• Haberler
  • Gündem
  • 'Gönüllülerin iyilik hareketi Kızılay 153 yaşında'

'Gönüllülerin iyilik hareketi Kızılay 153 yaşında'

'Hilal-i Ahmer'den Kızılay'a' programında konuşan Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Yakın, gönüllülük esasıyla hayatın her alanında etkin faaliyetleri olan Kızılay'ın 153. yıldönümünü gururla kutladıklarını söyledi   29 Ekim-4 Kasım 2021 Kızılay Haftası etkinlikleri kapsamında 'Hilal-i Ahmer'den Kızılay'a' programı dün öğleden sonra eski Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonu'nda gerçekleştirildi. 'KÖKLÜ DERNEK KIZILAY'IN HİZMETLERİ ÇOĞALDI' Toplantının [&hellip]

“Hilal-i Ahmer’den Kızılay’a” programında konuşan Türk Kızılayı Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Yakın, gönüllülük esasıyla hayatın her alanında etkin faaliyetleri olan Kızılay’ın 153. yıldönümünü gururla kutladıklarını söyledi

29 Ekim-4 Kasım 2021 Kızılay Haftası etkinlikleri kapsamında “Hilal-i Ahmer’den Kızılay’a” programı dün öğleden sonra eski Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Salonu’nda gerçekleştirildi.
“KÖKLÜ DERNEK KIZILAY’IN HİZMETLERİ ÇOĞALDI”
Toplantının açılışını Türk Kızılay Afyonkarahisar Şube Başkanı Mehmet Yakın yaptı. Yakın, Türk Kızılayı’nın 153. kuruluş yıldönümünü büyük bir onur ve mutlulukla idrak ettiklerini söyledi. Kızılay Haftasının her yıl 29 Ekim-4 Kasım 2021 tarihinde kutlandığını, hafta kapsamında çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirten Yakın, “Yeni bir Kızılaycı olarak derneğimize dünden bugüne hizmet eden tüm gönüllülerimizden vefat edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlık diliyorum. Tüm gönüllülerimizin özveriyle yaptıkları faaliyetler olmasa bizler rahatça konuşamazdık. Derneğimizin Osmanlı’ya kadar uzanan köklü bir geçmişi var. Derneğimiz günümüzde kullandığımız Kızılay adını aldığı bir evrim geçirmiştir. Evrim geçirirken hizmetleride çoğalıyor.” dedi.
“KIZILAY GÖNÜLLÜLERİNE ZAMAN YETMİYOR”
Şube Başkanı Mehmet Yakın, insan hayatına dokunan her yerde Kızılay’ın görüldüğünü söyledi. Kan hizmetinin herkesçe bilinen yaygın bir hizmet olduğunu kaydeden Yakın, “Gelir getirici faaliyetimiz madensuyu fabrikamızdır. İhtiyaç sahibi ailelerimizin gıda, giyim, çocukların eğitimine kadar akla ne gelirse hemen her alanda faaliyetlerimiz var. Kızılay Derneği olarak çalışmalarımız bunlarla sınırlı değildir. AFAD Yasası çıktıktan sonra doğal afetlerde dernek olarak iaşe ile ilgili sorumluluk Kızılay’a verildi. Kızılay’a girdikten sonra hayatımız çok hızlandı. Bizlere zaman yetmez oldu. Bazı işlere yetişemezken birde bakıyoruz yetişemediğimiz işleri yapmışız. Bunun farkına varıyoruz. Bunları nasıl yapıyoruz diye düşünürken Cenab-ı Hak insan zaman içerisinde zaman halk ediyor. Gönüllülük faaliyetlerinin profesyonel faaliyetlerden ne kadar verimli olduğunu Kızılay’da yaşayarak görüyoruz.” diye konuştu.
“AFYON KIZILAY ORMAN YANGINLARINDA GÖREV ALDI”
DDY işçi olarak görev yaptığını belirten Şube Başkanı Mehmet Yakın şöyle konuştu: “Sekiz saatlik mesai sonrası arta kalan zamanımızı Kızılay faaliyetlerinde geçiriyoruz. Yönetim kurulu üyelerimizin tamamı gönüllü olarak faaliyetlerin içerisindelerdir. Göreve geldikten sonra İzmir depremini yaşadık. Afyonkarahisar Kızılay olarak bu deprem sonrası iaşe sağlama görevini icra ettik. Fatih Okyar’ın Başkanlığı’nda ilimizden 25 kişilik bir grup gitti. Çay ve Sultandağı ilçelerinde çıkan yangınlarda görevimizi yerine getirdik. Geçtiğimiz yaz sezonunda yaşadığımız Milas ve Manavgat’ta ki orman yangınlarında görev aldık. Ülkemizi derinden yaralayan yangınlarda şube olarak görevlerimizi eksiksiz yerine getirdik. Mobil aşevi ile afetlerde daha seri hareket eder hale geldik. Ramazan ayında mobilaşevi ile hayırseverlerin katkılarıyla hazırlanan iftar eymeklerini dağıttık. Gönüllülük faaliyetlerinde kadın ve gençlik kollarımız bizim sahada görünen yüzümüzdür. Kedilerine bu vesileyle çok teşekker ediyorum. Büyük çoğunluğu madde manevi fedakârlıklarla faaliyetlerde bulunuyor.” şeklinde konuştu.
“KIZILAYCILIK
GÖNÜLLÜLÜK DEMEKTİR”
Eski Kızılaycılardan Eczacı Turan Çoban yaptığı konuşmada dernek faaliyetleri kapsamında anılarını paylaştı. Çoban, Kızılaycılığa 1961 yılında ilkokul döneminde başladığını söyledi. O dönemde öğrencilerden Kızılay Başkanının pul karşılığında yardım aldığını dile getiren Turan Çoban, İhsaniye İlçesi’nde dâhil il merkezinde pek çok yerde çeşitli etkinliklere, ciddi yardım çalışmalarına imza attıklarını tüm bunların gönüllülük esasıyla yapıldığını sözlerine ekledi.
“GÖNÜLLÜLÜK
BAĞIMLILIK YAPIYOR”
Kızılay gönüllüsü olmanın bağımlılık oluşturduğunu vurgulayan önceki dönem Şube Başkanı Fatih Okyar, Kızılay’da çalışmanın kişileri gururlandırdığının altını çizdi. Önceki dönem başkanlık yaptığı Kızılay’da halen gönüllü olarak çalışmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Okyar, “Kızılay gönüllü yeleğini kişi hiçbir zaman yanından ayıramıyor. Yeleğimi araçta, işyerinde sürekli yanımda taşıyorum. İnşallah bundan sonraki hayatımda da gururla taşıyacağım. Kızılay’ın bu yıl ki teması ‘Gönüllülük’tür. Kızılay’da Sayın Başkanımızın da ifade ettiği gibi gönüllülük esasıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bazıları ‘Siz ne kadar maaş alıyorsunuz? Kızılay’dan aylık elinize ne geçiyor?’ gibi sorular soruyorlar. Kızılay’da profesyonel çalışanlar hariç kadın ve gençlik kollarımızın tamamı gönüllülük esasıyla hiçbir ücret almadan çalışıyor. Hatta çok iyi biliyorum çoğu gönüllü öğrencimiz, arkadaşımız, dernek üyelerimiz bazı masrafları ceplerinden karşılıyorlar.” dedi.
Program AKÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altıntaş’ın sunumuyla tamamlandı. Daha sonra program katılımcıları Kızılay Kan Merkezine giderek kan bağışında bulundu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme