Genimizde var – Kocatepe Gazetesi

10’uncu Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali programları çerçevesinde Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiler devam ediyor. Söyleşide konuşan sanatçı İncila Bertuğ, Türk Sanat Müziği makamlarının Türk halkının genlerine işlediğini belirtti 10’uncu Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali çerçevesinde Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye katılan sanatçı İncila Bertuğ, merhum babasının Osmanlı çocuğu ve Cumhuriyet [&hellip]

Genimizde var

10’uncu Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali programları çerçevesinde Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiler devam ediyor. Söyleşide konuşan sanatçı İncila Bertuğ, Türk Sanat Müziği makamlarının Türk halkının genlerine işlediğini belirtti

10’uncu Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali çerçevesinde Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye katılan sanatçı İncila Bertuğ, merhum babasının Osmanlı çocuğu ve Cumhuriyet genci olduğunu söyledi ve Osmanlı kültürü, müziği üzerine araştırmalar yaptığını belirtti. Türk Sanat Müziği’nde kullanılan makamların Türk halkının genine işlediğini kaydeden Bertuğ, “Doğduğumuz zaman kulağımıza ezan okunur. Öldüğümüz zaman da bizim için mevlüt okutulur. Her ikisinde de makamlar vardır. Bu makamlar, 1000 yıldır genlerimize işlemiştir” dedi. Kendi ismi hakkında da espri yapan Bertuğ, “Adım İncilâ. Amerakn filmleri moda olduktan sonra bana Angela demeye başladılar. Benim ismim Angela değil İncilâ” ifadelerini kullandı.
Osmanlı döneminde icra edilen müzikle şimdiki müziği de kıyaslayan Bertuğ, şimdi icra edilmeye çalışılan müziklerin, tarihteki örneklerinin kötü birer kopyaları olduğunun altını çizdi.
Oyuncu-yazar Görkem Yeltan ise Türkiye’de oyunculuk mesleğini tercih edenlerin yalnızca tiyatro ile geçimlerini sürdüremediğini, bu nedenle dizi filmlere yöneldiklerinin altını çizdi.
Söyleşide Afyonkarahisar doğumlu 13 yaşındaki sanatçı Ege Ulu ile Çek sanatçılar Anna Stelova ve Hana Vlasakova da birer konser verdiler. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme