'Grip aşısı grip salgınları başlamadan önce yaptırılmalı'
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Sami Şahan, grip aşısının ne zaman yapılması gerektiğini anlatarak, grip aşısının, grip salgınları başlamadan önce yaptırılması gerektiğini söyledi   Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Sami Şahan, grip aşısı için ideal dönemin Ekim-Kasım ve Aralık ayları olduğunu belirtti. 'AŞI EN AZ YÜZDE 70 KORUMA SAĞLIYOR' [&hellip]
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Sami Şahan, grip aşısının ne zaman yapılması gerektiğini anlatarak, grip aşısının, grip salgınları başlamadan önce yaptırılması gerektiğini söyledi
Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Sami Şahan, grip aşısı için ideal dönemin Ekim-Kasım ve Aralık ayları olduğunu belirtti.
“AŞI EN AZ YÜZDE 70 KORUMA SAĞLIYOR”
Grip aşısı etkisinin yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıktığını bu nedenle grip aşısının bir grip salgınından en az 2 hafta önce yapılması gerektiğini aktaran Şahan, “Aşının koruyuculuğu, genellikle 6-12 ay kadardır. Grip aşısının etkinliği, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değişir. Grip aşısı ideal şartlarda yüzde 70-80 oranında koruma sağlar. Uygun kişilere yapılan grip aşısı özellikle zatürree gelişiminden hastaları korumaya yardımcı olur. Aşı yapılan kişinin yaşı önemlidir, aşının koruyuculuğu gençlerde yaşlılara göre daha fazladır. Aşının yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışları yüzde 50, zatürree riskini yüzde 60 ve ölüm riskini de yüzde 70 oranında azalttığı bilinmektedir.” dedi.
“KORUYUCULUK SADECE GRİP İÇİN”
Grip aşısının, her yıl bir önceki mevsim en çok rastlanan grip virüslerinin türlerine göre yeniden hazırlandığını aktaran Dr. Şahan, “Bu amaçla, 80 ülkedeki 110 laboratuardan elde edilen bilgiler, Dünya Sağlık Örgütü’nde toplanır. Her yıl dünyada en çok hastalık yapmış olan ikisi A ve biri B olmak üzere üç değişik virüs grubu belirlenir. Tüm dünyada aynı aşı kullanılır. Tahmin ne kadar doğru çıkarsa aşının koruyuculuğu o kadar yüksek olacaktır. Grip aşısı sadece gripten korur. Aşı olduğunuz halde basit nezle türü viral infeksiyonları geçirebilirsiniz. Bu aşının etkisiz olduğu anlamına gelmez. Aşının koruduğu grip hastalığı, 38.5 derecenin üzerinde ateş, kas ağrıları ve gene durum bozukluğu ile birlikte giden bir hastalıktır. Aşı kas içine yapılır. Ağır yumurta alerjisi olanlara yapılması sakıncalı olabilir. Grip aşısı farklı yerlere enjekte edilmek şartıyla diğer aşılarla aynı zamanda da yapılabilir. Çok seyrek olarak alerji komasına yani anaflaksiye de neden olabilir. Grip aşısı yapılanlarda çok ender olmakla beraber, nevralji (sinir ağrısı), uyuşmalar, havale nöbetleri, beyin iltihabı gibi nörolojik belirtiler olabileceği bildirilmiştir.” ifadelerini kullandı.
“RİSKİ YÜKSEK KİŞİLER AŞI YAPTIRMALI”
Grip aşısını kimlerin yaptırması gerektiğini açıklayan Dr. Şahan sözlerine şöyle devam etti:
“Grip aşısını 65 yaş ve üzeri kişiler, kronik akciğer hastalıkları KOAH, bronşektazi, bronş astımı, kalp ve damar hastalığı olanlar yaptırmalıdır. Şeker hastalığı, böbrek fonksiyon bozukluğu, çeşitli hemoglobinopatileri olan ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin yaptırması gerekir. Yüksek riskli hastalarla karşılaşma olasılığı olan hekim, hemşire ve yardımcı sağlık personeli yaptırmalıdır. Huzur evlerinde yaşayanlar, grip yönünden riskli şahıslar ile birlikte yaşayanlar 6 aydan küçük bebekle yakın ve sürekli teması olanlar yaptırmalıdır. Aynı zamanda güvenlik görevlileri, itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kişilerle grip sezonunda gebelik durumunda yapılmasında fayda vardır.”