• Haberler
  • Genel
  • Görgöz katı yakıt kullanıcılarını uyardı

Görgöz katı yakıt kullanıcılarını uyardı

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, katı yakıt kullanımına 48 saat kala kullanıcılara uyardı ve hatırlatmalarda bulundu. Görgöz, Afyonkarahisar’daki hava kirliliğine de dikkat çekti Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Yalçın Görgöz, kış mevsimi başlangıcı ile birlikte, katı yakıt kullanan kaloriferli ve sobalı konutlarda 2 gün sonra kömür yakılacağını belirtti.KALİTESİZ KÖMÜR PAHALIYA GELİYORCHP İl Başkanı Yalçın [&hellip]

Görgöz katı yakıt kullanıcılarını uyardı

CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, katı yakıt kullanımına 48 saat kala kullanıcılara uyardı ve hatırlatmalarda bulundu. Görgöz, Afyonkarahisar’daki hava kirliliğine de dikkat çekti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Yalçın Görgöz, kış mevsimi başlangıcı ile birlikte, katı yakıt kullanan kaloriferli ve sobalı konutlarda 2 gün sonra kömür yakılacağını belirtti.
KALİTESİZ KÖMÜR PAHALIYA GELİYOR
CHP İl Başkanı Yalçın Görgöz, hava kirliliği en fazla olan illerin başında Afyonkarahisar’ın geldiğini ifade etti. Görgöz; “Özellikle kömür sobalarında yakılan kalitesiz kömürler, zehirlenme riskini arttırmasının yanı sıra ısısı da düşük olduğundan verimsiz oluyor. Kalorisi düşük 3 ton kömür yerine, kalorisi yüksek ve nemi düşük 1 ton 800 gram kömürle ısınılabiliniyor. Kömürün kalorisi arttıkça yakılan kömür miktarı da azalıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın, ucuz diye tercih ettikleri kalitesiz kömürlerin ısınma verimliliği göz önünde bulundurulduğunda daha pahalıya geliyor. Kömür satın alınırken kalorisinin yüksek, kükürt ve nem oranının düşük olmasına dikkat edilmelidir. Kükürt ve nem oranı yüksek kömürlerin yanmasıyla, bacadan çıkan partikül miktarı artıyor, kükürtdioksid açığa çıkıyor. Bu da asit yağmurlarıyla birlikte ciddi hava kirliliğine neden oluyor.” dedi.
SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
Soba zehirlenmelerinin en önemli nedenlerinden birnin de ucuz ve kalitesiz kömür kullanımı ve bu sobalardan sızan karbonmonoksit gazı olduğunu kaydeden Görgöz; “Karbonmonoksit kömürün sobada tam yanmamasıyla ortaya çıkıyor. Gazın ev ortamına sızması durumunda da zehirlenmelere yol açıyor. Böylece zehirlenmelere bağlı ölüm sayısı da artmaktadır. Zehirlenmelerin önlenmesi için kaliteli kömür kullanımı, gece yanan soba üzerine kömür atılmaması ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmesi gereklidir. Kükürdü, nemi ve külü düşük, kalorisi yüksek kaliteli kömürle daha verimli ısınabilir, karbonmonoksit zehirlenme riskini de azaltabilirsiniz.” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme