Gerçek dışı adres beyanı cezaya tabi

Okullarda kayıt döneminin başlamasıyla birlikte velilerde 'ikametgah' endişesi başladı. Yetkililer yanlış ikamet beyanı konusunda vatandaşları uyarıyor. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü İ. Hakkı Ulu, gerçek dışı adres beyanına idari para cezası uygulandığını kaydetti. Yanlış beyanın cezasi 782 TL. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü İsmail Hakkı Ulu, ilgili kanun gereğince adres beyanındaki değişikliklerin 23 gün içinde [&hellip]

Gerçek dışı adres beyanı cezaya tabi

Okullarda kayıt döneminin başlamasıyla birlikte velilerde “ikametgah” endişesi başladı. Yetkililer yanlış ikamet beyanı konusunda vatandaşları uyarıyor. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü İ. Hakkı Ulu, gerçek dışı adres beyanına idari para cezası uygulandığını kaydetti. Yanlış beyanın cezasi 782 TL.

İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü İsmail Hakkı Ulu, ilgili kanun gereğince adres beyanındaki değişikliklerin 23 gün içinde İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine bildirilmesi gerektiğini belirtti.
MUHTARLAR ALAN ÇALIŞMASI YAPIYOR
İl Müdürü İsmail Hakkı Ulu, nüfus müdürlüklerine verilen yerleşim yerleri ve adreslerin ulusal veri tabanında boş görülmesi halinde, ilgili kişilerden herhangi bir belge istemeden yapılan adres beyanının esas alındığını söyledi. Ulu, bu şekilde iş ve işlemleri yaptıklarını dile getirdi. Beyan edilen adresin daha önce başkası tarafından beyanı halinde adreste oturan kişi varsa bu durumda adres beyanında bulunan kişiden su, elektrik, telefon vb abonelikler ile adresin teyidini istediklerini ifade eden Ulu; “Eğer herhangi bir abonelik yoksa şahıstan Noter tasdikli kira kontratı istiyoruz. Saydığımız belgelerden hiçbirin ibraz edemezse mülk sahibi ile bareber tapunun fotokopisini talep ediyoruz. Her ay beyan edilen adreslerin çıktısını alarak köy ve mahalle muhtarlarına gönderiyoruz. Örneğin, bu ay içerisinde mahalleye kaç kişinin geldiğini bildirerek, alanda çalışma yaparak bunun teyidini yapmalarını istiyoruz. Bu sayede gerçek dışı beyan var mı yok mu onun tespiti böylece sağlanıyor. Muhtarlar kapı kapı alan çalışması yaparak tespitler yapıyorlar. Ay sonunda üzerinde çalıştıkları adres çıktılarını bizlere iade ediyorlar.” dedi.
CAYDIRICILIK İÇİN YÜKSEK RAKAM
İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü olarak adres beyanlarının olduğu listeleri kanun gereği emniyet ve jandarma güçlerine verdiklerini söyleyen İl Müdürü İ. Hakkı Ulu, gerekli paylaşımı yaparak teyit istediklerini dile getirdi. Adres beyanlarını içeren listelerin kendilerine geri döndükten sonra beyan edilen adreste kişinin oturmadığı tespitinde Kabahatler Kanununa göre idari para cezası uygulaması yaptıklarını aktaran Ulu şöyle konuştu: “İdari para cezasının miktarı her yıl değişmektedir. Ceza miktarı 2012 yılı için yerleşim yerini 23 gün içerisinde bildirmeyenlerden 390 TL, gerçeğe aykırı adres beyanında bulunanlardan ise 782 TL idari para cezası uygulanıyor. Bu son derece ciddi bir rakam. Caydırı olması bakımından yüksek tutulmuş. Ceza uygulanan vatandaşların 15 gün içerisinde itiraz hakları var. İtiraz haklarını kulanmazlarsa cezalar kesinleşiyor. Tahsilat aşaması vergi dairesinde yürütülüyor.”
Haber: Burcu Aydın

Bakmadan Geçme