• Haberler
  • Genel
  • Gençlik Bakanı'ndan gençlere altın tavsiyeler

Gençlik Bakanı'ndan gençlere altın tavsiyeler

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, öğrenci yurtlarına yaptığı ziyaretinde gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Televizyon seyretmekten daha çok kitap okuyarak kişisel gelişime ağırlık verilmesini rica eden Bakan Kılınç, tüm gençlerin kendileri için çok kıymetli birer emanet olduğu mesajını verdi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir dizi temasta bulunmak üzere geldiği Afyonkarahisar’da Çiğiltepe ve Tınaztepe [&hellip]

Gençlik Bakanı’ndan gençlere altın tavsiyeler

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, öğrenci yurtlarına yaptığı ziyaretinde gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Televizyon seyretmekten daha çok kitap okuyarak kişisel gelişime ağırlık verilmesini rica eden Bakan Kılınç, tüm gençlerin kendileri için çok kıymetli birer emanet olduğu mesajını verdi

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, bir dizi temasta bulunmak üzere geldiği Afyonkarahisar’da Çiğiltepe ve Tınaztepe öğrenci yurtlarını ziyaret etti. Yurt idarecileri ve öğrenciler tarafından karşılanan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gençlerle konuşmadan önce yanına bir kaç öğrenci alarak yemekhanede yemekleri inceledi. Bakan Kılıç, “Gözlerinizde ülkenize, milletinize karşı bir aşk ve heyecan var. Bunu da görebiliyorum. Ama sizlerde şunu görün sevgili gençler; twitterden yazdınız, sosyal medyadan paylaştınız. Başta Afyonkarahisarlı Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu olmak üzere birkaç not bize gönderdiniz. Üzerinden bir ay geçmeden bakanınız yanı başınızda. Ne var ne yok görmeye geldik.” diye konuştu.
HAYAT BURADA KALMAYACAK
Gençlere “gözbebeği, göz nuru” olarak baktıklarının altını çizen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gençlerin gelecekte kendilerinin yaptığından daha büyük işler yapmaları halinde Cumhuriyet Türkiyesi’nin bugün olduğundan daha iyi noktalara gelebileceğini söyledi. Gençlerin bilimsel eserler ortaya koyup, yönetim süreçlerine önemli katkılar sağlayacaklarından söz eden Bakan Kılıç; genç kızlara sadece anne, öğretmen, sadece diplomalarını ceplerinde taşıyan üniversite mezunu ev hanımları olarak kalmayacakları telkininde bulundu. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, tüm bunlarla birlikte hayatla birlikte kariyerinde yürüyeceğini kaydetti. Bakan Kılıç; “Ziyaret ettiğim tüm yurtlarda genç kardeşlerime şunu söylüyorum; Mahkeme kadıya mülk değil. Kadıdan kasıt devlet adamları, mülkten kasıt devlet makamları, mahkemeden kasıt ise devlete ve millete ait olan her şey. Bu makamlar bugünkü makam sahiplerinin özel mülkleri değil. Bugün biz varız yarın sizler olacaksınız. Yarınlara kendinizi hazır hale getirirseniz evet yarınlarda siz buralarda olacaksınız. Aksi halde hazırlığını iyi yapanlar buralara gelecekler.” ifadelerini kullandı.
SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI KUVVETLİ
Bugün 20’li yaşlarda olan gençlerin 10 yıl önce 8 -10 yaşlarında çocuklar olarak farkında olamayacakları gelişmeleri aktaran ve “On yıl öncesinin fotoğrafını sizlerle paylaşmak isterim.” diyen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç şöyle konuştu: “Bu ülkede siz zannediyorsunuz ki yüz yıldır ders kitapları ücretsiz. Yüz yıldır ihtiyaç sahiplerine kömür veya gıda dağıtımı yapılıyor. Yüz yıldır evde yaşlısı ya da bakıma muhtaç özürlüsü olanlara ayda 750 TL nakit yardım yapılıyor. Afyonkarahisar Valimize sorduğumda şehirde bakıma muhtaç kişi yardımı alan aile sayısının 4 binin üzerinde olduğunu öğreniyorum. Özür durumuna göre değişen maaş rakamı 900 TL’ye kadar çıkıyor. Kendi anne babasını huzurevine göndermeyip evinde bakan çocuklarına yardım eden bir devlet anlayışı var artık Türkiye’de. İngiltere ve Almanya’dakinden daha kuvvetli bir sosyal devlet anlayışı. Biz öğrencilerimizde ders kitaplarını farklı kırtasiyelerden bulurduk. Çok kulağımızın çekildiği olmuştur kitapları tamamlayamadık diye. Paran olsa bile kırtasiyede yoksa alamıyordunuz. Herkesin babasının cebinde parası var mı meselesi. Ama 10 senedir bu ülkede, ilkokul, ortaokul, lise ders kitapları ücretsiz.
ANNELERİN TURŞULARI CAM
KENARINA KONMAYACAK
Üniversite harçları kaldırılmasının çok büyük bir hamle olduğunu ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ikinci öğretimde harçların kaldırılmamasının haksızlık olmadığını kaydetti. İkinci öğretimin paralı eğitim olması nedeniyle çeşitli hizmet ve ihtiyaçların maddi bir gösterge olduğuna değinen Bakanı Kılıç şunları söyledi: “Vakıf üniversitesi kazanan birisi parayı cebinden vermiyor mu? Daha çok çalışıp birinci eğitime gireceğiz. Bizim hedefimiz bu. Tercihlere saygı duyuyorum ama imkanların elverdiği ölçüde. Yurtlarda 1 ve 3 kişilik yatak üniteleri odalar yaptık. En eski yurtlarda biliniyor. Koğuşlar değiştirilip, hamamlar terk edildi. Banyolar üst katlara çıkarılarak iyileştirilmiş yurtlar. Şu anda duş tuvalet odanın içinde. Yataklar baza, şimdi battaniye sisteminden elyaf yorgan sistemine geçiyoruz. Evdeki yorgandan iyisi burada olmalı. Bütün yurtlara buzdolabı göndereceğiz. Afyonkarahisar’daki yurda geldi. Buzdolaplara alınan iki mandalina bir portakal konulabilecek. Annelerin evden gönderdiği turşular poşetlerle cam kenarlarına koyulmayacak. Annelerin gönderdiği alınacak, cam kenarına konmayacak. Sistem bu.”
HIZLI PARASIZ
İNTERNET 1 OCAK’TA
Afyonkarahisar’daki öğrenci yurtlarından kendisine 1,5 yıldır yazılan internet talebinin “bıktırdığını” söyleyen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, talebin hızlı çalışan paralı internet olduğunu belirtti. Kılıç, 1 Ocak tarihi itibariyle hızlı çalışan parasız internet uygulamasının başlayacağını açıkladı. 2 Kasım Cuma günü başkentte Başbakan Erdoğan’la birlikte 53 tane yeni yurt açılışı yaptıklarını anlatan Kılıç; “Yeni açılan yurtlar 40 bin yeni yatak anlamına geliyor. Bütün bu hamlelerin arkasında Başbakan Erdoğan var. Allah kendisinden razı olsun. Yapılanlar kolay değil. Sabah kahvaltı yapmadan okula gidilmemesini anne baba düşünür. Akşam yurda geri döndüğünüzde karnınızı doyurmadan yatağa girmemenizi anne babanız düşünür. Bugün düşünen biri daha var. Başbakan Erdoğan. Her ay düzenli olarak yaptığımız 180 TL’lik yemek katkısı bunun neticesidir. Gençlerden kahvaltı yapmadan okula gidip bu fişleri akşam yemeği olarak kullanma talebi geldi. Bu uygulamaya izin vermedik. Çünkü öğrenci fişin ziyan olacağını bilirse sabah okula gitmeden önce en azından bir dilim ekmek, peynir, poğaça, çay alır. Okuluna karnı tok gider. Bizim arzumuz bu. En ufak şikayetinize değer veriyoruz. Bugün (dün) Pazar. Muhtemelen anne babalarınız memleketlerinizde kalan kardeşlerinizle birlikte hafta sonu keyfi yapıyorlar. Bizimde ailemiz, eşimiz, çocuklarımız var. 10 Kasım Cumartesi günü ben Uşak’taki yurtları ziyaret ettim. Geçen hafta Balıkesir’de, Çanakkale’deydik. Ondan önce Gaziantep’te, Kilis’te idik. Devamlı yollardayız, çünkü sizler bizlere emanetsiniz.” dedi.
KREDİ GERİ ÖDEMELERİ SİGORTALI İŞE GİRİNCE
Yurtlarda kalan 308 bin kişi olduğunu ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 75 milyon nüfuslu bir ülkede bu oranda yurtta barınan gençlere bu kadar önem verildiğinin altını çizdi. Türkiye üniversitelerinde okuyan, güçlü geleceğin inşasına önemli katkılar sunacak olan gençlere katkı verdiklerini belirterek; “Bütün bunların yanında her ay 260 TL burs veya kredi. Tabi gönül arzu eder ki kredi alanların hepsi burs alsın. Ama bu mümkün değil. Şu an AB üyesi ülkeler memur maaşlarını ödeyemiyorlar. Yunanistan’da, İtalya’da, İrlanda’da, İspanya’da büyük ekonomik krizler var. Almanya’da, Fransa’da bu ülkelerden kaynaklanan sarsıntılar yaşanıyor. Bir milyon 173 bin gencimiz burs veya kredi alıyor. Bunlardan 355 bin tanesi burs. Kalanları kredi. Herkese burs veremiyoruz. Ama kredi ödemeleri ile ilgili kanun çıkardık. Sigortalı bir işe girinceye kadar geri ödemeler başlamıyor uygulama bu. Burs uygulamasında kul hakkı var. Kimseyi kayırmadan mümkün olduğunca kriterler üzerinden gitmeye gayret ediyoruz. Nihayetinde insan eliyle yapılıyor, yüzde yüz adalet burslu tespitinde sağlanamayabilir. Ama hükümet olarak kriter başlıklarını artırıyoruz. 1 Ocak’tan itibaren yemek katkı payıda artacak.” diye konuştu.
KÜTÜPHANELER DOLU TV BAŞLARI BOŞ OLSUN
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gençlere yurt odalarına televizyon isteyip istemediklerini sordu. Bakan Kılıç, odalara televizyon koymayacaklarını açıkladı. Bakan Kılıç, bunun nedeninin, dizi, film gibi popüler yayınları izleyerek vakit kaybetmek yerine öğrencilerin kendilerini geliştirecek konulara daha fazla zaman ayırmaları olarak açıkladı. Ücretsiz internetin televizyon izlenmeyi içermeyeceğini belirten Bakan Kılıç; “Çok okumanız lazım alan dışı. Alan dışı konulara, bilimsel bilgiye vakıf olmak üzere adeta kitap kurdu olun. Kütüphaneler dolu televizyon başları boş olsun.” şeklinde konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme