Gıda Fuarı’na Afyon damgasını vurdu

Lezzetli ve coğrafi işaretli yemekleriyle 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na dâhil olan Afyonkarahisar dün açlışı yapılan Eskişehir 2. Gıda Fuarı'nda konuk şehir olarak yer aldı. Gıda Fuarı'na damgasını vuran Afyonkarahisar tüm yönleriyle tanıtılırken, fuarda tarihi konak konseptli stant büyük beğeni topladı   TÜYAP Fuarcılık tarafından bu yıl 2’incisi düzenlenen Eskişehir Gıda, Gıda ve İçecek [&hellip]

Lezzetli ve coğrafi işaretli yemekleriyle 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olan Afyonkarahisar dün açlışı yapılan Eskişehir 2. Gıda Fuarı’nda konuk şehir olarak yer aldı. Gıda Fuarı’na damgasını vuran Afyonkarahisar tüm yönleriyle tanıtılırken, fuarda tarihi konak konseptli stant büyük beğeni topladı

TÜYAP Fuarcılık tarafından bu yıl 2’incisi düzenlenen Eskişehir Gıda, Gıda ve İçecek Ürünleri, Gıda İşleme Teknolojileri, Paketleme ve Lojistiği Fuarı kapılarını ziyaretçilere açtı. Afyonkarahisar’ın tüm yönleriyle tanıtıldığı fuarda tarihi konak konseptli stant büyük beğeni topladı.
Fuarda düzenlenen panelde konuşan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, şehrin artık yöresel lezzetleriyle tüm dünyanın kabul ettiği tescilli bir il olduğunu ifade etti.
Afyonkarahisar’ın “Onur Konuğu” olarak yer ladığı fuara Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hüsnü Serteser, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz, Belediye Başkan Yardımcısı Murat Öner, AFPAD Başkanı Şef Hamza Kalkan, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, Eskişehir il protokolü katıldı.
“BİRLİKTEN KUVVET DOĞDU”
Fuarın panel bölümünde Belediye Başkanı Mehmet Zeybek UNESCO 2019 Yaratıcı Şehirler Ağında Gastronomi Şehri olan Afyonkarahisar’ın lezzet kültürüne, termal ve kültür turizmine yönelik bilgi verdi. Konuşmasının başında UNESCO’ya yapılan başvuru süreci hakkında bilgiler veren Başkan Zeybek, “Bu konuda, bize öncülük eden destekleriyle bize güç veren Sayın Valimize, Milletvekillerimize, Zafer Kalkınma Ajansımıza, iş insanlarımıza, sivil toplum örgütlerimize çok teşekkür ediyoruz. ‘Birlikten kuvvet doğar’ atasözünün vücut bulmuş halini bizler Afyonkarahisar olarak UNESCO’ya yapmış olduğumuz müracaatta gerçekleştirdik. Huzurunuzda Sayın Valimize bu husustaki çalışmalarımızda bizlere öncülük ettiği için teşekkür ederim. Başta Sayın Valimize, Milletvekillerimize, Zafer Kalkınma Ajansımıza, Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulumuza, üniversitemize, sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
“NİYETİMİZ HALİSTİ, AKİBETİMİZ HÂYIR OLDU”
Başvuru süreci hakkında da bilgi veren Başkan Zeybek, “Afyonkarahisar olarak UNESCO’ya yapmış olduğumuz müracaatta şehrimizin tüm dinamitleriyle birlikte hareket ettik. Zafer Kalkınma Ajansımızın öncülüğünde 1 Haziran 2019 tarihinde paydaşlarımızla birlikte dosyamızı hazırladık. Haziran ayı içerisinde teslim ettik. 30 Haziran itibariyle UNESCO’ya müracaatımızı yaptık. Tabii bu arada Kültür ve Turizm Bakanımızı ve Dışişleri Bakanımıza ziyaretlerimiz oldu. Kendilerine gelinen süreç hakkında bilgi verdik. Niyetimiz halisti, akibetimiz hâyır oldu. Kimsenin önüne geçmek gibi bir niyetimiz yoktu. Biz sadece şehrimizin değerlerini ön plana çıkarmak istedik. 31 Ekim 2019 tarihi itibariyle UNESCO tarafından 2019 Yaratıcı Şehirler Ağı’na alındığımız müjdesi geldi.” diye konuştu
“İLİMİZİN LEZZETLERİNİ DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINDA TANITACAĞIZ”
Gastronomi şehri olarak Afyonkarahisar’da bundan sonra yapılacak çalışmalara ilişkinde bilgi veren Başkan Zeybek, “Önümüzdeki süreçte Uluslararası Gastronomi Çalıştayı ile yine Uluslararası Gastronami Festivalini yapmayı planlıyoruz. Avrupa ülkelerinden başlayarak ilimizin lezzetlerini dünyanın dört bir tarafından sunumlarla destekleyeceğiz. Yine bunların içinde Gastronomi Müzesi, Gastronomi Evi, Uluslararası Mevlevi Yemek Yarışması düzenleyeceğiz. Bundan sonra artık, ilimizin yöresel lezzetleri daha da ön planda olacaktır.” ifadelerini kullandı.
“11 ÜRÜNDE COĞRAFİ İŞARET ÇALIŞMAMIZ SÜRÜYOR”
Afyonkarahisar’ın “Coğrafi İşaretli” ürünleri hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Zeybek, “Coğrafi işaretli ürünlerimiz sucuk, pastırma, bayat kilimi, mermer, kaymak, vişne, Patatesli ev ekmeği ve kaymaklı ekmek kadayıfı bulunmaktadır. Coğrafi işaret alınması gereken birçok ürün için de çalışmalarımız devam etmektedir. Bunların arasında lokum, göce köftesi, ağzı açık, mercimekli bükme, bamya, çullama köfte, ilibada dolması, Afyon kebabı, patlıcan böreği, palize, arabaşı ve haşhaşlı pilav gibi yaklaşık 11 ürünümüz için çalışmalar devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
“TERMAL TURİZM DENİNCE İLK AKLA GELEN ŞEHİR AFYONKARAHİSAR’DIR”
Programda son olarak Afyonkarahisar’ın termal turizm potansiyeli hakkında da bilgi veren Başkan Zeybek, “Türkiye’de kaplıca ve sağlık turizmi denilince ilk akla gelen şehir olan ve son yıllarda kongre turizmi ile de öne çıkmaya başlayan şehrimiz, 5 yıldızlı termal tesisleri, tarihi ve doğal güzellikleri, yöresel lezzetleriyle kış turizminin gözde merkezleri arasında yer alıyor. Türkiye’de kaplıca ve sağlık turizmi denilince ilk akla gelen şehir olan ve son yıllarda kongre turizmi ile de öne çıkmaya başlayan şehrimiz, 5 yıldızlı termal tesisleri, tarihi ve doğal güzellikleri, yöresel lezzetleriyle kış turizminin gözde merkezleri arasında yer alıyor.” dedi.
“DENİZ TURİZMİ DIŞINDA HER ALANDA POTANSİYELİMİZ VAR”
Gıda Fuarı kapsamında düzenlenen panel etkinliğinde konuşan Vali Mustafa Tutulmaz ise burada Afyonkarahisar’ın Gastronomi unvanı almadaki başarısını anlattı. Afyonkarahisar’ın turizm potansiyeline değinen Vali Tutulmaz, “Öncelikle bizleri onur konuğu olarak davet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Burada olmaktan büyük onur duyduğumu da ifade etmek isterim. Komşu vilayetler olarak güzel bir dayanışma örneği olarak bir aradayız. Turizm Afyonkarahisar’ın olmazsa olmazı. Turizmin birçok yolu var diğer illerde farklı turizm alternatifleri de ön plana çıkmış durumda. Bu açıdan baktığımızda Afyonkarahisar’ın deniz turizmi dışında tarihi, doğal güzellikler var. Bu güzelliklerin turizme yansıması gerekiyor. İnsanlar turizm amaçlı seyahatlerinde ne yenir düşüncesine kapılıyor ve araştırmalar yapıyor. Yani aslında yemekte turizmde önemli bir etken. Gezme, eğlenme öncelik ama 2. Öncelik yeme içmedir. Afyonkarahisar deniz turizmi dışında her alanda turizm potansiyeli olan bir yer. Termal turizm açısından baktığımızda 27 bin yatak kapasitesi ile önemli bir potansiyele sahip. Bu termal kapasitesi apart oteller, devre mülkler, 5 yıldızlı oteller olmak üzere değişik yatak kapasitelerini içeriyor. Bu otellerin aktif olarak çalışabiliyor olması turizm çeşitliliğini sağlamakla mümkün olacaktır.” dedi.
“AFYON’DAN BİR ŞEKİLDE GEÇTİM AMA POTANSİYELİ VALİ OLUNCA GÖRDÜM”
Tanıtım çalışmalarına ağırlık verildiğini bu çalışmaya başlama sürecini anlatan Vali Tutulmaz, “İnsanlar termale geldiklerinde sadece orada kalmak istemeyecek. Yemek kültürünü tanıyacak, gezecek, göreceklerdir. Bu anlayışla Afyonkarahisar için ne yapabiliriz diyerek çalışmalara başladık. Ben Antalyalıyım. 35 yıldır Antalya’ya giderken bir şekilde Afyonkarahisar’dan geçtim. Geçerken bir şeyler alırım, yerim içerim ancak Afyonkarahisar’a Vali olarak geldikten sonra mevcut potansiyeli görme imkânım oldu. Ülkemizde 82 milyon nüfusun büyük bir bölümü bir şekilde Afyonkarahisar’dan geçmiştir. Ancak şehir merkezine girerek zenginliklerini ve kültürel değerlerini görme imkanı olmamıştır. Bu yol üzerinden en fazla geçen biri olarak ben eğer bu potansiyeli bilmiyorsam buradan bir kez geçen bir kişinin öğrenme imkânı mümkün değil dedim ve çalışma yolumu bu yönde ilerletmeye başladım.” diye konuştu.
“TANITIM ÇALIŞMALARINI VİSİT AFYON İLE ARTIRDIK”
Artık turizmde şehirler yarıştığını söyleyen Vali Tutulmaz konuşmasına şöyle devam etti:
“Ülkelerin yarışma dönemi geride kaldı. Eskiden ülkeler ön plandaydı ama şimdi şehirler ön plana çıkmaya başladı. Bu rekabette bizim ön plana geçmemiz lazım. Öncelikle tanınmadığımızı tespit ederek tanıtım faaliyetlerine ağırlık verdim. Bu doğrultuda vakıf mı kuralım, dernek mi olsun derken devletin yapısı içerisinde bunu çözmenin mümkün olmadığını görünce Tanıtım Ofisi kurduk. Bu ofise devlet memuru mantığı ile değil özgür düşünce ile hareket edin diye bir yetki verdik. İl için ne yapılması gerekiyorsa yapın ve beni bilgilendirin dedim. Hızlıca çalışmalara başladık. Visit Afyon adlı bir internet sitesi kurduk. Devlet logolu olmayan, sivil bakış açısı ile oluşturulan bir adres. Bu siteyi mobil uygulama ile destekledik. Mobil uygulama navigasyon sistemli. Adeta bir şehir rehberi. Bu uygulama sizi rahatça gitmek istediğiniz yere ulaştırıyor. Bunu verimli bir şekilde duyurmaya çalıştık. Valiliğimizin sosyal medya hesaplarından ve Visit Afyon hesaplarından her gün en az bir tane paylaşımlar yapmaya başladık. Bu paylaşımlar yavaş yavaş ilgi görmeye başladı.”
“UNESCO TESCİLİNİN DEĞERİNİ KAZANDIKTAN SONRA DAHA İYİ ANLADIK”
Afyonkarahisar’da en büyük zenginliğin termal alanda olduğunu vurgulayan Vali Tutulmaz, “27 bin yatak kapasitemiz. 6 bin yatak kapasiteli otel yatırımları devam ediyor. Önümüzdeki süreçte kalkınma planlarında 75 bin yatak kapasitesi öngörülüyor. Bunu dolu dolu artırabilmemiz için bizim daha fazla kişiyi Afyon’a çekmemiz lazım. Bunun içinde yine bir sertifika sayılabilecek Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği üyesi olduk. Kalkınma ajansı ile işbirliği içerisinde başvurumuzu yaptık ve geçen yıl ocakta ayında üyeliğimiz kabul edildi. Bu birliğin Bursa ve Pamukkale önceli üyeleri. Bu üyelik bizim heyecanımızı artırdı ve Gastronomi alanında UNESCO’ya başvuruda bulunduk. Gastronomiye herkes başvurabiliyor. Bunun için bir alt yapı gerekiyor. Afyon’un yemek kültürü çok zengin. Mesela 18 yemeğin sıra yemeği olarak bir gecede yenildiği bir il Afyon. Lokantalarda olmayan çok sayıda farklı lezzet var bu şehirde. Bu kültürün tescillenmesi gerekiyordu. Yol üstü turizmi var. Bunun avantajını iyi kullanan bir il Afyon. Yola çıkan kişiler genelde yemeği Afyon’a yer. Potansiyelimiz artık üst düzeyde. Biz ilk başvurumuzda UNESCO tescilini aldık. Zor bir süreçti. Başvuru süresince seçim dönemi vardı. Seçim bitince Başkan Mehmet Zeybek hemen başvuruyu yaptı. Korku vardı ama en azından eksiğimizi görürüz dedik. Herkes üzerine düşeni yaptı ve çok iyi bir dosya ile bu unvanı aldık. El birliği ile bu başarıyı elde ettik. Büyük bir kazanım. Kazandıktan sonra değerini daha iyi anladık. İnşallah daha fazla il bu ağa dahil olur. Şuanda dünyada 36 şehirden biri olduk. Bu unvanın Antep’i nasıl değiştirdiğinin hepimiz şahidiyiz. İnşallah yakında Afyon’u da aynı şekilde değiştirdiğini hep birlikte göreceğiz.” dedi.
Fuarda açılan stantları Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte ziyaret eden Vali Mustafa Tutulmaz, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ve beraberindeki Afyonkarahisar heyeti stant görevlilerinden bilgiler aldılar. Fuar süresince Afyonkarahisar’a özgü geleneksel ve coğrafi işaret almış yemeklerin sunumları gerçekleştirilecek.

Bakmadan Geçme