Genelgeyle her yer okuma evi olacak
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği (AGD) Başkanı Mehmet Abdioğulları ve yönetim kurulu üyeleri Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret ettiler ZORUNLULUK 8 YIL ÖNCE GETİRİLMİŞAfyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu'nun geçtiğimiz günlerde çay bahçeleri, kahvehaneler ve kır bahçelerinde kitap ve yerel gazete bulundurma yönetmeliğinin harfiyen uygulanmasını zorunluluğu getirmişti. Bu konu üzerine AGD yönetimi Vali İrfan Balkanlıoğlu'nu makamında ziyaret ederek [&hellip]
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği (AGD) Başkanı Mehmet Abdioğulları ve yönetim kurulu üyeleri Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret ettiler
ZORUNLULUK 8 YIL ÖNCE GETİRİLMİŞ
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun geçtiğimiz günlerde çay bahçeleri, kahvehaneler ve kır bahçelerinde kitap ve yerel gazete bulundurma yönetmeliğinin harfiyen uygulanmasını zorunluluğu getirmişti. Bu konu üzerine AGD yönetimi Vali İrfan Balkanlıoğlu’nu makamında ziyaret ederek teşekkür ettiler. Vali İrfan Balkanlıoğlu AGD Başkanı Mehmet Abdioğlu ve beraberindeki gazetecilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Balkanlıoğlu, Kahvehaneler, çay bahçelerinde yerel gazete bulundurma zorunluluğunun mevzuatta yer almasına rağmen uygulanmayan bir hüküm olduğunu söyledi. Uygulanmayan bu hükmü kendilerinin talimat haline getirdiğini ifade eden Balkanlıoğlu; “Umuma mahsus yerlere ruhsat veren kuruluşlar özellikle kahvehanelerde bir kütüphane oluşturmak ve yeterli sayıda kitap bulundurmak ve her günde en az 3’er tane yerel, iki adet ulusal basından gazete bulundurmak zorunda. Bu bizim sonradan getirdiğimiz birşey değil. Ben bunu genelge haline getirip Belediye Başkanlığına, Emniyet Müdürlüğüne, İl Jandarma Komutanlığına, İl Özel İdaresine, 17 İlçe Kaymakamlığına, 15 belde Belediye Başkanlığına, ESOB’a Afyonkarahisar BİK Müdürlüğüne bu genelgeyi gönderdik. Takip edilmesini istedik. Tüm sorumluların bunu yapması lazım. 10 Ağustos 2005 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelik uyarınca ruhsatlandırılan kahvehaneler, çay bahçeleri, kır bahçeleri ve bunun gibi umuma açık mekanlarda günlük gazete bulundurma zorunluluğu getirilmiştir. Sekiz yıl önce bu zorunluluk getirilmiş. En az 100 farklı kitabın yer alması ayrıca üçü yerel ikisi ulusal olmak üzere en az 5 ayrı gazetede bulundurulmak zorunda.” dedi.
BASINA DESTEK AMAÇLANIYOR
Çok sayıda kahvehane, pastane, çay bahçesi gibi umuma açık yer olduğunu belirten Vali İrfan Balkanlıoğlu, bu müesseslerden gazete alanların sayıca çok olmadığına dikkat çekti. Yayınlanan genelge sonrası durumun denetleneceğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu, bu sayede yerel basına destek olmayı amaçladıklarının altını çizdi. Yerel basını ekonomik anlamda ayakta tutan unsurun resmi ilan olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu şöyle konuştu: “Resmi ilan alma şartları içerisinde de günlük en az 500 aboneye fiilen gazetenin verilmiş olması şartı yer alıyor. Bu şartın yerine getirilmesine katkı sunma ve yerel basına destek olma amacıyla bu genelgeyi yayınladık. İnsanların gazete okuyarak olup bitenden haberdar olmalarını arzu ediyoruz. Kahvehanede sabahtan akşama kadar konuşmanın yanında bilgi ve fikir sahibi olunabilmesinin zeminini oluşturmak üzere böyle bir genelge yayınladık. Hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
ABONELİĞİN ARTIŞI ÖNEMLİ
Afyonkarahisar Gazetecileri Dayanışma Derneği (AGD) Başkanı Mehmet Abdioğulları, Vali İrfan Balkanlıoğlu’nun basına karşı gösterdiği duyarlılığın kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. 1985 Yılında İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan ve Anayasa da yerini alan bir hüküm olan umuma açık işletmelerde gazete bulundurma zorunluluğunun Vali İrfan Balkanlıoğlu’nca gündeme alındığını kaydetti. Basın İlan Kurumuna göre ilan alacak kurumların şartlarının çok ağırlaştığını dile getiren Abdioğulları şunları söyledi: “Basın İlan Kurumunun buraya il temsilciliğini açması ile birlikte Sayın Valimiz ve bu işe vakıf olan memur arkadaşlarımızın yapmış oldukları çalışmalar sayesinde bize böyle bir kolaylık sağlandı. Sayın Valimizin de belirttiği gibi çay bahçelerinden tutunda berber salonlarına kadar otel vs gibi umuma mahsus olan her yerde yerel gazetelerimizin okunması hem ilimiz ahalisinin ilimiz hakkında bilgi sahibi olması ve hemde yerel gazete sahip ve çalışanlarına katkı olması nedenleriyle büyük bir fayda sağlayacaktır. Sayın Valimizden arzu ve isteklerimiz bir türlü bitmiyor. Kamu bankaları ve misafir kalem adı altında harcama yetkisi olan resmi daireler, il temsilcilikleri bu genelgeye uyarlarsa durum çok daha iyi olacak. Yerel gazetelerimiz çok düşük meblağlarla satılıyor. Çalışanlarımızın gelir düzeyleri artınca kimseye minnetleri olmayacak dürüstlükten ayrılmayacaklardır. Bu nedenle hassasiyetinize çok teşekkür ediyoruz.”
“ÖNEMLİ BİR KARAR”
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü Afyonkarahisar İl Müdürü Ali Fuad Gölbaşı’nı ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gölbaşı, “Burak Bey’in girişimi ile durum sayın Valimize aktarıldı. Basın İlan Kurumunda üçümüz bir araya geldik. Bu durumlar görüşüldü ve Sayın Valimiz bu genelgeye sahip çıktı. Bu duruma canlılık kazandırıldı. Yurdun değişik bölgelerin de bu çalışma yürütülüyor diye duydum. Yerel basının güçlendirilmesi, daha çok okura ulaşması açısından bu karar önemli bir karar. Kahvehaneler, kıraathaneler çok sık şekilde vatandaşların uğradığı noktalar. İnsanlar çaylarını yudumlarken haberlerini okuyacaklar. Bu gelişme yerel basını olumlu ekileceğini tahmin ediyorum. Sayın Valimize burada şükranlarımızı sunuyoruz. Amacımız yerel medyanın çalışmalarını kolaylaştırmak. Projelerimizi birlikte yürütüyoruz. Projelerimiz devam edecektir bu anlamda basın mensuplarının işlerini kolaylaştırmaya devam ederiz diye düşünüyorum” ifadelerini kaydetti.
“TANITIMA KATKI SAĞLAYACAK
AGD Yönetimin son durağı ise Basın İlan Kurumu Afyonkarahisar Şube Müdürü Burak Orhan oldu. Projenin uygulamasın da büyük oranda pay sahibi olan Orhan, AGD yönetiminin kendilerini ziyaret etmesinden yana çok mutlu olduklarını söyledi. Yerel basın aleyhine çıkan bu yönetmeliğin yerel basına büyük katkı sunacağını söyleyen Orhan, “AGD yönetiminin bizi ziyaret etmesinden yana çok mutlu olduk. 2005 yılında iş yeri açma ruhsatı düzenlendi. Bu yönetmeliğe göre kahvehanelerde, kafeteryalarda kitap, dergi ve gazete bulundurma zorunluluğu getirildi. 2007 yılında da bir genelge yayınlandı. Sayın Valimiz İrfan Balkanlıoğlu hepimizin bildiği gibi kitap ve dergi okumaya meraklı bir kişi. Bunu zaman zaman söz ediyordu. Bu genelgenin Afyon’da kararlılıkla uygulanması neticesinde bir talimat yayınladı. Bu anlamda biz teşekkür ediyoruz. Türkiye’de öncülük eden bir uygulama. Zonguldak ta geçtiğimiz yıl uygulamaya geçmişti. Çok olumlu sonuçlar alındı orada. Dün birçok mail aldım. İşte bu Afyon’da uygulanıyor neden bizim ilimizde uygulanmıyor gibi çok sayıda mail geldi. Buda sevindirici bir durum. İlimizin tanıtıma ciddi anlamda katkı sağlanacaktır. Yerel basını bizim desteklememiz gerek. Yerel basın bulunduğu ille bütünleşirse bir yerlere gelir. Ulusal basında mahalledeki sıkıntılar dile getirilmez. Ama yerel basın öyle değil. Muhabir arkadaşlar bizim mahallede oturan arkadaşlarımızdır. Kapı komşumuzdur, dükkan komşumuzdur. O nedenle bizim yerel basına destek olmamız gerekir. Sayın Valimize bu konuda teşekkür ediyorum .AGD’nin de bu durumu takip etmesini bekliyorum” diye konuştu. (Kocatepe)