Gönüllü askerler Giresun Uşakları anıldı

Giresunlular tarafından Kurtuluş Savaşı'nda vatan mücadelesi için kurulan 42'nci ve 47'nci Gönüllü Alaylarında vatan savunması için çarpışan kahraman şehitler dün mezarları başında düzenlenen törenle anıldı.'DİRENİŞE PROTESTO İLE BAŞLADILAR'Program İscehisar Kaymakamı Muhammet Öztabak ile İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik'in anıta çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra öğrenci Pınar Gedik 'Akdeniz' adlı şiiri [&hellip]

Giresunlular tarafından Kurtuluş Savaşı’nda vatan mücadelesi için kurulan 42’nci ve 47’nci Gönüllü Alaylarında vatan savunması için çarpışan kahraman şehitler dün mezarları başında düzenlenen törenle anıldı.
“DİRENİŞE PROTESTO İLE BAŞLADILAR”
Program İscehisar Kaymakamı Muhammet Öztabak ile İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik’in anıta çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra öğrenci Pınar Gedik “Akdeniz” adlı şiiri okudu. Günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı Öğretmen Üsteğmen Bilal Akın yaptı. Akın, vatan ve millet uğruna seve seve can veren 47’nci Giresun Alayına mensup şehitleri anmak için toplanıldığını belirtti. Anadolu’nun düşman işgaline tepki gösteren Türk Milleti’nin düzenli ordu kuruluncaya kadar Kuvayi Milliye çatısı altında toplanmaya başladığını ifade eden Akın, “Giresunlular da İzmir’in işgalini protesto etmek amacıyla 17 Mayıs 1919’da o zaman Belediye Reisi olan Topal Osman Ağa Başkanlığında büyük bir protesto mitingi düzenlemişlerdir. Giresun’da siyah çerçeveler içerisinde ‘İzmir Faciasını Unutmayınız’ başsağlığı ile yayınlanan Işık Gazetesi işgalin etsini, ‘Göklerden yıldırımlar yağsa, dağlardan kanlı volkanlar fışkırsa, denizler taşsa da araziyi tufanlara boğsa idi Türklüğe, Alem-i İslamiyet’e belki o kadar tesir gösteremezdi.” dedi.
“47. GÖNÜLLÜ ALAY AFYON’DA SAVAŞTI”
Giresunlular’ın önce bölgelerindeki Pontusçu Rumlar’ın korkulu rüyası olduklarını vurgulayan Üsteğmen Akın, “Göçmen adı altında yörede ki liman ve iskelelere çıkarılmak istenilen Rumlar’a imkan tanımamışlardır. Giresunlular TBMM’nin kuruluşundan sonra 42 ve 47’nci Gönüllü Giresun Alaylarını teşkil ederek Koçkırı ayaklanmasının bastırılmasında görev almışlardır. Daha sonra bu iki alay Sakarya Meydan Muharebesine katılmıştır. Bu savaşta 42’nci Alayın büyük bir kısmı şehit olmuştur. 47’nci Alay savaşın sonuna kadar çarpışmış zaferi kutlayarak ve şehit olan kardeşlerine dualar okuyarak Ankara’ya dönmüştür. 47’nci Alay Büyük Taarruz öncesinde de gönüllü olarak Topal Osman komutasında Afyon bölgesine gelmiştir. 26 Ağustos 1922 tarihinde Mustafa Kemal’in emriyle Büyük Taarruz başlamıştır. Bu sırada 47’nci Giresun Gönüllü Alayı İscehisar ilçesi Karaağaç ve Doğanlar köyü sınırları içerisindeki Kapaçkıran ve Dedesivri mevkilerinde mevzilenmiş olan düşmanla savaşmıştır.” diye konuştu.  
“BİR GECE DE TEL ÖRGÜLERİ AŞTILAR”
Tepelerin yamaçlarına Yunanlıların yaptıkları tel örgüleri 38 cesur Giresun Uşağının kendi imkânlarıyla temin ettikleri paslı makaslarla tel örgüleri keserek engeli aştıklarını hatırlatan Akın, “Bir gece de tel örgülerden geçmeye muvaffak olmuşlardır. Ancak Yunanlılar’ın yaklaşan Türk askerlerini fark ederek mermi yağdırması sonucu 14 yiğit Giresun Uşağı şehit düşmüştür. Arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının şehit edildiğini görür. Aceleyle dualar ve gözyaşlarıyla şehitler bulundukları yere gömülür. 36 saat süren büyük bir taarruzdan sonra Giresun Uşakları düşmanı Dedesivri Tepesi mevkisinden atmaya muvaffak olurlar.” şeklinde konuştu.
“GİRESUN UŞAĞI BAŞLI
BAŞINA TARİH SAYFASI”
İstiklal Savaşı bittikten sonra Giresun Muharip Gaziler Derneği Üyesi olan Ahmet Halis Asal’ın 1964 yılında savaştığı yerleri görmek ve şehit arkadaşlarını ziyaret etmek için İscehisar Doğanlar köyüne geldiğini belirten Üsteğmen Akın şöyle konuştu: “Ahmet Halis Asal arkadaşları için bir şehitlik yaptırmaya karar verir. Bu maksatla makbuzlar bastırır, yardımlar toplar. Zamanın Belediye Başkanı emekli General Ali Rıza Erkan, dönemin Afyon Valisi Ahmet Balkan ve Batı Menzil Komutanlığının da yardımlarıyla 1966 yılında şehitliği yapar. Ölünce şehit arkadaşlarının yanına gömülmeyi vasiyet eder. Asal, 1977 yılında ölünce vasiyeti üzerine Giresunlular Şehitliğine 15’nci kişi olarak defin edilir. Gönüllü asker Giresun Uşağı başlı başına bir tarih sayfasıdır. Atatürk gerek Anadolu seyahatlerinde gerekse Ankara da muhafızlığını yapmış cephelerde cansiperane çarpışmış cesur, vatanperver ve milletperver insanların oluşturduğu bu topluluk Türk’ü temsil eden kudretin yarattığı bir tarih sayfasıdır.” Daha sonra öğrenci Yağmur Özpınar tarafından “Mustafa Kemal’in Kağnısı” adlı şiir okundu.
Anma töreni şehit mezarları başında şehitlerin ruhuna ithafen Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunulması, Giresun Kültür Evi ziyaret ile sona erdi. Törene; Demokrat Parti Genel Başkanı Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal, AK Parti eski Milletvekili Halil Ürün, askeri ve mülki erkân katıldı. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme