Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda yapılmayan analiz kalmayacak
Afyonkarahisar İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Murat Kuzkale, ICP-MB cihazı ve yardımcı cihazların laboratuvara gelmesiyle temel düzeyde kentte ve bölgede tüm ürün gruplarında yapılamayan bir analiz kalmayacağını açıkladı. Kuzkale, bu cihazların kurulmasıyla ortalama bin 750 olan numunenin 5 bin numuneye çıkarılacağını söyledi İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının ikinci birleşimi dün sabah tamamlandı. Meclis [&hellip]
Afyonkarahisar İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Murat Kuzkale, ICP-MB cihazı ve yardımcı cihazların laboratuvara gelmesiyle temel düzeyde kentte ve bölgede tüm ürün gruplarında yapılamayan bir analiz kalmayacağını açıkladı. Kuzkale, bu cihazların kurulmasıyla ortalama bin 750 olan numunenin 5 bin numuneye çıkarılacağını söyledi
İl Genel Meclisi (İGM) Mart ayı toplantılarının ikinci birleşimi dün sabah tamamlandı. Meclis üyeleri üçüncü birleşim için bugün sabah bir araya gelecek.
ALTI GÜNDEM DIŞI KONU KOMİSYONLARA GÖNDERİLDİ
Meclis Başkanı Burhanettin Çoban toplantının açılışını yaptı. Altı gündem dışı konu rapor hazırlanması için oybirliğiyle ilgili komisyonlara gönderildi. Toplantı 7’nci gündem maddesinin görüşülmesiyle devam etti. Afyonkarahisar et ve et ürünleri, yem sanayi, yumurtacılık ve şekerleme gibi sektörlerde Türkiye’de lider olmasından dolayı tüm analiz ihtiyaçlarının karşılanması için ICP- MS cihazı ile yardımcı cihaz, alet ve ekipmanları alım işlerinde kullanılmak üzere ödenek aktarılması konusu komisyona gönderildi. Merkez ilçeye bağlı Köprülü köyünde yer alan, tapusunda Serçeler mevkii, 101 ada, 2, 4,44, 45, 46, 47 parsel numaralı taşınmazlar üzerinde Güneş Enerji Santrali amaçlı olarak hazırlanan, imar planı ve eklerinin onaylanması konusunun da önce komiyonda görüşülmesine karar verildi.
İMAR PLANLARI VE ONAYLANDI
Emirdağ ilçesi, Salihler Köyü, 234, 235, 460, 461, 525, 526 ve 527 parsel numaralı taşınmazlar üzerinde Güneş Enerji Santrali amaçlı hazırlanan, imar planı ve eklerinin onaylanmasını uygun gören komisyon raporu oybirliğiyle kabul edildi. Şuhut ilçesinin Mahmut köyünde, tapusunda Obruk mevkii, 144 ada, 114 parsel numarası ile kayıtlı, mülkiyeti Maliye Hâzinesine ait, 79.220,16 metrekarelik taşınmaz üzerinde “Depolama Alanı” amaçlı olarak hazırlanan imar planı ve eklerinin onaylanmasını uygun gören komisyon raporu kabul edildi. Dinar ilçesi Çiçektepe köyünde, tapusunda Atatürk Mahallesi, Pirenlik mevkiinde, 169 ada, 112 parsel numaralı taşınmaz üzerindeki ile Kınık köyünde, tapusunda, Karatepe mevkiinde, 2449, 2502, 2508, 2518 ve 3307 parsel numaralı taşınmazlardan oluşan mülkiyeti Asfalya Ltd’ye ait Güneş Enerji Santrali amaçlı olarak hazırlanan imar planı ve eklerinin onaylanmasına karar verildi.
KUZKALE LABORATUVAR ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Toplantıda İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Murat Kuzkale, laboratuvarın çalışmaları hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Aslen Çorumlu olup yaklaşık 3 yıl önce Afyon Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü olarak göreve atandığını söyleyen Kuzkale, “Afyonkarahisar et ve et ürünleri, yem sanayi, yumurtacılık ve şekerleme gibi sektörlerinde Türkiye’de lider olmasından dolayı tüm analiz ihtiyaçlarının karşılanması için ICP- MS cihazı ile yardımcı cihaz, alet ve ekipmanları alım işlerinde kullanılmak üzere ödenek aktarılması talebimiz ve laboratuvarımızın genel faaliyetleriyle alakalı kısaca bilgi vermek istiyorum. Bilindiği üzere laboratuvarımız eski veterinerlik binası olarak da bilinen Çavuşbaş mevkiinde 1964 yılında Veteriner Bölge Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü adıyla kurulmuştur. Çeşitli isim değişikliklerinden sonra en son 2011 yılında Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü ismini alarak devam etmiştir. Gıda Kontrol, Laboratuvar Müdürlüğümüz ilimizde de faaliyet gösteren Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden bağımsız bir şekilde Gıda Kontrol Genel Müdürlüğüne doğrudan bağlı kuruluş olarak görev yapmakta olup hem resmi numuneler hem de özel istek numuneleri anlamında gıda, yem ve işletme suyu analizlerini yapmaktadır. Laboratuvar Müdürlüğümüz sadece Afyon’da değil doğrudan Kütahya ve Uşak illerine dolaylı olarak da tüm Türkiye’den de numunelere hizmet etmektedir. Laboratuvarımız yedi analiz biriminden oluşmaktadır. Aslında altı analiz birimimiz bulunuyordu. Son aldığımız cihazlarla beraber yeni bazı analiz birimleri de kurduk. Bunlar moleküler biyoloji analiz birimi, kalıntı analiz birimi ve mineral analiz birimimizdir.” dedi.
YAKINDA PERSONEL SAYISI 47’YE ÇIKACAK
Afyonkarahisar İl Gıda Laboratuvar Müdürlüğü’nde 27’si teknik, 15’i idari personel olmak üzere 42 kişi ile hizmet verdiklerini belirten Kuzkale, “Çeşitli unvanlarda çalışanlarımız mevcut. Geçtiğimiz Cuma günü itibariyle beş yeni personel ataması daha geldi. Henüz başlamadılar. Onların gelmesiyle beraber sayımız 47’ye çıkmış olacak. Genel faaliyetlerimizle alakalı cihaz durumumuz yani mevcut kapasitemizle alakalı şöyle bir bilgi vermek istiyorum. Ocak 2022 tarihine kadar laboratuvarımızda mevcut cihazlar ve yapılan analizlerin dağılımı 15 adet cihazla çeşitli analizler yapabilmekteyken 2022 tarihi itibariyle yeni hizmet binamıza da taşımamızla birlikte Bakanlığımızın genel bütçeden kurumumuza aktardığı, büyük çoğunluğu da İl Özel İdaresi kanalıyla aktarılan yaklaşık güncel değeri 11 milyon 219 bin TL ödeneğimiz vardı. Bu ödenekle 15 cihazın üstüne 11 adet yeni cihaz temin edilmiştir. Bunların haricinde 21 adet yardımcı alet ekipman da alınmıştı. Laboratuvarımızı yeni hizmet binasına taşıdıktan sonra yaklaşık olarak iki katı kapasiteye ulaştık. Daha önce kurumuzda hiç olmayan cihazlar olup yeni bazı analizlere başlanmıştır. 2022 yılında 2053 numuneli 8 bin 188 analize ulaşıldı. Bu yıl ki hedefimiz bunların yaklaşık iki katından fazla olacak şekilde 5 bin numune ve 15 bin analiz hedeflemekteyiz. Şu anda ilk 2 ayda da bu hedefimizin gerçekleşeceğini de görmekteyiz.” diye konuştu.
CİHAZLARIN TEMİNİYLE NUMUNE SERVİSİ 5 BİNE ÇIKACAK
ICP MS olarak adlandırılan, D vitamini PCR adlı iki cihaz alımı için ihaleye çıktıklarını belirten Kuzkale, “ICP-MS cihazıyla gıda yem ve sularda bu tüm ürün gruplarında yani metal ve ağır metal analizler yapılacak. PCR dediğimiz cihazda da et ve et ürünlerinin bir tür tayini yapılmaktadır. Tüm Türkiye’den bize numune gelecek şekilde süt ve süt ürünlerinde analizleri Afyonkarahisar Laboratuvarımız yapılabilir hale getirilecek. Bu beş yüz bin liranın haricinde birkaç ekipmana daha ihtiyacımız olacak. Bununla alakalı bakanlığımızdan söz aldık. 950 bin lira daha ödenek kurumumuza aktarılacak. Bunların tamamının laboratuvarımıza gelmesiyle beraber temel düzeyde Afyonkarahisar’da ve bölgede tüm ürün gruplarında yapılamayan bir analizimiz kalmayacak. 2023 yılı itibariyle de hedeflerimize ulaşmış olacağız. Bu cihazların kurulmasıyla ifade ettiğim üzere ortalama bin 750 olan numune sayıs beş bin numuneye çıkarılacak.” şeklinde konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Haberi