• Haberler
  • Genel
  • 'Genel Müdürlük teklifini Afyon için reddettim'

'Genel Müdürlük teklifini Afyon için reddettim'

Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre'nin hazırlayıp sunduğu 'Yerel Gündem' programının bu haftaki konuğu Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Afyonkarahisar İl Müdürü Mehmet Ekici oldu 1951 yılında Afyonkarahisar'da doğduğunu belirten Mehmet Ekici 1977 yılında Afyon Belediyesi Elektrik Müdürü olarak göreve başladığını ifade etti. 1982 yılında Belediye elektrik müesseselerinin Türkiye Elektrik Kurumu'na devredilmesiyle birlikte TEK İl [&hellip]

“Genel Müdürlük teklifini Afyon için reddettim”

Karahisar TV Genel Yayın Yönetmeni Murat Emre’nin hazırlayıp sunduğu ‘Yerel Gündem’ programının bu haftaki konuğu Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Afyonkarahisar İl Müdürü Mehmet Ekici oldu

1951 yılında Afyonkarahisar’da doğduğunu belirten Mehmet Ekici 1977 yılında Afyon Belediyesi Elektrik Müdürü olarak göreve başladığını ifade etti. 1982 yılında Belediye elektrik müesseselerinin Türkiye Elektrik Kurumu’na devredilmesiyle birlikte TEK İl Müdürü görevine getirildiğini kaydeden ekici 1996 yılına kadar TEDAŞ Müessese Müdürlüğü görevini sürdürdüğünü söyledi. 1996’da tayini nedeniyle başka bir şehre gittiğini söyleyen ekici emekli olduğu 2003 yılına kadar devlet sektöründe çalışmaya devam ettiğini kaydetti.
ŞEHİR MERKEZİNDEKİ KESİNTİLER
Kocatepe Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Burak Aydın’ın şehir merkezindeki elektrik kesintileri ile ilgili sorusunu yanıtlayan Ekici; “Geçtiğimiz hafta içerisinde Dervişpaşa Mahallesi’nde bir sıkıntı oluştu. O güzergahta 350 direğimiz ve bin civarı izolatörümüz var. 1 izolatörde meydana gelen kılcal çatlama nedeniyle oldukça sıkıntı yaşandı. Ekiplerimiz bin izolatörü tek tek inceleyerek çalışma gerçekleştirdi ve bozuk izolatörü bularak sıkıntıyı giderdi” dedi.
KUŞKONMAZ CİHAZLARI KONULABİLİR
Anahaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mejnun Sancak’ın özellikle yaz dönemi birçok kasaba ve köyde elektrik direklerine kuş konması nedeniyle elektriklerin gittiği ve nasıl çözüm bulunacağı yönündeki sorusuna kısa sürede çözüm üretilemeyeceğinin altını çizen Ekici, “Un fabrikaları, yem fabrikaları ve besihanelerin olduğu bölgelerde bu sorunla sıkça karşılaşıyoruz. Kuşların elektrik tellerini birbirine değdirmesi sonucu elektrikler gidiyor. Afyonda 170 bin elektrik direği var. Her direğe kuş konmaz adı verilen cihazlardan koyamıyoruz. Kısa vadede buna çözüm üretemeyiz. Ancak fabrikaların ve besihanelerin sık bulunduğu alanlara kuşkonmaz cihazları takabiliriz. Uzun vadede çözüm üretmek için çalışacağız” diye konuştu. Ekici ayrıca elektrik arızası nedeniyle bozulan mekanik aygıtların, servis tarafından kanıtlanması halinde parasını ödediklerinin altını çizdi.
FATURA TOPLAMA
ORANI YÜZDE 65
Kısa bir süre önce göreve geldiğini ve en önemli sorunların elektrik arızaları, sokak lambalarının yetersizliği ve para toplamada istenilen seviyede olmayışın dikkatlerden kaçmadığının altını çizen Ekici, “Kurum olarak arızalara kısa sürede müdahale edilemediğini, sokak aydınlatmalarında hala eksiklerin olduğunu ve fatura toplamada yüzde 65 seviyesinde olduğumuzu gördüm. Bunlar Türkiye ortalamasının altında olmasına rağmen biz kaliteyi artırmak için yoğun bir çalışma içine girdik. 368 bin abonenin 207 bininde okuma gerçekleştiriyoruz” dedi.
ÖDENEN ÜCRET NİYE ARTIYOR?
Türkeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Volkan Gündüz’ün faturaların neden yükseldiği ile ilgili sorusuna cevap veren Ekici, “Türkiye elektriğinin yüzde 55’ini doğalgaz santrallerindein üretiyor. Doğalgaza gelen her zaman bizi de etkiliyor. Fuel oil santrallerine gelen zam bizi de etkiliyor. Eğer elektriğimizi dışa bağımlı şekilde üretirsek zamlar devam eder. Ne zaman güneş ve su enerjisinden elektrik üretirsek o zaman fiyatlar düşecektir. Ayrıca Yüzde 18’lik KDV, TRT payı, elektrik enerjisi fornu gibi ekstra zamlar bizimle alakalı değil. Bu payların tamamı ilgili kurumlara aktarılıyor. Ama dışarıda sanki bu paralar şirketimizde kalıyor gibi bir anlayış hakim. Bizim kar oranımız enerji piyasası tarafından belirlenmiş düzeydedir” ifadelerini kullandı.
RÜZGAR ÇALIŞMASI YAPILMALI
Afyonkarahisar’a gelmeden önce rüzgar çalışması yaptığının altını çizen Ekici, “Yaptığım çalışmalar sonrası Sultandağı, Dinar ve Sandıklı’nın en elverişli bölgeler olduğunu tespit ettim. Şu an Dinar’da rüzgardan elektrik üretmek için çalışmalar başladı. Avrupa’da büyük şehirler dışında tüm evler bir ya da 2 katlı olduğu için herkes kendi elektriğini üretebiliyor. Türkiye’de bu anlayış maalesef yok. Ayrıca bir rüzgar tribünü için 16 metrekare yer gerekiyor. Zamanla bunu azaltırsak rüzgar ve güneşten elektrik üretme çalışmalarının artacağına inanıyorum” dedi.
SANJET’TE YİNE SIKINTI YAŞANACAK MI?
İlçelerdeki çalışmalar ile ilgili bilgi veren OEDAŞ İl Müdürü Mehmet Ekici, “Merkez ilçe dahil 18 ilçemiz var. Hocalar ilçesi haricinde her ilçede çalışanımız mevcuttur. En önemli sıkıntı Sandıklı’da yaşandı. Biz Sandıklı Müessese Amiri’ni alarak yerine il merkezinden arıza birim amirini oraya atadık. Bu bölgedeki sorun kısa sürede çözüldü” dedi. Geçtiğimiz yıl SANJET ile yaşanan gerilim hakkında da bilgi veren Ekici, “Olayın siyasette yakından uzaktan alakası yok. SANJET abonelerinden aldığı parayı elektrik ödemesi için yapmadı. Belediye kendi hizmetleri için kullandıysa bu OEDAŞ’ın sorunu değildir. Belediye 3 trilyon abonelerden para toplayıp bize olan 500 bin TL borcunu ödemiyorsa suçu bizde aramak yanlış olur. OEDAŞ iyi niyetini fazlasıyla göstermiştir. Üzgünüm ama bu yıl da aynı sıkıntı yaşanacak gibi bir görüntü var” diye konuştu.
23 MİLYON LİRALIK BÜTÇE
2013 yılı yatırım bedelinin 23 milyon TL olduğunun altını çizen Ekici, “Özdilek güzergahında bulunan oteller bölgesinin şehir elektriğinden ayrı bir hat oluşturacağız. Böylece o bölgenin sıkıntı yaşamasının önüne geçeceğiz. Ayrıca Gazlıgöl civarında 146 bin devre mülk var. Her devre mülke 4 kişinin geldiğini düşünürsek 600 bin kişiye tekabül eder. Eğer o alanda yol çalışmaları, tamamlanırsa bizde istenilen seviyede hat döşeriz. Yolu, kanalizasyonu, suyu olmayan, imar planları olmayan yerlere elektrik götüremeyiz. Siyasilerimizden destek istedim. Kendileri bize yardımcı olacaklarını söylediler. Eğer sorunlar çözülürse bizde üzerimize düşeni yaparız” dedi.
AFYON’A HİZMET İÇİN GELDİ
Kendisine geçmiş dönemde Genel Müdürlük teklif edilmesine rağmen kabul etmeyişi ile ilgili soruyu yanıtlayan Ekici, “90’lı yıllarda 3 defa teklif oldu ancak Afyonkarahisar aşkı galip geldi. İlimizden ayrılmak istememem nedeniyle teklifi reddettim. Buraya gelmeden öncede Bölge Müdürlüğü teklifi geldi ancak ben Afyonkarahisar’a hizmet etmek istediğim için kabul etmedim. Herhangi bir pişmanlık yaşamıyorum. Afyon’a hizmet etmek bizim için şereftir” dedi. Kamu görevi ile özel sektör arasındaki farkı da açıklayan Ekici, “Kamuda iken çok karışanımız olurdu. Ancak özel sektörde böyle bir sorun oluşmuyor” dedi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme