Görgöz: Darbe döneminden beter – Kocatepe Gazetesi
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Torba Yasa’da işçilerin aleyhine olan düzenlemeler hakkında sendikaların sessiz kaldığını söyledi. Görgöz, Torba Yasa’da işçilerin aleyhinde uygulamaların bulunduğuna dikkat çekti Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Torba Yasa’nın işçi kesimine getirdikleri ve götürdüklerinin masaya yatırılması gerektiğini belirtti. Görgöz, “Son çıkan torba yasada maden işçilerine çalışma saatleri, maaş [&hellip]
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Torba Yasa’da işçilerin aleyhine olan düzenlemeler hakkında sendikaların sessiz kaldığını söyledi. Görgöz, Torba Yasa’da işçilerin aleyhinde uygulamaların bulunduğuna dikkat çekti
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Yalçın Görgöz, Torba Yasa’nın işçi kesimine getirdikleri ve götürdüklerinin masaya yatırılması gerektiğini belirtti. Görgöz, “Son çıkan torba yasada maden işçilerine çalışma saatleri, maaş artışları ile ilgili bazı haklar verildi ancak tartışmaya açık ve netlik yok. Yasaya göre Soma’da yüzlerce işçiyi diri diri mezara gönderen özelleştirme, rödovans, taşeronlaştırma üçgeni aynen korundu.” dedi.
GREV SÖZCÜLÜĞÜNE
KET VURULUYOR
Görgöz, grev sözcülerinin aleyhinde yapılan düzenlemelere de dikkat çekerek “Torba yasa ile grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçlarının kimin tarafından karşılanacağını belirleyen yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. Yerine yeni bir düzenleme yapılmadı. Bu nedenle grev gözcülerinin yeme, içme, tıbbi gereksinim, tuvalet gibi zorunlu ihtiyaçları artık bağlı bulunduğu sendikanın insafında olacak, işverenin bir yükümlülüğü olmayacak. Yürürlükten kaldırılan grev gözcülerinin zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması hakkındaki yönetmelik 1988 tarihliydi. Yani darbe döneminde bile bu haklar işçiye sağlanmıştı” ifadelerini kullandı.
SENDİKALARA ELEŞTİRİ
Görgöz, şöyle devam etti:
“Bu yönetmeliğe göre, grev gözcülüğü sırasında tıbbi müdahaleyi gerekli kılacak derecede hastalanma halinde de işverence gerekli acil yardımda bulunuluyordu. Grev gözcülerinin lavabo ve tuvalet ihtiyacı için işveren tarafından uygun bir yer gösteriliyordu. Grev gözcülerinin olumsuz hava şartlarından korunmaları için gerekli olan şemsiye, yağmurluk ve benzeri kişisel koruyucu malzemeler ise, greve karar veren ve uygulayan işçi sendikası tarafından karşılanıyordu. Torba yasa ev işçilerini aynı işverenle 10 günden az ve 10 günden fazla çalışanlar olarak ayırıyor ve bu ayrıma göre haklar tanıyor. Bir ev işçisi aynı işverende bir ay içinde 10 günden fazla çalışıyorsa tüm sigorta haklarından yararlanıyor. 10 günden az çalışıyorsa, sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortasından faydalanabiliyor. Yani sağlık sigortası ve malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından faydalanamıyor.Saygıdeğer emekçiler ve onların değerli temsilcileri sessizliğini sürdürdüğüne göre bir bildikleri vardır mutlaka.” (Kocatepe Haber Merkezi)