Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gerçekçi bir bütçe hedefliyoruz

İGM Başkanı Burhanettin Çoban,

İGM Başkanı Burhanettin Çoban, Kasım ayında 20 gün sürecek olan 2020 Mali Yılı Bütçe hazırlık çalışmalarıyla gerçekçi bir bütçe yapmayı hedeflediklerini açıkladı

İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin Çoban, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi akabinde göreve başlayan meclis üyeleri olarak ilk bütçe hazırlığını Kocatepe Gazetesi muhabirine değerlendirdi.
Burcu Aydın: Yeni göreve seçilen Meclis Üyeleri için 2020 Mali Yılı Bütçesini hazırlayacaksınız. İlk bütçe hazırlık çalışmaları kapsamında taslak bütçe nedir?
Burhanettin Çoban: 2019 Mali Yılı Bütçemiz 185 milyon TL civarındaydı. Ancak bu rakamın gerçekleşmeyeceği görülüyor. Bunun da nedeni şu; 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle Afyonkarahisar’da 48 belde belediyesi bilindiği üzere kapatılmıştı. Ancak bu kapatma kanuna eklenen bir madde ile 48 Belediye adeta mevcutmuş gibi 5 yıl boyunca bunların İller Bankasına olan hak edişleri İl Özel İdaresine gönderilme hükmü konulmuştu. Böylece 2018 yılında Afyonkarahisar İl Özel İdaresinin yaklaşık 38 milyon TL geliri olmuş. Yıllara göre artacak olan bir rakam olmakla beraber bundan böyle 38 milyon TL İl Özel İdaresine gelmeyecek. Bütçemizde ön görülenden daha az gerçekleşme olacağı görülüyor. Bizde bunu hesap ederek 2020 Mali Yılı bütçe taslağını arkadaşlarımızla da görüştükten sonra muhtemelen 170 milyon TL olarak tahmin ediyoruz. Böyle bir bütçe ön görüyoruz. İnşallah buna göre de yatırım programlarımızı yapacağız.
Burcu Aydın: Yasal zorunluluk gereği bütçe de aslan payı eğitim yatırımlarının olacak. Bu konuda neler söylersiniz?
Burhanettin Çoban: Biz İl Özel İdaresi olarak ilköğretimle yani ilk ve ortaokullarla, okul öncesi eğitim kurumlarıyla sorumlu ve görevli kuruluşuz. Bütçemizin minimum yüzde 20’ni bu işe yani eğitime ayırmak durumundayız. Muhtemelen 2020 Mali Yılı için ilköğretime, ilkokullara ve ortaokullara yaklaşık 35 ile 40 milyon TL arasında bir yatırım bedelinin bir bütçenin ayrılması planlanıyor.
Burcu Aydın: Genel anlamda ki değerlendirmeniz nedir?
Burhanettin Çoban: Bilindiği üzere İl Özel İdarelerinin gelirlerinin yüzde 95’i İller Bankasından gelen vergi paylarıdır. Ancak yüzde 5 oranda kendi öz gelirleri oluyor. Bu durum Belediyeler de farklıdır. Mesela İl Belediyelerin de hemen hemen Ankara’dan yani İller Bankasından gelen ödenekler bir Belediye bütçesinin yüzde 55’i civarındadır. Bazen yüzde 45 bazen yüzde 50 oranda kendi öz gelirleri vardır. Burada yani İl Özel İdaresinde böyle bir imkânımız yoktur. Ankara’dan gelen gelirler ne kadar çok artarsa o oranda gelir artışı sağlanır. Bu durum takdir edileceği üzere vergi toplamaya, ülkemizin büyümesine ilerlemesine bağlıdır. Ülke ne kadar büyürse ve o oranda da ne kadar çok vergi toplanırsa bizim de gelirimiz o kadar artmış olacak. İnşallah umut ediyoruz. İleri ki yıllarda her şey çok daha iyi olacak. Bunun emareleri ortaya çıkmaya başladı. Enflasyon düşüyor, faizler geriliyor, döviz fiyatları geriliyor. İnşallah 2020 yılından itibaren bazı yatırımların da artacağı gözüküyor. İnşallah bu ekonomik düzelme ile beraber bizim de gelirlerimiz artacak. Artan gelirlerimizle beraber inşallah özellikle köylerimizin alt yapısıyla ilgili hizmetlerimiz daha da artacak.
Burcu Aydın: İl Özel İdaresinin karar organı İl Genel Meclisinin yetki ve görevlerini kısaca özetler misiniz?
Burhanettin Çoban: Bu yılda tabii sadece köylerle ilgilenmiyoruz. Bilindiği üzere ilin tamamında sağlık, eğitim, kültür, turizm, tarım, afet bilincinin ortaya konulması, erozyonla mücadele gibi konularda şehrin tamamında yetkili ve görevliyiz. Dolayısıyla bu alanlarda da yapılmayan birçok hizmeti yapmayı arzu ediyoruz.
Burcu Aydın: Alt yapı hizmetleri ve beklentiler noktasında gerçekçi bir bütçe hedefini ortaya koyuyorsunuz. Beklenti ve taleplerin bu gerçekliğe göre şekillenmesine dair mesajınız var mı?
Burhanettin Çoban: Şöyle bir durum var. Bizim 50 İl Genel Meclisi Üyemizin yaklaşık üçte ikisinden fazlası yeni göreve seçilen arkadaşlarımızdır. Tabii arkadaşlarımızda yeni göreve seçilmiş olmanın heyecanıyla, aşkıyla, şevkiyle kendi ilçelerine, ilçelerinin köylerine ve beldelerine daha çok yatırım almak tabiri caizse daha çok yatırımı kapmak için büyük bir gayret içerisindeler. Onları mutlu memnun etmek bizim açımızdan da önemli olacaktır. Ama bütçe imkânlarımız da bellidir.
Burcu Aydın: Yol yapımına yönelik yeni yönetimin tasarrufu ne olacak?
Burhanettin Çoban: İnşallah artık geçmiş dönemde yapılmaya başlanılan köy yollarımızın da yeni asfalt şantiyemizle ya da bütçeden ayıracağımız daha fazla paylarla artık athi kaplı asfaltlar yerine sıcak asfaltlar ya da silindirle sıkıştırılmış beton yolların yapımını düşünüyoruz. Biraz daha hizmetlerimizi artırarak 2-3 yılda bozulan yıllar yerine 15-20 yıl en az ömrü olan yollar yapmayı hedefliyoruz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti