Gezi bitti, davaları sürüyor – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar’da Gezi Parkı eylemleri sırasında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘trafiği tehlikeye düşürmek’ suçlarından 54 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasında tanık olarak dinlenen polis memuru Ş.K., göstericileri can güvenliğini sağlamak için gözaltına aldıklarını söyledi İstanbul’daki Gezi Parkı olayları sonrası yaşananları protesto etmek isteyen CHP İl Teşkilatı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Gençlik [&hellip]
Afyonkarahisar’da Gezi Parkı eylemleri sırasında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘trafiği tehlikeye düşürmek’ suçlarından 54 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşmasında tanık olarak dinlenen polis memuru Ş.K., göstericileri can güvenliğini sağlamak için gözaltına aldıklarını söyledi
İstanbul’daki Gezi Parkı olayları sonrası yaşananları protesto etmek isteyen CHP İl Teşkilatı, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve bu gruplardan bağımsız öğrencilerin, Afyonkarahisar’da 8 farklı tarihte ve 4 farklı yerde gösteri ve yürüyüş yapması nedeniyle açılan davanın ikinci duruşması, 1’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet’ ve ‘trafiği tehlikeye düşürmek’ suçlarından 54 kişinin yargılandığı davanın 15 Ekim 2014 tarihindeki ilk duruşmasına katılmayan 10 sanık, ikinci duruşmada yer aldı. Yaklaşık 2 saat süren duruşmada, olaylar sırasında görevli 2 polis memuru da tanık olarak dinlendi.
‘FOTOĞRAF ÇEKMEYE
ÇIKTIM, GÖZALTINA ALINDIM’
Duruşmada savunmalarını yapan sanıklar, izinsiz protesto ve gösterinin suç değil anayasal hak olduğunu söyledi. Sanıklar, Afyonkarahisar’da hiçbir kamu malına ya da özel mala zarar verilmediğini ve olumsuzluk yaşanmadığını belirtti. Olaylardan sonra Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’nde verdikleri ifadenin ardından savcının ‘suçun yasal unsurları oluşmadığı’ gerekçesiyle ek kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki kararını hatırlatan sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Eylemlere katılmadığını belirten sanıklardan H.S.’nin heyecanlı tavırları, hakim ve duruşma salonundakileri güldürdü. Eylemler sırasında fotoğraf çekmek için dışarda bulunduğunu aktaran H.S. polise yakın, göstericilere uzak bir yerden fotoğraf çektiğini anlattı. Biber gazlı müdahale sonrası gözatına alındığını aktaran H.S., savunmasını desteklemek amacıyla çektiği tüm fotoğrafarın bulunduğu CD’yi mahkemeye sundu.
‘CAN GÜVENLİĞİ İÇİN GÖZALTINA ALDIK’
Duruşmaya tanık olarak katılan polis memuru Ş.K. ise göstericilerin çevreye herhangi bir zarar vermediğini anlattı. Gözaltı sırasında bacağına tekme geldiği için rapor aldığını, ancak kimseden şikayetçi olmadığını kaydeden Ş.K., şöyle dedi:
“Valilik Kavşağı’nda görev almıştık. Bir grubun İkinci Dumlupınar Caddesi’nde yürüyüş yaptıkları bildirildi. Biz gittiğimizde trafiği engelliyorlardı. Bu nedenle çembere aldık. Başımızdaki amirlerimiz birkaç kez dağılmaları yönünde ikazda bulundu. Bu sırada çevredeki diğer bazı vatandaşlar, sanıklara tepki gösterdi. Biz göstericilerin can güvenliği için onları çembere aldık, gözaltına aldık.”
POLİSLER ŞİKAYETÇİ OLMADI
Duruşmaya katılan 2 polis memuru da sanıklardan şikayetçi olmadı. Sanıkları teşhis edemeyen tanık polislerin gözaltına alma sırasında yaşananlar nedeniyle doktor raporu aldığını hatırlatan sanık avukatları ise, polislerin böylece hem mağdur hem de tanık olarak davada yer almasının usule aykırı olduğunu savundu. Davaya konu şikayetin Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü’nce yapıldığını aktaran sanık avukatlarından Hatice Gök, şikayeti yapan kurumda görevli polislerin tanık olarak dinlenmesine itiraz etti. Mahkeme, 9 Temmuz tarihine ertelendi. (Kocatepe Haber Merkezi)