• Haberler
  • Genel
  • “Gönüllülük görev değil, bir tercihtir”

“Gönüllülük görev değil, bir tercihtir”

2011 Avrupa Gönüllülük Yılı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından hayata geçirilen “Gönüllü Türkiye Sosyal Katılım ve Değişim Projesi” kapsamında düzenlenen “Gönüllü Buluşmaları”, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, gönüllülüğün bir farkındalık olduğunu kaydederken, gönüllülüğün bir görev değil, tercih olduğunu söyledi Ahmet Necdet [&hellip]

"Gönüllülük görev değil, bir tercihtir"

2011 Avrupa Gönüllülük Yılı çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından hayata geçirilen “Gönüllü Türkiye Sosyal Katılım ve Değişim Projesi” kapsamında düzenlenen “Gönüllü Buluşmaları”, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, gönüllülüğün bir farkındalık olduğunu kaydederken, gönüllülüğün bir görev değil, tercih olduğunu söyledi

Ahmet Necdet Sezer Kampusü Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Buhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Afyonkarahisar Milli Eğitim İl Müdürü Hidayet Yıldırım’ın yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Gönüllülük aynı
zamanda bir farkındalık
Toplantının açılış konuşmalarını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, “2011 yılı Avrupa Gönüllü Aktiviteler ve Aktif Vatandaşlığın Desteklenmesi Yılı olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda proje yürütücüsü Beyaz Gemi Eğitim Danışmanlık, 10 ilde etkinlikler düzenleyerek, Avrupalı Gönüllü Hizmetini tanıtmak, gerekli bilgilendirme toplantıları yaparak, ilgili kurum ve kuruluşların ve özellikle de gençlerin katılımını sağlamak için çalışmalar yapmaktadır. Bugünkü programda Beyaz Gemi Eğitim Danışmanlık ile Ulusal Ajans’tan yetkililer aramızda olup, kendilerini yapacakları bilgilendirme çalışmalarından dolayı kutluyorum. Programa ev sahipliği yaptığımız için de Afyon Kocatepe Üniversitesi olarak ayrıca onur duyduğumuzu da belirtmek isterim. Etkinliğe katılan ve destek veren tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına, basın-yayın kuruluşlarımıza ve değerli gençlerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Solak konuşmasında “gönüllülük” kavramını açıklayarak, “Toplumumuz gönüllülük konusuna, vakıflar kurmak yoluyla kurumsal olarak ve kendisi ihtiyaç içinde olmasına rağmen başkası için fedakârlıkta bulunmak yoluyla da bireysel olarak büyük bir yatkınlığa sahiptir. Bu yatkınlığın kaynağında ise “komşusu açken tok yatmaktan” rahatsız olma felsefesi bulunmaktadır. Gönüllülük aynı zamanda bir farkındalıktır. Bireyin çevreye, içinde yaşadığı topluma ve parçası olduğu dünyaya karşı sorumlu ve duyarlı olmasıdır. Sahip olunan maddi kaynaklarla, düşünce ve emek gücü ile, sözcülük yapmak yoluyla, gündem belirleyici ve örgütleyici bir unsur olarak ve yeni üyeler kazandıran bir temsilci görevi görmek suretiyle gönüllü faaliyetlerine katkıda bulunmak mümkündür. Gönüllülük bir görev değil, bir tercihtir. Aynı zamanda ücretli çalışmaya alternatif değil, bir arada yürütülebilecek bir yararlılık gösterme biçimidir. Gönüllülük bireysel motivasyon, karşılıklı güven ve takım ruhuyla hayat bulur” diye konuştu.
Vakıf kurumu gönüllülüğün
en güzel örneği
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban konuşmasında, “İnsanlar arasındaki dayanışma duygusu, en temel ve en güçlü sosyal bağların kurulmasında tarihin her devrinde önemini korumuştur. Son yüzyılda ortaya çıkan modern sosyal devlet anlayışı, bu dayanışma mekanizmalarını bi-linçli olarak yok etmiş, herkesi kendisine vatandaşlık bağı ile bağlamak isteyen yeni devlet anlayışı, sunduğu çok sayıda sosyal hizmetlerle, adeta milleti kendisine göbekten bağlamıştır. Asosyal davranışların yaygınlaşması, toplumsal değerlere önem verilmeyen, onlarca kişinin aynı anda katledildiği cinayetler, uyuşturucu, eşcinsel evlilikler, kürtaj, boşanmaların artması gibi sosyal problemler bütün gelişmiş ülkelerin temel meselesi haline geldi. Gelinen nokta, kamu hizmeti adı altında insanların içtenlikle yapageldiği işleri, devletin çok da başarılı gerçekleştirilememiş olduğunu göstermekte ve çözüm olarak tekrar gönüllülük kavramı öne çıkmaktadır. Bugün bazı gelişmiş ülkeler-de devletin sunması gereken kamu hizmetlerinin yaklaşık yüzde 15’i sivil toplum kuruluşları tarafından sunulmaktadır. Kimsesiz çocuklardan, sokak köpeklerine, düşük gelir gruplarına yönelik eğitim programlarına kadar çok sayıda hizmet gönüllü organizas-yonlar eliyle gerçekleşmektedir” dedi.
Çoban, ülke olarak gönüllülük konusunu yeni keşfeden Avrupa’yla mukayese götürmeyecek bir kültüre ve zengin mirasa sahip olduğumuzu belirterek, “Müslüman Türk toplumundaki vakıf kurumu, bin yıldan fazladır gönüllülüğün en güzel örneklerini bize sunmaktadır. Bugün yeniden keşfedilen gönüllülük kavramı, bizim toplumumuzda zaten canlı ve yaşayan bir kurumdur. Bu oluşumların önündeki engelleri kaldırmak ve yaygınlaştırmak biz kamu kurumlarının görevidir” şeklinde konuştu.
İnsanlar yardım ederek
kendilerini rehabilite ediyor
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, Bingöl Valiliği yaptığı dönemde yurt dışından ve yurt içinden gelen çok sayıda insanın kurban bayramında kurban keserek, ihtiyaç sahibi insanlara kendi elleriyle dağıttıklarını belirterek, yardımda bulunan bu insanların mutluluğunun gözlerinden okunabildiğini söyledi. Balkanlıoğlu, “Gönüllülük, Avrupa’da şimdilerde çok daha yaygın. Üniversitelerde profesör, bir şirkette genel müdür gibi kariyerli insanlar mesaisi bittikten sonra, icabında gidiyor, bir kilisenin aş evinde bulaşık yıkıyor. Yemek kuyruğunda bekleyen insanlara yemek dolduruyor. Evlere gidip yaşlı insanlara kitap okuyor. Yaşlı ve kimsesiz insanların evine temizliğe gidenler de var. Yani, akla ve hayale gelebilecek her konuda insanlar başkalarına yardım ediyorlar. Bu şekilde kendileri de rehabilite edilmiş oluyor; insanlar yardım ederek, stresten, sıkıntıdan uzak kalıyorlar” dedi.
Balkanlıoğlu, gönüllülerin hizmetlerine çok ihtiyaç olduğunu ifade ettiği konuşmasında, İzmit ve Sakarya depremlerini hatırlatarak, insanların deprem sırasındaki gönüllülüğün önemine değindi. Balkanlıoğlu, ihtiyaç sahibi insanlara birçok konuda yardımcı olunabileceğini de sözlerine ekledi.
Sosyal etkinliğin
arttırılması hedefleniyor
“Gönüllü Buluşmaları” açılış konuşmalarının ardından Beyaz Gemi Eğitim Danışmanlıktan Şebnem Şahin’in “Gönüllülük ve ‘Gönüllü Türkiye Sosyal Değişim ve Katılım Projesi”http://m.kocatepegazetesi.com/” başlıklı sunumuyla devam etti. Şahin konuşmasında, gönüllülük kavramını tanımlayarak, projenin hedefi ile ilgili olarak şunları söyledi: “Avrupa Gönüllülük Yılı kapsamında Türkiye’de Gönüllülük bilincinin oluşturulması, bilinirlili-ğin arttırılması ve gönüllüğün teşvik edilmesi amacıyla, hedef kitle kapsamında gönüllülüğün değeri ve önemi konusunda farkındalığın arttırılması, Avrupa Gönüllü Hizmeti’ni Türkiye’de yaygınlaştırarak gönüllülüğü destekleyen bir ortamın yaratılması, aktif ve katılımcı vatandaşlığın teşvik edile-rek, sosyal etkinin arttırılması ve toplumsal dönüşüme katkıda bulundurulması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.
Ulusal Ajans’tan İbrahim Demirel’in ve Ulusal Ajans Eğitmeni Tuğba Çanşalı’nın Gençlik Programları ile ilgili bilgiler verdiği sunumların ardından AKÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinden oluşan pop müzik grubu tarafından müzik dinletisi sunuldu. “Gönüllü Buluşmaları” toplantısı, “Kurum ve Kuruluşlar için Avrupa Gönüllü Hizmeti ve Akreditasyon Süreci” ile “Bireyler için Avrupa Gönüllü Hizmeti ve Başvuru Süreci” başlıklı çalıştaylar iki farklı salonda eşzamanlı olarak gerçekleştirilmesinin ardından sona erdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme