• Haberler
  • Genel
  • Gökaslan: AFSÜ'de Tüm Cerrahi İşlemler Yapılabiliyor

Gökaslan: AFSÜ'de Tüm Cerrahi İşlemler Yapılabiliyor

AFSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Gökaslan, kalp sağlığını korumanın, sadece yaşlılarda değil gençlerde de kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıdığını belirtti.Gökaslan, AFSÜ Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğinde tüm kalp damar cerrahisi ameliyatlarının yapılabildiğini belirtti.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Gökaslan, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla kalp sağlığı konusunda detaylı bilgiler verdi.

“KALP HASTALIKLARI DÜNYA GENELİNDE SIK GÖRÜLEN ÖLÜM NEDENİ”

Sağlıklı bir kalbin, kaliteli ve dinç bir yaşamın temeli olduğunu belirten Doç. Dr. Serkan Gökaslan, “Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde en sık görülen ölüm sebebi olup küresel ölçekte, uzun bir süre daha bu özelliğini korumaya devam edeceği tahmin edilmektedir.

Gökaslan: AFSÜ'de Tüm Cerrahi İşlemler Yapılabiliyor

Dünya’da 300 milyondan fazla kişi kalp hastalığı ile yaşamakta, 2 milyardan fazla kişi ise kalp hastalığı riski taşımaktadır. Ülkemizde de 2022 yılı verilerine göre ölümlerin yüzde 35,4’ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık üçte birinden fazlası 70 yaş altında görülmektedir. Bu nedenle kalp sağlığını korumak, sadece yaşlılarda değil gençlerde de kaliteli ve sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşımaktadır.” ifadelerine yer verdi.

“TUZ TÜKETİMİ BİR ÇAY KAŞIĞINI GEÇMEMELİ”

Kalp hastalıklarının, oluşma şekline bağlı olarak belirtilerinin de farklılık gösterdiğini belirten Dr. Gökaslan, “Göğsün orta kısmında baskı, yanma, ağrı ve sıkışma hissinin önemsenmeli ve bu belirtilerin görülmesi halinde koroner damar hastalıkları açısından zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Ritim bozukluğunun en sık belirtisi, kalp atışlarının düzensiz ve hızlı olduğunun hissedilmesidir. Bunun yanında baş dönmesi, bayılma hissi de kalpteki ritim bozukluklarının belirtileri arasında yer alır.

Kalp hastalıklarının yaygın olarak görülen diğer belirtiler olarak çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi ve ani gelişen bilinç kaybı sayılabilir. Kişinin egzersiz esnasında çabuk yorulması, bitkinlik hâli ve vücutta oluşan ödem gibi belirtiler de kalp hastalıklarına işaret edebilir. Kalp hastalıkları genellikle genetik faktörler, yaşlanma, obezite, tütün kullanımı ve stres sebebiyle ortaya çıkar. Aile bireylerinde kalp hastalığı öyküsü bulunan kişilerde kalp hastalıklarının görülme oranı yüksektir. Özellikle yağlı ve tuzlu, sağlıksız beslenme şekli, yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi kronik hastalıklar ve hareketsiz yaşam kalp hastalıklarına zemin hazırlar.

Yaşlanma ile kişide kalp rahatsızlıklarının görülme riski artmakla beraber, erkekler kadınlara oranla daha genç yaşlarda kalp hastalığı eğilimi gösterir. Fazla tuz tüketimi, ülkemizde ne yazık ki dünya ortalamasının yaklaşık üç katı seviyesindedir. Kalp damar hastalıklarının başlıca sebeplerinden olan hipertansiyona yol açtığından, tuz tüketiminin günde bir çay kaşığını geçmeyecek şekilde azaltılması önemlidir.” ifadelerini kullandı.

“BESLENME ALIŞKANLIKLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”

Kalp sağlığının korunmasında günlük beslenme alışkanlıklarının önemine dikkat çeken Dr. Gökaslan, şu ifadelere yer verdi: “Kalp sağlığı için günlük diyetteki yağ oranını azaltırken özellikle oda sıcaklığında katı olan doymuş yağlardan kaçınmak ve onların yerine oda sıcaklığında sıvı olan, çoğunlukla bitkisel kaynaklı doymamış yağları günlük beslenmemize dâhil etmek önem arz etmektedir.

Gökaslan: AFSÜ'de Tüm Cerrahi İşlemler Yapılabiliyor

Benzer şekilde, beslenme alışkanlıklarımızda şeker tüketimini azaltmak, lif açısından zengin sebze ve meyvelerden yararlanmak, kalp hastalıklarının önlenmesinde etkilidir. Sigara ve alkol tüketiminin bırakılmasının yanında haftada en az beş gün, 30 ile 45 dakika tempolu yürüyüşler de kalp sağlığı açısından faydalı egzersizlerdir.”

“AFSÜ DE HER YIL BİNİN ÜZERİNDE UYGULAMA YAPILIYOR”

AFSÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Serkan Gökaslan, sözlerini şöyle tamamladı: “AFSÜ Uygulama ve Araştırma Merkezine bağlı olarak 2020’de Kalp Merkezi ruhsatı alan kliniğimizde koroner damar hastalıklarının tanısı ve tedavisi için her yıl binin üzerinde anjiyografi ve koroner damarlara balon ve stent uygulaması yapılmaktadır. Bununla beraber bütün ritim bozukluklarının tanı ve tedavisi de elektrofizyolojik uygulama ve ablasyon yöntemleri ile AFSÜ’de yapılabilmektedir.

Kalp kapağında darlık olan hastalara balon ile genişletme, kalp deliğini anjiyografik olarak kapatma tedavisi ve ameliyatsız kalp kapağı değişimi gibi üst düzey tedavilerin uygulandığı merkezimizde, Kalp ve Damar Cerrahisi kliniğimiz tarafından tüm kalp damar cerrahisi ameliyatları da yapılabilmektedir.”

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme