Giresun’un uşakları şehit atalarını İscehisar’da andı
Büyük Zaferin 90’ıncı yıldönümü kapsamında büyük taarruzda Giresun’dan Afyonkarahisar’a gelerek şehit düşen 42’nci ve 47’nci gönüllü alayın askerlerini mezarları başında düzenlenen törende anmak ve ziyaret etmek üzere İscehisar’a gelen Giresunlular şehitlerine dua etti İscehisar ilçesinde bulunan Giresunlular Şehitliğinde düzenlenen anma kapsamında dün sabah saat 10.00’da başlayan törende Atatürk ve şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı duruşu, saygı [&hellip]
Büyük Zaferin 90’ıncı yıldönümü kapsamında büyük taarruzda Giresun’dan Afyonkarahisar’a gelerek şehit düşen 42’nci ve 47’nci gönüllü alayın askerlerini mezarları başında düzenlenen törende anmak ve ziyaret etmek üzere İscehisar’a gelen Giresunlular şehitlerine dua etti
İscehisar ilçesinde bulunan Giresunlular Şehitliğinde düzenlenen anma kapsamında dün sabah saat 10.00’da başlayan törende; Atatürk ve şehitlerimizin manevi huzurlarında saygı duruşu, saygı atışı akabinde söylenen İstiklal Marşı ile birlikte ayyıldızlı Türk Bayrağı göndere çekildi. Günün anlam ve önemine yönelik ilk konuşmayı İscehisar ilçesi Fatih İlköğretim Okul Müdürü Süleyman Aşkın yaptı.
ŞEHİTLERİMİZİN EMANETİNE
SAHİP ÇIKILACAK
İscehisar ilçesi Fatih İlköğretim Okul Müdürü Süleyman Aşkın, Topal Osman Ağa’nın öncülüğünde Giresunlu uşakların serden geçtiliklerinin yaşandığı kurtuluş savaşımızda kahramanlık destanının yazıldığını belirtti. Giresunlular Şehitliği’nde kahraman şehitlerimizi anmak ve yazdıkları destanı okumak için toplandıklarını ifade eden Okul Müdürü Süleyman Aşkın; “Şehitlerimizin bıraktığı emaneti canımız pahasına sahip çıkacağımızı haykırmak, vatan sevdalısı Giresunlulara bir fatiha okumak için toplandık. Sözkonusu vatansa gerisi teferruattır düşüncesiyle Giresun’dan kalkıp buralara kadar gelmişler 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan büyük taarruz ile Yunan ordusuna karşı taarruza geçmişlerdir. Giresun uşakları 36 saat süren taarruzdan sonra düşmanı atmaya muvaffak olmuşlardır. Bu gönüllülerden Gazi Ahmet Halis Asal yıllar sonra buraya gelerek bu şehitliği yaptırmıştır. Kendiside vasiyeti üzerine bu şehitliğe defin edilmiştir.” dedi. Aşkın’ın ardından Fatih Orta Okulu 6’ncı sınıf öğrencisi Nazlı Azgın ve 6’ncı sınıf öğrencisi Melih Can Baş şiir okudular.
İKİ GÖNÜLLÜ ALAY GİRESUN’UN
BAĞRINDAN ÇIKTI
Törenin son konuşmasını Giresunlular adına Giresun Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz yaptı. Giresun Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, Giresunlular Şehitliği’nde tarihin şerefli bir bölümünü, yüce bir hatırayı yeniden anmak için toplandıklarını söyledi. Yorulmaz, Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden zor ve çetin yolda verilen silahlı mücadelede Kurtuluş Savaşımızın birçok cephesinde kahramanca çarpışarak çoğu şehit düşen 42’nci ve 47’nci gönüllü alaylarını bağrından çıkaran Giresun’dan getirdiği selamları iletti. Milli mücadelenin başlangıcında vatanın düştüğü acı durumu idrak ederek yapılan çağrıya büyük bir coşkuyla cevap veren Giresun halkının tüm ihtiyaçlarını karşılayıp Balkan Savaşı Gazisi Topal Osman Ağa’nın gayretleriyle oluşturduğu iki alayı Binbaşı Hüseyin Avni Alpaslan ve Osman Ağa komutasında cepheye uğurladığını belirten Yorulmaz; “Birçok çarpışmada yararlılık gösteren kahramanlarımız Binbaşı Hüseyin Avni beyin şehit olduğu Sakarya Savaşı’nda büyük zaiatı göze alarak büyük önder Atatürk’ün emriyle sadece bıçaklarıyla düşmanın üzerine atılmaktan kaçınmamışlardır. Giresun I. Dünya Savaşı’nda Rus işgaline karşı koyarak başarılı olmuş, Pontus Devletini yeniden kurma hayallerinin de sona erdirildiği en önemli hareket noktası olma özelliğini korumuştur.” diye konuştu.
HİÇBİRİ TALTİF ÖVGÜ BEKLEMEDİ
Giresun Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, Giresun’un dün olduğu gibi bugünde vatanın bütünlüğünün korunmasında Osman Ağa ve Giresun Uşaklarının torunları olarak son derece duyarlı ve her türlü fedakarlığa hazır olduğunun altını çizdi. Kendilerinin yurtseverlikle ilgili her türlü övgü ve ünvanın Giresunlular’a yüce Türk Milletince layık görüldüğünün bilinç ve gururunda olduklarını belirten Yorulmaz; “Bu şehitlikte yatan Giresunlu şehitlerimiz ise büyük taarruzun başlangıcında Sivritepe ele geçirilirken hayatlarını kaybetmişlerdir. Osman Ağa komutasındaki Giresun 47’nci Alayı arkadaşlarını Sivritepe’ye defnettikten sonra düşmanı kovalamaya devam etmişlerdir. Gönülla alayları kahramanlar topluluğuydu. Cepheye giderken arkada bıraktıklarına bakmadılar. Terhis beklemiyorlardı. İçlerinde 14 yaşında delikanlılar vardı. Onlar cephelerde büyüdüler. On beş yıl sonra geriye döndüklerinde yakınlarını tanıyamadılar. Hiçbiri taltif, övgü beklemedi. Büyük bölümüde huzurunda bulunduğumuz şehitlerimiz gibi yüce mertebeye ulaştılar. Aziz şehitlerimiz ve gönüllü alaylarıyla sadece Giresun değil bütün Türkiye öğünmektedir. Sizlerin sayesinde hemşehrilerimizin başı dik ve gururludur. Ne mutlu ki bize bıraktığınız şerefli mirasa sahibiz. Bugünde sizlerle kutsal emanetinizi muhafaza etmekle öğünüyor, çizdiğiniz yolda inançla ilerliyoruz. Bu toprakları kanlarıyla sulayarak vatan yapan bütün şehitlerimizin yüce hatırası önünde saygıyla eğiliyor, hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.” şeklinde konuştu.
ŞEHİTLİĞİ GAZİ ASAL DÜZENLETTİ
Tören şehitlerimize kabirleri başında dua edilmesi ile sona erdi. Törene; İscehisar ilçe protokolü, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ve eşi Saadet Öner, Giresin Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ahmet Ertürk, Osmanağa ailesini temsilen İsmail Cem Feridunoğlu, Giresun Şehit Aileleri Derneği Başkanı Osman Gazi Doğramacı, ilçe halkı ve Giresun’dan gelen çok sayıda vatandaş katıldı. Tarihi kayıtlara göre bozguna uğrayan ve can havliyle kaçan düşman askerleri İscehisar’ın Doğanlar köyü sırtlarında Türk askerleriyle karşılaşır. Giresun’dan vatan savunmasına katılan 14 genç burada düşman askerlerinin açtığı ateş altında can verir. Arkadaşlarına su getirmek için Doğanlar köyüne inen Ahmet Halis Asal elindeki su bidonlarıyla geri döndüğünde 14 arkadaşının da şehit edildiğini görür. 1922 Yılından 1977’ye kadar her yıl düzenli olarak şehit arkadaşlarının kabrini ziyaret eden Asal kendi imkanlarıyla Giresun Şehitliğini yeniden düzenletir. “http://m.kocatepegazetesi.com/”Ben ölünce şehit arkadaşlarımın yanına defnedin beni şehit arkadaşlarımdan ayırmayın.”http://m.kocatepegazetesi.com/” vasiyetinde bulunan Ahmet Halis Asal 1977 yılında arkadaşlarının yanında toprağa verilir. (Kocatepe)
Şehitlik Giresunluların ziyaret yeri
Giresun Şehit Aileleri Derneği Başkanı Osman Gazi Doğramacı, 1967 yılında büyük uğraşlar sonucu açılan Giresunlular Şehitliği’nin, Giresun’luların
ziyaret yeri haline dönüştüğünü söyledi
Giresun Şehit Aileleri Derneği Başkanı Osman Gazi Doğramacı, Giresunlular Şehitliği’ndeki tören sonrası, şehit atalarının verdiği cansiperane mücadele hakkında bilgiler verdi. Dernek Başkanı Osman Gazi Doğramacı, 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Büyük Taarruz’la birlikte bölgede tel örgülerle duvarlarla birlikte barikat kuran Yunan ordusunu Yunan birliklerini kovmak, tepeyi ele geçirme görevinin Giresunlu Milis Yarbay Gazi Osman Ağa komutasındaki 47. Alaya verildiğini belirtti. Bu tepenin ele geçirilmesi sonrasında görevin bitmediğini söyleyen Doğramacı şöyle konuştu: “Görev bitmez çünkü düşman artık Dumlupınar istikametine gitmektedir. Oradaki düşman karargahına tekrar baskın yapılacaktır. Oradan İzmir’e doğru da onları ülkemizden kovmak için mücadeleler devam edecektir. İşte o esnada bulunduğumuz şu mekandan biraz aşağıda şehit olan askerlerimizi hayatta kalan arkadaşları gelip burada toprağa verirler. Çok büyük dramatik anlar yaşarlar. Onun akabinde bu şehitliği yaparlar tel örgülerle birlikte düşmanların tel örgülerini sökerler, barakadan söktükleri taşlarla tel örgülerle buraya bir şehitlik çevirirler ve buradan giderler. Aradan 40 yıl geçer buradan ayrılan bir gazi Gazi Ahmet Asal, Afyon havalisi ona Ahmet Çavuş diye hitap eder. Kendisi 40 yıl sonra geldiğinde şehitliği arar. Afyon’da, bu civardaki üç tane köyün halkıyla birlikte uğraşarak şehitliği bulurlar. Bugünkü kısıtlı imkanlarla bu şehitliği 1967 senesinde açarlar. Ondan sonra da Giresun’luların burası ziyaret yeri olur.” (Kocatepe)
Kendi sınırları harici başka ilde şehitliği olan tek il Giresun
Osmanağa ailesini temsilen Giresun Şehitliği’ndeki törenlere katılan Topal Osmanağa’nın torunu İsmail Cem Feridunoğlu, Türkiye’de kendi sınırları
haricinde başka bir ilin topraklarında tek şehitliği
olan ilin Giresun olduğuna dikkat çekti
Topal Osmanağa’nın torunu İsmail Cem Feridunoğlu, milis kuvveti döneminden Milli Mücadele’deki düzenli orduya geçiş sürecinde başladığı işi bitiren tek komutanın merhum dedisi Osman Ağa olduğunu gururla ifade etti. Feriduoğlu şöyle konuştu: “Bunun haricinde Giresun hiç işgal görmemiş bir şehir olmasına rağmen herhangi bir işgal yaşamamış olmasına rağmen merhum atalarımız dedelerimiz Sakarya’da Dumlupınar’da tüm Milli Mücadele tarihinde yer almışlardır. Buradaki en büyük çabamız buraya getirdiğimiz insanların genç kuşaktan olmasına dikkat ediyoruz. Akademik başarı elde etmiş insanların, sportif başarı elde etmiş insanların buraya gelmelerini istiyoruz. Hem onlara bir ödüllendirme olsun hem de burada yaşananları nesilden nesile taşıyabilelim. Burada bizim yaşadığımız duyguları onlar da yaşayabilsin. Bu hissiyatı elde edebilsinler, bu duyguları yaşayabilsinler.” (Kocatepe)
Bayan Öner
gözyaşlarını tutamadı
42. ve 47’nci Gönüllü Giresunlular Alayı’nın bulunduğu Giresunlular Şehitliği’nde düzenlenen anma törenine katılanlar arasında CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner ve eşi Saadet Öner’de yer aldı. Saadet Öner’in duygu yüklü, vakur tutumu ile göz yaşlarını tutamadığı dikkat çekti. Bayan Öner, yere düşen bir Atatürk fotoğrafını alarak tören boyunca elinden bırakmadı. (Kocatepe)