Gıda sektörü ve buğdayın önemi artıyor

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Afyonkarahisar toplantısında küresel sermayenin buğdayı stoklayıp piyasayı yükselttiğini belirtti. Bayraktar, gıda güvencesini sağlayamayan bir çok ülkede bundan sonra iktidarların işinin çok zor olacağını kaydetti Aidatta indirim yapan tek kurumTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, önceki akşam İkbal Termal Otel’de düzenlenen İlçe Oda Başkanları’nın katıldıkları Ziraat Odaları 9. İl Koordinasyon [&hellip]

Gıda sektörü ve buğdayın önemi artıyor

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Afyonkarahisar toplantısında küresel sermayenin buğdayı stoklayıp piyasayı yükselttiğini belirtti. Bayraktar, gıda güvencesini sağlayamayan bir çok ülkede bundan sonra iktidarların işinin çok zor olacağını kaydetti

Aidatta indirim yapan tek kurum
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, önceki akşam İkbal Termal Otel’de düzenlenen İlçe Oda Başkanları’nın katıldıkları Ziraat Odaları 9. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın basına açık bölümünde çiftçi sorunları ve genel durum hakkında konuştu. Odaların hizmet binaları açılışlarını gerçekleştirdiklerini belirten Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar, Burdur ve Denizli Tavas’ta açılış yaptıktan sonra Afyonkarahisar’daki İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına katıldıklarını söyledi. Gelecek 3 ay içerisinde yaklaşık 45 oda açılışı yapacaklarını kaydeden Bayraktar, hizmet binalarını açarken laboratuar ve makina parklarının da açıldığını ifade etti. Bu açılışların kendilerini memnun ettiğini vurgulayan Şemsi Bayraktar, oda başkanlarının verdiği hizmetlerden de son derece mutlu olduğunu dile getirdi. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 200 civarında AB Kırsal Kalkınma Projesini hayata geçirdiklerinden söz etti. Meslek kuruluşları içerisinde liderliği ele aldıklarını anlatan Bayraktar; “Hedefimiz 727 odamızın Kırsal Kalkınma Projesi yapması ve bunlara kaynak bulmasıdır. İnşallah bunları sağlayacağız. Odalarımız kendilerine gelen paraları çevirmeye başladılar. Biz kanunumuzu 20 sene evvel değiştirmedik. Başka meslek kuruluşları kanunlarını 20-25 yıl evvel değiştirdiler. Bizden daha büyük paralar topluyorlar. Biz 2 buçuk yıldır para topluyoruz ama o paraları çiftçimize hizmet olarak geri çeviriyoruz. Bundan memnuniyet duymamak elde değil. Türkiye’de kanunun ön gördüğü aidatlardan yüzde 60 indirim yapan tek kurum biziz. Çünkü biz mali yönden çok güçlü değiliz. Sıkıntıları biliyoruz dolasıyla gönül rahatlığıyla aidat verilmesini istiyoruz. Bunlara rağmen 2 buçuk yılda çok önemli mesafe aldığımızı görüyoruz.”dedi.
Çiftçinin maliyetleri
karşılanamıyor
Başkanların hizmetlerinden memun olduğunu söyleyerek onlara teşekkür eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 5 yıl sonra ziraat odalarını kimsenin tanımayacağını, çok farklı bir yerde olacaklarını iddia etti. Önemli olanın paranın bir şekilde geleceğini onun ne şekilde kullanılacağının önemli olduğunu kendilerine gelen paranın rant faiz parası olmadığını alın teri içerikli bir para olarak son kuruşuna kadar çiftçiye çevrilmesi gerektiğini savunan Bayraktar; “Aksi halde bu paranın Allah’a hesabını veremeyiz. Onun için bu parayı çiftçimize çevireceğiz. Vizyonumuzu geliştireceğiz artık büyük düşünmemiz lazım. Devir proje devridir. Artık kamuoyu önüne projelerle çıkıp hizmet vereceğiz. Bunları niçin yapmamız lazım? Dünya tarım sektörü açısından farklı bir noktaya gitmeye başladı. Türkiye bunu çok iyi izlemeli. Bu gidişata kayıtsız kalamaz. Dünya da tarım öncelikli önemli sektör haline geldi ama dünyadaki gelişmeler ve uluslararası kuruluşların aldıkları bir çok karar bizi çok yakından ilgilendiriyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün kararları. AB süreci. 15 yıl sonra bu ülkede gümrükler kalkacak. Türkiye’de bakın kimse bunları konuşmuyor.Buğdayı bugünkü fiyatla alıp bugünü kurtardık. On sene sonra bu çiftçinin hali ne olacak. Sütü aldık bugünü kurtardık. Yağlı tohumlara bugün için fiyat alıp bugünleri kurtardık. Bugünü kurtarmak yetmiyor. On 15 yıl sonra gümrükler kalkacak. Bugün hayvancılığımızı yüzde 2 yüz vergilerle koruyoruz. Hadi bakalım kaldırın vergileri Türkiye de bir kilogram süt elde edebilir misiniz? Adam 4 liradan alıyor siz 2 liradan alıyorsunuz ortalamanız bu. Peki buğday üretebilir misiniz bu ülkede? Dünya piyasalarında buğday fiyatları yükseliyor diyoruz. Böyle bir konjektörün Türk çiftçisine avantaj sağladığını düşünüyoruz. Dünya piyasalarında buğdayın geldiği fiyat 310 dolar. Bu da 450 bin TL’ye tekabül edi-yor. Türkiye’de 450 bin TL’ye buğday üretecek babayiğit var mı? Demek ki dünya piyasalarındaki bu yükselme dahi bizim maliyetlerimizi karşılamıyor.” diye konuştu.
Bakanlıkla beraber sertifika veriyorlar
Türkiye’nin temel gıda maddelerinde ihtiyacının karşılandığını bunda bir sorun bulunmadığını hatırlatan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, sorunun vergi rakamlarında olduğunu bu rakamların ivedilikle yukarı çekilmesi gerektiğine temas etti. Türkiye’nin gıda güvenliği için bunun gerekli olduğunu ifade eden Bayraktar; “Odalarımız hedeflerini buna göre belirleyecekler. Her şeyi kamudan bekleme dönemi bitti. Biz Tarım Bakanlığı’nın yaptığı bir çok şeyi almak zorundayız. Çiftçi eğitimi, yayıncılık, enformasyon hatta çiftçi kayıt yenilemesi bunları almak zorundayız. Gelişen ülkelerde meslek kuruluşları fevkalade güçlü ve bu kuruluşlar bu hizmeti veriyor. Ama biz meslek kuruluşlarını Türkiye’de güçlü hale getirmediğimiz için herşeyi tarım teşkilatına bırakmışız tarım teşkilatının da bu işten tek başına kalkması mümkün değil. Türkiye de yetersiz ve yanlış gübre kullanmaktan 10 milyar dolar ekonomik kaybımız var. İsraf ve verimlilik kaybımız var. Biz bunu ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Bu çiftçinin cebine para girmesi demektir. Şimdi bakın bunları yapacağız. Çiftçi eğitimine önem vereceğiz. Halen çiftçimizin eğitim noktasında problemi var. Ziraat odaları olarak bizim görevimiz bu. Başkasından beklemeyelim bunu. Tarım Bakanlığı ile araştırma enstitülerini çiftçi eğitim merkezi haline getirdik. Çiftçilerimizi oraya taşıyoruz. Uzmanlar eğitim veriyorlar. Sertifikaları da gidiyoruz Tarım Bakanlığı ile beraber veriyoruz. Bunu Türkiye’nin her tarafında yaygınlaştırmaya başladık.” şeklinde konuştu.
Topraklar akıllıca
kullanılmalı
Araştırma Enstitülerini kendilerinin bir tarım okulu haline getirdiklerinden söz eden Türkiye Ziraat Odaları Birlik Başkanı Şemsi Bayraktar, fonsiyonel bir görev üstlendiklerini bunun çok önemli olduğunu açıkladı. küresel sermayenin artık silahtan gıdaya kaymaya başladığını söyledi. Dünyada sektörel durum takip edildiğinde gıdanın önemli ve öncelikli bir sektör olduğunu belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, küresel sermayenin yatırımı gıdaya yaptığını ve spekülasyonların fazlalaştığını bildirdi. Bayraktar; “Gıda dünyada önemli bir sektör bunun bir kaç nedeni var. Küresel sermaye artık silahtan gıdaya doğru kaymaya başladı. Yatırımı oraya yapıyor ve spekülasyonlar fazlalaştı. Dünyada buğday fiyatları yüksek ve üretim yeterli olmayınca küresel sermayenin buğdaya oynıyor. Küresel sermaye buğdayı stokluyor ve piyasayı yükseltiyor. Gıda güvencesini sağlayamayan birçok ülkede bundan sonra iktidarların işi çok zor olacak. Bunu hep beraber dillendirelim. Anlamayanlar bunu yaşayacak. Geçenlerde buğday birçok ülkeyi karıştırdı. Sosyal hadiselere sebebiyet veriyor. O zaman dünyada gıda sektörü önemli olduğuna göre Türkiye bunu ya ıskalayacak ya da fırsata çevirecek. Gıda ihtiyacı yüzde 80 artacak. Artık ABD’li, Avrupa’lı, Arjantin’li arabalarının benzinlerini normal fosil menşeyli benzin olarak kullanmıyor. Bio-gaz olarak kullanıyor. Buğdaydan, mısırdan, pancardan bio-gaz yapıyor. Yağsız bitkilerden de bio-dizel yapıyor. Fabrikasında ve araba deposunda onu kullanıyor. Bu durum bir talep yaratıyor. Küresel ısıtma bizi yakı-yor. Dünyanın en verimli toprakları olan Anadolu topraklarını akıllı bir şekilde kullandığında sadece çiftçimizi değil ülkemizi de zengin ederiz. Yılda 45 milyar dolar tarımda verimlilik kaybı var. Bunu ekonomiye kazandırdığımız da 10 yılda 450 milyar dolar yapıyor. Bu Türkiye’nin GSMH’nın yarısı demektir.”ifadelerini kullandı. Toplantıya; İlçe Ziraat Oda Başkanları, Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur katıldılar. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme