Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gönül köprüsü derneğinde farklı yardım anlayışı”

“Gönül köprüsü derneğinde farklı yardım anlayışı”

Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Derneği Başkanı Lütfiye Polat, gerçekçi yardım faaliyetleri yürütülmesi noktasında 8 ay önce kurdukları derneğin istihdama katkı sunacak projelerle farklı bir anlayışı ortaya koyacağını söyledi. Polat, toplum genelinde ayrımcılıktan uzak bir ve beraber olma zorunluluğuna da dikkat çekti

Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Derneği Başkanı Lütfiye Polat, yaklaşık 8 ay önce kurulan yeni derneğin faaliyet ve çalışmalarını Kocatepe Gazetesi muhabirine anlattı.
Burcu Aydın: Öncelikle yeni kurulan bir dernek olan Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Derneği ve sizi tanıyabilir miyiz?
Lütfiye Polat: Aslen Afyonlu yerliyim. İki çocuk annesiyim. Çeşitli şekillerde yaptığımız yardım faaliyetlerini resmiyete dökmeye karar verdik. Bu amaçla Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Derneğini kurduk. Derneğimizin tek amacı insanlarımıza sadece koli ve yardım taşımak değil. Bu yardımlarla birlikte insanlarımızı yardım edebilecek hale getirmeye kendimizi mükellef sayıyoruz.
Burcu Aydın: Koli ve yardım taşımanın dışına çıkmayı biraz açar mısınız?
Lütfiye Polat: Takdir edilir ki hiç kimseye sonuna kadar gıda ve kıyafet yardımı yapmak mümkün değildir. Zaten böylesi bir durum da yardım verilen insan için yardım edildiği anlamına gelmez. Böylesi yardımdan ziyade kişi için zul olur.
Burcu Aydın: Derneğe seçtiğiniz “Gönül Köprüsü” güzel bir isim. İsmi neye göre belirlediniz?
Lütfiye Polat: Derneğimize isim koyarken de herkesi çağrıştırırken özellikle bir yeri andırmasın hassasiyetini gözettik. Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Derneğimizin bütünleştirici olmasını istedik. Çünkü dernekler isimleriyle birlikte şu dernek buradan öbür dernek şuradan anlayışı inanın insanı çok yoruyor ve üzüyor. Bende bunlarla boğuşuyorum. Ben dernek anlamında herkesleyim ve herkesin yanındayım. Bana bu yolda destek olacak varsa neredeyse gider desteğini alırım bu yolda bana ihtiyacı varsa elimden geleni yaparım.
Burcu Aydın: Peki Afyonkarahisar Gönül Köprüsü Derneği’nin yardım edilen kişi veya ailelere yardımı rutinleştirmemenin dışında diğer yardım derneklerinden farkı nedir?
Lütfiye Polat: Yardım yapılırken insanların rencide edilmesi taraftarı değilim. Zaten internet ortamında ki dernek sayfamızda asla yardım yapılan kişilerin isimleri, resimlerine yer verilmemektedir. Küçük bir çocuksa bile onu göstermemek taraftarıyız. Malum artık sosyal medya çok hızlı ilerliyor. Çocuk dahi olsa yardım aldığını okulda ki arkadaşı veya arkadaşının annesi gördüğünde durum çok farklı boyutlar kazanabiliyor. Böyle bir yardımın da kimse için hiçbir anlamı yoktur. Bizim yardım yapma anlayışımız yardım yapılan kişileri, aileleri gizli tutmak şeklinde gerçekleştirilir. Yardım sağlayan yardım verileni görmek isterse ancak özelden kendisine gösteriyoruz. Sosyal medya da bunlar asla insanlarımızı üzmemek kırmamak adına yayınlamıyoruz.
Burcu Aydın: Yardımların türü ve boyutu nedir?
Lütfiye Polat: Yardımlar kişilerin ev eşyası, kıyafet, gıda, kırtasiye malzemesi v.b şekilde çok çeşitli ihtiyaçlardan oluşuyor. Bazen bir insanın sadece bir insana ihtiyacı olabiliyor. Bence konu insan ise yardım her boyuttadır. Bu şekilde yardım anlayışını kısıtlı tutmamak adına her şekilde yardımlar yapmaya çabalıyoruz.
Burcu Aydın: Sekiz aylık geçmişi olan bir dernek olarak kaç kişi ya da aileye dokundunuz?
Lütfiye Polat: Şu ana kadar bunun bire bir çetelesini oluşturmadık. Ama ilk aklıma gelen Ramazan Bayramında kıyafet sağlayarak yaklaşık 250 aileye dokunduk. 95 aileye de gıda kolisi dağıtımı gerçekleştirildi. Kıyafet, gıda kolisi, fitre ve zekât gönderdiğimiz aileler ve kişiler farklıdır.
Burcu Aydın: Gerek ihtiyaç sahipleri gerekse hayırseverler dernekle ne şekilde irtibata geçebilir? Derneğinizin çalışma prensibi nedir?
Lütfiye Polat: İhtiyaç sahibi ya da ihtiyaç sahibi olduğunu düşünen kişiler bana veya ekip arkadaşlarımıza telefonla ulaşıyorlar. Biz önce adres bilgilerini alıp sonrasında evlerine gidiyoruz. Onların haberi olmadan çevrede gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak gerçek ihtiyaç sahiplerini belirliyoruz. Ön araştırma yapılıyor. Verilen para ve yardımlar bana ait değil. Elbette birbirimize karşı sorumluyuz. Bu anlamda gerekenler yapılıyor, ciddi hassasiyet gösteriliyor. Çünkü bu iş veballidir. Bu vebalin ağırlığıyla gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya çalışıyoruz. Henüz yeni bir dernek olduğumuz için şimdilik bir binamız yok. Toplanan yardımları bulundurduğumuz bir depomuz var.
Burcu Aydın: İlerleyen zamanlarda dernek olarak hedefiniz nedir?
Lütfiye Polat: İnşallah benim hayata geçirmek istediğim bir proje başvurumuz var. Yerel bir işletme oluşturup ihtiyaç sahipleri insanları çalıştırarak geçimlerine katkı sağlarken bu işletmeyi aynı zamanda dernek irtibat noktası olarak kullanmak niyetindeyiz. Boş bir ofis kiralayıp çay kahve içilen bir mekân olarak kullanımın hiç kimseye yararı yok. Dernekler olarak birilerinden yardım toplamak yerine daha resmi ve daha prosedürlü yapmak için bence proje başvurularında bulunmak gerekiyor. Yurt çapında proje başvurularımızda çok eksik var. Hibeler kullanılmadığı için havuzda kalarak başka ülkelere gidiyor. İnşallah projelerle daha büyük işlere imza atacağız. İki projem var. Biri eğitim diğeri de mağdur kadınlarımızın istihdamına yönelik projelerim var.
Burcu Aydın: Yardım aktivitelerinin yanında Çin hükümetinin Uygur Türklerine karşı zulmünü sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve gönüllülerini, siyasileri bir araya toplayarak verdiğiniz tepki ile dikkat çektiniz. Bu konuda neler söylersiniz?
Lütfiye Polat: Sivil toplum kuruluşlarının insanların en mühim ihtiyaç ve sorunlarını bilmeleri gerektiğine inanıyorum. Doğu Türkistan’lı kardeşlerimizin sıkıntısına yönelik herkes bayrağını alıp bir yerlere çıkıp açıklama yapıyor. Ama bu yeterli olmuyor. Bu birinin veya birilerinin değil bu hepimizin sorunu ortak paydalarımızdandır. Bu konuda sivil toplum kuruluşları öncülük yapıp siyasi veya dini düşünce ne olursa olsun hepimizin birlik olması millet olmamamızın gereğidir. Bu düşünce ile yola çıkarak biz bir Whatsapp grubu kurduk. Bu grupta birçok arkadaş vardı. Normal şartlarda yan yana koyulamayacak kişiler bu ortak payda için bir araya geldi. Doğu Türkistan Meclis Başkanı Sayın Seyit Tümtürk’de etkinliğimize katılım gösterdi.
Burcu Aydın: Hayırseverlere, ilgili ve yetkililere mesajınız var mı?
Lütfiye Polat: Özellikle siyasilerimize ayrıştırmadan uzak durulması noktasında bu vesile ile seslenmek istiyorum. Birleştirici tavır ve yaklaşımlar hepimiz için kıymetli. Seçim sürecinden sonra ayrıştırma halk tarafından hissedildiğinde bu tüm katmanlara yayılıyor. Ayrışmadan kimseye yarar gelmez. Siyasi görüş veya partiniz ne olursa olsun yan yana oturup sohbet edebilmelisiniz. Siyasi ve dini düşünceler kişilerin tamamen kendilerine özeldir. Yardım ederken kimin ne olduğuna ne olur bakılmasın. Bizim bu konuda çok büyük eksiğimiz var.
>> Burcu AYDIN’’ın Özel Röportajı

YORUMLAR

5 adet yorum var

  1. Merhaba Ben Zehra Genç Afyon Karahisar Merkez Sadikbey Mahallesi Sokak3147 No 76 Benim Sizden 1 ve 2 Milyar Maddi Desteğe İhtiyacım Var Hamur Yuğurma Makinası Almak İstiyorum Ben Yüzde 48 Engelliyim Kısmen Felçlik Var Epilepsi Var Engelli Olduğum İçin Hamur Yuğuramiyorum O Yüzden Sizden Yardım İstiyorum Ayrıca Eşimden Boşandım Lise Bire Giden 16 Yaşında Oğlum Var Beraber Yaşıyoruz Engelli Maaşı 537 Tele Alıyorum Yardımcı Olursanız Seviniriz

  2. Merhaba Ben Zehra Genç Afyon Karahisar Merkez Sadikbey Mahallesi Sokak3147 No 76 Benim Sizden 1 ve 2 Milyar Maddi Desteğe İhtiyacım Var Hamur Yuğurma Makinası Almak İstiyorum Ben Yüzde 48 Engelliyim Kısmen Felçlik Var Epilepsi Var Engelli Olduğum İçin Hamur Yuğuramiyorum O Yüzden Sizden Yardım İstiyorum Ayrıca Eşimden Boşandım Lise Bire Giden 16 Yaşında Oğlum Var Beraber Yaşıyoruz Engelli Maaşı 537 Tele Alıyorum Yardımcı Olursanız Seviniriz Size Nasıl Ulaşabilirim

  3. Sayın Başkanım Lutf8ye Hanım Bana Geri Donermisiniz Mesajın Gidip Gitmedini Bilmiyorum Dönerseniz Sevinirim Mesajı Sormak Lazım Benimle İletişime Geçerseniz Sevinirim Telefon No 05⁴3⁸⁶51279 Bu Numarayla Ararşaniz Sevinirim

  4. Merhaba Ben 11 sinif öğrencisiyim adim keziban soyadim dertli saglik meslek lisesini okuyorum üniversiteye hazırlanıyorum dersaneye gitmek istiyorum ama ailemin maddi durumundan dolayı gidemiyorum yardımcı olursanız sevinirim saolun iyi gunler.

  5. Ben afyon merkezde yaşıyorum üç çocuğum var eşimin şiddetinden hakaret ve iftiralarından dolayı afyonda öğrenci olan oğlumun yanına geldim eşim hiçbirşekilde yardımcı olmuyor para vermiyor tehditlerle şantajlarla yardımcı olmuyor maddi durumum yok kiramı ödeyemiyorum geçinemiyorum madurum çok zor durumdayım lütfen yardımcı olun

Yoruma kapalıdır.

Su Krizi Değil Muhtarlık Yarışı Var
Sıradaki Haber Su Krizi Değil Muhtarlık Yarışı Var