Gözler kadınları ve temsilcilerini aradı

Türkiye de çok zaman dram boyutlarına varan çocuk yaşta ki evliliklerle mücadele edebilmek için geliştirilen “Çocuk Gelinler” projesinin mimarları Afyonkarahisar’da toplantı yaptı. Toplantıya başta kadınlar olmak üzere kadın sorunları ile ilgili olan kişilerin ilgi göstermedikleri gözlendi. Konuşmacı Selen Doğan, erken yaşta evliliğin konuşulup tartışılması noktasında Afyonkarahisar’da bir direnç gördüklerini bu durumun sosyolojik bir analiz gerektirdiğine [&hellip]

Gözler kadınları ve temsilcilerini aradı

Türkiye de çok zaman dram boyutlarına varan çocuk yaşta ki evliliklerle mücadele edebilmek için geliştirilen “Çocuk Gelinler” projesinin mimarları Afyonkarahisar’da toplantı yaptı.

Toplantıya başta kadınlar olmak üzere kadın sorunları ile ilgili olan kişilerin ilgi göstermedikleri gözlendi. Konuşmacı Selen Doğan, erken yaşta evliliğin konuşulup tartışılması noktasında Afyonkarahisar’da bir direnç gördüklerini bu durumun sosyolojik bir analiz gerektirdiğine vurgu yaptı. Doğan, hayal kırıklığına uğradıklarını kaydetti. Erken evliliğin özel coğrafyası yok
Uçan Süpürge Kadın Derneği tarafından Türkiye genelinde 54 şehirde yürütülen “Çocuk Gelinler” projesi kapsamında Afyonkarahisar’da toplantı düzenlendi. Rehberlik Araştırma Merkezi Salonu’nda organize edilen toplantıya katılım beklenin çok altında oldu. Derneğin “Çocuk Gelinler” projesini Sabancı Vakfı ile birlikte çalıştığını kaydeden konuşmacı Selen Doğan, Uçan Süpürge Derneği’nin bu projeye son 5 yılını verdiğini söyledi. Çocuk yaşta yapılan evliliklere karşı bi-linçlendirme ve bunu engelleyebilmek için proje üzerinde çalışıldığını anlatan Doğan, konunun hem çok yaygın hem de tam bir kadın alanı çalışması olduğuna işaret etti. Cinsiyet eşitliği problemi odağı olan yaygın ve kemikleşmiş çocuk yaşta evlilik sorununun Türkiye’nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine kadar her yeri kapsadığından yakınan Selen Doğan; “Bir kadın örgütü olarak bu sorun üzerinde çalışmayı kendimize vazife saydık, dert edindik. Bu meselenin gerçekten bir coğrafyası yok. Her yerde karşımıza çıkabiliyor. Her ne kadar kırsalda köylerde yayılmaya başlıyor gibi görünse de aslında kentleşmenin içinde de halen erken evliliklere rastlıyoruz.
Bizim amacımız bu proje ile bu konuya dikkat çekebilmek, bu konuda bir farkındalık yaratabilmek. Kentlerin gündemine bu konuya dahil edebilmek. Kadın alanında çalışan örgütlerde, bu alana yakın duran resmi kurumlarla, sivil toplum örgütleriyle, yerel medya ile devlet kurumları ve her yapıyla bu meseleyi biraz ele alabilmek, tartışabilmek ve çözüm alternatiflerini genişletebilmeyi istiyoruz. O yüzden sürekli dolaşıyoruz.” dedi.
İki kadından biri çocuk gelin
Uçan Süpürge Derneği olarak yanlarında gittikleri şehirlere iki film götürdüklerini dile getiren Selen Doğan, bu filmlerin derneğin kendi ürettiği filmler olduğunu belirtti. Erken yaşta yapılan evlilikleri etkin biçimde anlatan filmlerin diyalogsuz, sözsüz olduğunu ifade eden Selen Doğan; “Bu filmler görüntülerinde çok şey anlatıyor. Hep birlikte bunları izleyip sonra sözü tamamen konuklarımıza bırakacağız. Afyonkarahisar’da bu mesele nasıl algılanıyor, nasıl yaşanıyor onları sizlere soracağız. Bu mesele neden önemli. Çünkü çok yaygın. Sadece rakamlara bakarak yaygınlıığına bir nokta vuruşu yapamayacağız. Ama rakamlarda bize çok dramatik şeyler gösteriyor. Örneğin Türkiye’de her 18 yaşın altındaki her iki kadından birinin çocuk yaşta evlendiğini yani bir çocuk gelin olduğunu gösteriyor. Türkiye’de 5,5 milyon belki de daha fazla çocuk gelin olduğu tahmin ediliyor. Bu da bizim bir an önce hareket geçmemiz için gerekli veriyi sağlıyor diye düşünüyoruz. Dileriz ki buna yeni sayılar eklenmez.” diye konuştu.
Hep birlikte dur demek gerek
Her yıl binlerce kız çocuğunun kendi rızası dışında hiç tanımadığı ve yaşça kendisinden çok büyük kişilerle evlendirildiğine dikkat çeken Selen Doğan, dünya da olduğu gibi bu yaklaşımın Türkiye’de de geçerli olduğunu kaydetti. Türkiye’nin bu rekora yenilerini eklememesini umduğunu dile getiren Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Umarım ülkemizde de çocuk gelinler konusunda buna artık dur demenin vakti gelmiştir denir. Biz buna Afyonkarahisar dahil kalan 80 şehirle birlikte hep birlikte dur diyebiliriz diye umuyoruz. Tabi toplantıya katılımın fazla olması ile bunu daha çok kişiye ulaştırmayı yeğlerdik. Genel olarak Afyon’da bir dirençte var erken yaşta evliliğin dile getirilmesine, konuşulmasına, ortaya dökülmesine. Bu belki başka bir sosyolojik analizi gerektiriyor. Belki bunu üniversiteler de bir anlamda çalışmalı. Biz biraz üzüldük ve hayal kırıklığı içerisindeyiz.” Filmlerin izlenmesinin ardından toplantı sohbet şeklinde devam etti. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme