme, sağlıklı toplum kurma adına hayırlı olmasını diliyorum.” AKÜ Sosyoloji Bölümü öğrencileri tarafından “Ailenin Değişimi ve Fonksiyonları” konulu sunum gerçekleştirildi. Mareşal Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu öğrencileri tarafından halk oyunları ve müzikal gösteriler sahnelendi. Programa; Vali Yardımcısı Niyazi Ergut, PMYO Müdürü Hasan Şahin, Huzurevi Müdürü Muzaffer Erol, Türk Anneler Derneği Şube Başkanı Şeyda Çetinbay ve yönetim kurulu üyesi Emine Ulusoy ve çok sayıda konuk katıldı. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme