Gıda ve tarımda Afyon’un geleceği parlak
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap sertifika töreninde yaptığı konuşmada şehrin gıda ve tarım alanındaki durumu hakkında bilgiler verdi. Gıda denetimlerinde taviz verilmediğini, gelecek günlerde ciddi yatırımcıların gelme ihtimaline işaret eden Arap, AB’ye süt ihracatının önünün açıldığını söyledi. Süt ihracatı yapacak işletme sayısının artabileceğini belirtti “Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” sertifika töreni yapıldı. İhsaniye Halk [&hellip]
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap sertifika töreninde yaptığı konuşmada şehrin gıda ve tarım alanındaki durumu hakkında bilgiler verdi.
Gıda denetimlerinde taviz verilmediğini, gelecek günlerde ciddi yatırımcıların gelme ihtimaline işaret eden Arap, AB’ye süt ihracatının önünün açıldığını söyledi. Süt ihracatı yapacak işletme sayısının artabileceğini belirtti
“Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” sertifika töreni yapıldı. İhsaniye Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen törende başarılı kursiyerlere sertifikaları dağıtıldı. Tören programında tarımsal çalışmalar ve çabalarla ilgili bilgi paylaşımı gerçekleştirildi.
KURSİYERLER ÖZVERİLİ VE İLGİLİ
İhsaniye Gıda Tarım Hayvancılık İlçe personeli Süleyman Çamur programın açılış konuşmasını yaptı. Çamur, “Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” konulu 104 saatlik kursun tamamlandığını belirtti. Kursiyer çiftçilerin bir ay boyunca tüm işlerini bırakarak gayretle kursa devam ettiklerinin altını çizen Çamur; “Bahar sezonunda yoğun iş zamanında bilimin peşinde koştular. Kendilerine özellikle bu nedenle çok teşekkür ediyorum. Kursiyer çiftçilerimizin içinde 25 yaşında olanlar olduğu gibi 78 yaşında olanda var. Tüm kursiyerlerimize gösterdikleri ilgi için teşekkür ediyorum. Bizlere bu konforu Halk Eğitim Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü sağlamıştır. Kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. TKDK’nun projelerine müracaat eden yaklaşık 30 kişi var. Müracaat sahiplerinin bu kurstan alacakları belge ile traktör talebinde bulundular. İnşallah bunlara ufakta olsa bir desteğimiz olmuş olacak. Üçler Kayası Kooperatif Başkanımız Sayın Ahmet Tintaş ve Uğur Özçelik daha önce TKDK’nın projelerinden yararlandılar. Kendileri çiftçilerimize ön ayak oldular. Bu kursun açılmasında Yukarıtandır Kooperatif Başkanımız Necmi Demiralay’ın da katkısı büyük. Hasan Bakırel isimli kursiyerimiz özveri göstererek Afyon’dan kursa katıldı. Bu kadar güzide bir topluluğun arasında bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Tüm kursiyerlerimize katılımları ve ilgileri nedeniyle çok teşekküre ediyorum. Bu belgeler İhsaniye ve Afyon tarımına hayırlı, uğurlu olsun.” dedi.
KAZANÇ BİLİNÇLİ ÜRETİME BAĞLI
“Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” kursiyerleri adına kursiyer Üçler Kayası Kooperatif Başkanı Ahmet Tintaş konuştu. Tintaş, “Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” kursunun yoğun katılım ve başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Kursun açılmasına öncülük eden İhsaniye Halk Eğitim Müdürü Mustafa Tortap ve öğretmenlere kursiyerler adına teşekkür eden Ahmet Tintaş, bu tür kursların devamının gelmesini diledi. Çifçiliğin artık dededen kalma usullerle yapılmadığını dile getiren Tintaş, çok ince hesaplar yapılarak bilinçli üretim yapılması halinde kazanç sağlanabileceğini kaydetti. Ahmet Tintaş, bu nedenle zamanı kahvehanelerde geçirmek yerine bilim ve teknolojiyi takip ederek, yapılan ve yapılacak her işin eğitimini alarak refah seviyesinin yükseltilebileceğine dikkat çekti.
SÜT İŞİ DİSİPLİNE EDİLDİ
Üçler Kayası Kooperatif Başkanı Ahmet Tintaş, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürüz Hüseyin Arap’a ve personeli ile yaptıkları çalışmalardan verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti. Tintaş; “Bilindiği üzere ilimizde süt toplama işi İl Hıfsızsıha Kurulu kararı ile disipline alındı. Süt toplama tankları tespit edilmiş, süt toplama araç standartları belirtilmiş, plakalar verilmiş ve bir sisteme kavuşulmuştur. Bu çalışmadan ben bir üretici olarak mutluyum. Sütlerim açıktan gitmiyor. Fabrika olarak mutluyum kaliteli sütten kaliteli mamul üretebiliyorum. Tüketici olarak mutluyum çünkü sağlıklı ürünler tüketebiliyorum. Bu karar ve uygulamalarından dolayı Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürümüzü kutluyorum.” diye konuştu. Ahmet Tintaş, çiftçilerin Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma ve IPARD projelerini takip ederek kendilerine uygun proje uygulama, modern tarım ve hayvancılık tekniklerini takip ederek, uygulayarak bilinçli işler yapmalarını tavsiye etti. Tintaş, Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği kursunun açılmasına destek olan, katkı veren herkese teşekkür etti.
İhsaniye Halk Eğitim Müdürü Mustafa Tortop, çiftçilerin “Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği” kursu açılması için yaptıkları başvuruda zamana dikkat ettiklerini iş zamanı kursiyer katılımının olmayacağı ihtimalini göz önüne aldıklarını söyledi. Kurs öncesinde zihinlerde çok sayıda soru işareti oluştuğunu buna rağmen kursu İhsaniye Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile işbirliği içinde açıktıklarını aktaran Tortop; “Kurs başlangıcında önce 15 kişi olsun yeter dedik. Müracaatları almaya başladık. Müracaa sayısı olarak 82 kişi ile kursu kapattık. Son derece yoğun müracaattan dolayı ben çok memnunum. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Kurs derslerine özellikle zaman zaman geldim ve şunu gördüm; Yediden yetmişe derler ya, 78 yaşında bir kursiyerimizde vardı. Eğitmen arkadaşlarımız konularını güzel şekilde anlattılar. Kursiyerlerimiz tarıma yönelik sorularınada cevaplar buldular. Bu kursun adı Tıbbi Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği olması dışında bir tarım kursu oldu. Kursiyerlerimizin bu şekildeki yoğun ilgisi memnun etti. Çünkü klasik, babadan alıştığımız şekilde tarım yapıyoruz. Doğru mu eğri mi yapıyoruz buda tartışılır. Ama dünya ilerliyor. Dünya yerinde saymıyor. Dünya yeni birşeyler aramaya, bulmaya çalışıyor. Bizimde en azından kendi çapımızda yapabileceğimiz alternatif tarım ürünlerini bulmamız lazım. Bunların nasıl yetiştirildiğini öğrenmemiz ve en güzel şekilde de uygulamamız lazım.” şeklinde konuştu.
SIRADA BAŞKA
KURSLARDA VAR
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İhsaniye Halk Eğitim Müdürlüğü olarak ilk kez bir çalışmaya imza atmadıklarını belirten Mustafa Tortop, bu yıl içerisinde Ayazini beldesinde bahçe bitkilerinden yağ yetiştiriciliği kursu açtıklarını söyledi. Geçen yıl süt keçisi yetiştiriciliği kursu açtıklarını anlatan Tortop; “Bunlar ilk çalışmamız değil inşallah son çalışmamızda olmayacak. Çiftçilerimizin bizlerden farklı talepleride var. Arıcılık konusunda, su ürünleri konusunda, hayvancılık ve diğer alanlar için talepleri var. Biz temin edebildiğimizde eğitimciyi ilçeden temin edeceğiz. Edemediğimiz noktada da il müdürümüzün kapısını çalacağız. Burada özellikle bunun altını çiziyorum. Talepler gelecek biliyorum. Bu kursumuzun devamıda gelecek. Bize sitem eden birçok vatandaşımız oldu. Haberimiz olmadı katılmak istiyoruz diyenler oldu. Özellikle bu kurs çok teknik çalışıldı. Çiftçilerimiz proje yaptılar. Belki hayatında ilk defa proje yapan çiftçilerimiz oldu. Bu çok çok önemli. TKDK’nın uzmanını çağırdık, çiftçilerimize seminer verdi. Neler yapılabileceğini nelere destek verebileceğini anlattılar. Çiftçilerimiz Kütahya’daki tarım fuarına katıldılar. Oradaki konferanslara katıldılar. Nasıl proje yapacaklarını öğrendiler. İlgili kişilerle görüştüler. Gerçekten güzel bir başlangıç oldu. Ben arkasının geleceğine inanıyorum. İhsaniye’nin çehresininde değişeceğine inanıyorum. Arpa, buğday, patates, haşhaşın ötesinde artık tıbbi ve aromatik bitkilerinde bizim tarlalarımızda, kırsalımızda yetişeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
AFYON GIDADA SANAYİLEŞTİ
Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap “Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği” kursu sertifika töreninin son konuşmasını yaptı. Arap, gıda, tarım ve hayvancılık alanlarında il müdürlüğü olarak bu konulara mümkün olduğunca ivme kazandırmak, hak ettiği yere getirecek şekilde elden geleni canı yürekten yapma gayretinde olduklarını söyledi. Tarımsal üretimde Türkiye’nin Avrupa’da birinci olduğunu belirten Arap şöyle konuştu: “Ülkemiz tarımsal üretimde dünya sıralamasında yedincidir. Afyonkarahisar il olarak geçiş noktası. Tarım ve hayvancılığın ülkede aktif olarak yapıldığı illerden biri. Kaldıki bizim ekstra bir avantajımız daha var. Gıda konusunda sanayileşmiş ciddi illerden birisiyiz. Hem tarımsal hemde hayvansal üretimde ciddi olarak sanayileştik. 98 sucuk markası var. Başka hiçbir ilde yok. Hem içeride hayvancılıkta ürettiğini değerlendiren hemde dışarıdan buraya nakille getirdiği diğer illerin hayvanlarını hayvansal ürün olarak değerlendirebilen bir il.
İlin yıllık süt üretiminde rakam 550 bin tondur. 50 bin tonuna biz soğutulduğu için destek verdik. 500 bin tonu soğutulmadığı için mandıralarda değerlendirilerek kötü şartlarda düşük ücretle üreticinin elinden alınarak kalitesiz, vatandaş kar etmeden bir şekilde hayatını idame ettiriyor. Yapılan bir düzenleme ile üreticinin eline daha fazla para geçeceği gibi halkada daha sağlıklı gıda tüketimi noktasında bir faaliyet yürütmüş olacağız. Bu seneler önce yapılması gereken bir çalışmaydı. Bir düzenleme olmadığından buraya hiçbir yatırımcı gelmedi.”
GIDA DENETİMİNDE
TAVİZ YOK
Gelecek günlerde ciddi yatırımcıların gelme ihtimaline işaret eden Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap , AB’ye süt ihracatının önünün açıldığını söyledi. Süt ihracatı yapacak işletme sayısının artabileceğini belirten Arap sözlerine şöyle devam etti: “Bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Gıda konusunda özellikle güvenilir gıdanın halka arz ettirilmesi noktasında gıda denetim ekiplerimizin ciddi çalışmaları var. Bundan herkesin haberi vardır. Bu konu büyük bir vebaldir. Biz bu konuda hiç taviz vermiyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. Bir diğer hususda tarımsal alanda kar getirip, üretimi arttıracak ne varsa biz plan program içerisindeyiz. 7 Aylık bir çalışmanın sonucu, 4 yıllık bir stratejik plan oluşturduk. Bu ilin 84 hedef olmazsa olmazlarını belirledik. Bu hedefleri belirlerken Ziraat Odası ve üniversiteden olmak üzere birçok kurumun görüşünü almak kaydıyla bu ilin zayıf ve güçlü yanlarını ortaya çıkararak hedefleri ortaya koyduk. İlk 10 hedefide uygulamaya koyduk. Yakında da bunlarla ilgili çalışmalar hakkında bilgilendirm yapacağız. Alternatif ürün bulmak, kar getirecek ürün çk önemli. 2000 yılında Pasinler’de ilçe müdürlüğü yaptım. Kartol denilen patates ve lahana olarak iki ürün ekilirdi. Bir sene lahanaya yüklenirler para etmez, ertesi sene hepsi kartola yüklenir o para etmezdi. O sene bu sene herkes tutturmaya çalışırdı. Üniversite ve Karadeniz Birlik işbirliği ile orada alternatif ürün olarak tam yağlı ayçiçeği ektirdik. Şu an ciddi şekilde ekilişleri var. Olmaz dediler denedik. Çukurova’da 60 kilogram alınıyordu, orada elle biçilip dövüldüğü halde 150 kilogram verim alınıyordu. Sertifikalar alınarak birinci aşamayı aştınız. Sizleri tebrik ederim. Özverili katılım benide mutlu etti.”
Haber: Burcu AYDIN