Grip Aşısı Nedir, Nerede Bulunur?

Mevsimin sonbahara dönmesiyle soğuk algınlıkları, burun akıntıları, ateş ve öksürük vakaları başladı. Uzmanlar, özellikle kronik rahatsızlığı olanların mutlaka grip aşısı yaptırmasını öneriyor

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, her yıl mevsimsel grip virüsünün değişiklik gösterdiğine dikkat çekerek, grip aşısının her yıl düzenli olarak yaptırılması gerektiğini vurguluyor.

DSÖ yetkilileri, grip virüsünün her yıl farklı alt tiplerinin dolaşımda olduğunu ve buna göre aşı içeriğinin güncellendiğini belirtiyor. Her yıl aşı, bir önceki sezonun baskın virüs tiplerine göre hazırlanıyor. Uzmanlar, bu nedenle grip aşısının etkili bir koruma sağlayabilmesi için her yıl yenilenmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

Uzmanlar, grip aşısının sağlıklı erişkinlerde yüzde 80’e varan oranlarda koruyuculuk sağladığını, yaşlılarda ise gribin etkilerini ve ölümleri azaltmada önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle tansiyon ve şeker hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları olan kişilerin grip aşılarını ihmal etmemesi gerektiğini belirtiyor. 

Grip Aşısı Nedir, Nerede Bulunur?

Grip aşısı yaptırmanın en uygun zamanının, gribin sık görülmeye başladığı dönemden önceki Ekim ve Kasım ayları olduğuna işaret eden uzmanlar, aşının koruyuculuğunun 6-8 ay sürdüğünü kaydediyor. Grip aşısı, 6 aydan küçük çocuklara, hamileliğin ilk 3 ayında bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi olan bireylere uygulanmamalı. 

Ayrıca, aşı içeriğindeki maddelere karşı alerjisi bulunan kişilerin de aşı yaptırmaması gerektiği vurgulanıyor. Grip aşısı, inaktive yani ölü virüs içerdiği için, aşıdan sonra grip hastalığına yakalanmanın teknik olarak mümkün olmadığı belirtildi. 

Öte yandan grip aşısı yaptırmak isteyenler, hastanelere ve Aile Sağlık Merkezleri’ne başvurabilecekleri gibi, kendilerine en yakın eczanelerden bu aşıyı satın alabilyor. Eczaneden alınan grip aşıları Aile Sağlık Merkezleri’nde yaptırılabiliyor.

Bakmadan Geçme