Gösterişli iftarlardan kaçının – Kocatepe Gazetesi
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Ramazan ayı hakkında uyarılarda bulundu Akgün, “Sıcak sebebiyle vücutta yaşanan sıvı kaybının Ramazan'da da diğer günlerdeki gibi tamamlanabilmesi için iftar ve sahur arasında susama hissi olmasa bile sık sık su içilmesi gerekmektedir. Aksi halde su ve mineral kaybı yaşanacağı için baş dönmesi, halsizlik, bulantı gibi sağlık problemleri karşımıza çıkabilir. [&hellip]
İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Ramazan ayı hakkında uyarılarda bulundu
Akgün, “Sıcak sebebiyle vücutta yaşanan sıvı kaybının Ramazan’da da diğer günlerdeki gibi tamamlanabilmesi için iftar ve sahur arasında susama hissi olmasa bile sık sık su içilmesi gerekmektedir. Aksi halde su ve mineral kaybı yaşanacağı için baş dönmesi, halsizlik, bulantı gibi sağlık problemleri karşımıza çıkabilir. Ramazan sıhhat demektir. Ancak doğru beslenme düzeni olmazsa; yeteri kadar sıvı (özellikle su) tüketilmez, az miktarda besin alınır ya da aşırı kalorili gıdalar ile beslenilirse sıhhat bozulabilir. Oruçlu kişide gıda alımının azalmasıyla metabolizma daha yavaş çalışacağından istenmeyen şekilde kilo artışıyla da karşılaşılabilir. Aşırı kilo alımının önüne geçmek için de doğru beslenmeye dikkat edilmelidir” dedi.
Akgün, şöyle devam etti:
“Sağlıklı bir Ramazan geçirip sağlıkla bayrama ulaşmak için dikkat edilmesi gereken diğer hususlar:
Kötü ve yaygın bir gelenek haline gelen gösterişli iftar sofralarından mümkün olduğunca kaçınılmalı; yemeklerin pişirilme şekline dikkat edilmeli; kızartma ve kavurma yerine daha çok haşlama, ızgara ve fırınlama tercih edilmeli; yoğun şerbetli ağır tatlılar yerine daha çok sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli; yemeğin yanında su dışında başka içecek tüketilmemeli; gazlı, kafeinli içecekler çok tercih edilmemeli, bunun yerine meyve suyu, ıhlamur, ayran gibi içecekler tüketilmeli; yemekler hızlı bir şekilde yenmemeli (beyin doyma hissini 15-20 dakika sonra verir, hızlı yendiği zaman fazla da yenmiş olur ); özellikle iftarda kan şekerini birden yükselten ( beyaz ekmek, pirinç pilavı v.b) yerine enerji veren ama kan şekerini dengeli bir şekilde yükselten gıdalar (bulgur pilavı, kepekli ekmek ve kepekli makarna v.b.) tüketilmeli; iftardan sonra hemen televizyon ve bilgisayara başına oturmak, uzanıp dinlenmek yerine hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yaparak sindirime yardımcı olunmalı; yemeklerde tek seferde büyük öğünler değil, aralıklarla küçük porsiyonlar tüketmeye gayret edilmeli; beslenme düzeninde oluşan değişikliğe bağlı olarak yaşanabilecek kabızlığı önlemek için yemeklerde bol lifli gıdalar ( kuru baklagiller, kepekli tahıllar ve sebzeler) ara öğünlerde de ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ile taze ve kuru meyveler tüketilmelidir.”