Glokom sinsice ilerleyip kör edebilir
Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr. Serhat Korkmaz, dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında göz tansiyonu ya da karasu olarak da bilinen glokomun, kırk yaşın üzerindeki her 40 kişiden birinde görüldüğüne dikkat çekti.Glokom hastalığının ortaya çıktığı 10 kişiden birinde total körlüğe neden olabileceğinin altını çizen Dr. Korkmaz, 'Bu yıl Dünya Glokom Haftası, [&hellip]
Afyonkarahisar Sağlık Müdürü Dr. Serhat Korkmaz, dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan ve halk arasında göz tansiyonu ya da karasu olarak da bilinen glokomun, kırk yaşın üzerindeki her 40 kişiden birinde görüldüğüne dikkat çekti.
Glokom hastalığının ortaya çıktığı 10 kişiden birinde total körlüğe neden olabileceğinin altını çizen Dr. Korkmaz, “Bu yıl Dünya Glokom Haftası, Dünya Glokom Birliği ve Dünya Glokom Hastaları Birliği tarafından tarihi 8 – 14 Mart olarak belirlenmiş olup, 12 Mart da Dünya Glokom Günüdür. Glokom, göz içindeki sıvı basıncının çoğunlukla yükselmesi nedeniyle göz sinirinin zarar görmesidir. Her yaş grubunda görülse de 40 yaş üzerindeki kişilerde risk artmaktadır. Glokomda; Sabahları artan baş ağrısı, gözde kızarıklık, ağrı, görmede bulanıklık, ışıkların etrafında halkalar görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtileri baş gösterebilir. Fakat çoğunlukla hiçbir belirti vermez. Tanı ayrıntılı bir muayene ve göz tansiyonunun ölçülmesi, santral kornea kalınlığı ölçümü, bilgisayarlı görme alanı testi, optik sinir başı tomografisi gibi yapılacak testlerden sonra konulabilir. Risk altındaki kişiler yılda bir kez göz muayenesinden geçmelidir. Glokom körlükle sonlanabilecek ilerleyici ve sinsi bir hastalık olduğundan tedavi ve doktor kontrolünü aksatmamak büyük önem taşımaktadır” dedi.