“Gelişmiş ülkelerin 10’da 9’unda parlamenter sistem var”
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Emre Taban ile birlikte basın açıklaması yaptı. Referandumda oylanacak Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile ilgili görüşlerini açıklayan Demirkırkırkan, “Birleşmiş Milletler İnsani gelişmişlik endeksine göre Dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinin 9'u parlamenter sistemle yönetiliyor. Dünyanın en az gelişmiş 10 ülkesinin 6'sı başkanlık 4'ü yarı başkanlık sistemi [&hellip]
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Kemal Demirkırkan, CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi Emre Taban ile birlikte basın açıklaması yaptı. Referandumda oylanacak Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile ilgili görüşlerini açıklayan Demirkırkırkan, “Birleşmiş Milletler İnsani gelişmişlik endeksine göre Dünyanın en gelişmiş 10 ülkesinin 9’u parlamenter sistemle yönetiliyor. Dünyanın en az gelişmiş 10 ülkesinin 6’sı başkanlık 4’ü yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor.
Şeffaflık endeksinde ilk 15 ülkenin 1’i başkanlık sistemi ile yönetilirken, son 15 te hiç parlamenter ülke yok. Hal böyleyken Türk Tipi Başkanlık Sistemi diye bir şey çıkardınız. Savunamıyorsunuz. Güçlü ve huzurlu bir Türkiye istemeyen var mı? Terörden arınmış, insanların özgürce hareket edebildiği, fikirlerini ifade edebildiği, özgürce yaşayabildiği, kimsenin kimseyi baskı altına alıp ötekileştirmediği bir Türkiye istemeyen var mı? Ama bunun yolu rejimi değiştirerek Başkanlık adı altında Diktatörlük rejimini dayatmak değil. Sayın Yurdunuseven birkaç ayrıntı hariç Başbakan kelimesini Cumhurbaşkanı olarak değiştirdik diye kısaca özetlemiş. Kuvvetler ayrılığı getirilmiş! Cumhurbaşkanının kanun çıkarma yetkisi yokmuş! Yeni düzenleme Cumhurbaşkanı’nın sistem içindeki rolünü aşırı ölçüde güçlendirmekte ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni rolünü de aşırı ölçüde sınırlamaktadır. Zira millet tarafından seçilen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasama yetkisinin tek bir kişiye, bu kişi Cumhurbaşkanı dahi olsa, devredilmesi mümkün hale gelmektedir. Olağanüstü hallerde bu sınırlamalara da bağlı kalmadan tek başına her konuda kararname çıkarabilir. Bu yetki bir anlamda tek başına kanun yapma yetkisidir. Yani padişah fermanı gibidir” dedi.
“BU BİR DİKTA REJİMİDİR”
Yeni önerilen değişiklikle “kuvvetler ayrılığı ilkesi”nin hiçe sayılacağını kaydeden Demirkırkan, “Kuvvetler ayrılığı yasama, yürütme ve yargının ayrı kuvvetlerin elinde olması anlamını taşır. Yürütme ve yasama zaten Başkan’da. Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinin 12’si Başkan tarafından atanmakta, HSYK’nın 13 üyesinin 6’sı başkan, 7’si ise partili başkanının hakim olduğu Meclis tarafından atanmakta, Danıştay üyelerinin dörtte biri ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcı vekilini seçme yetkisi Başkan’a ait. Başkan’ın seçtiği Danıştay üyeleri, Başkan’ın temsil ettiği idarenin eylem ve işlemlerini denetleyecek. Ayrıca Yargıtay ve Danıştay’ın kalan üyelerini de Başkan’ın belirleyeceği Hakimler ve Savcılar Kurulu atayacak. Güçler ayrılığı ve denge-denetleme mekanizmalarının en önemli unsuru olan bağımsız yargı denetimi fiilen imkânsız hale gelecektir. Tüm yüksek yargıçlar ve yüksek yargı kurulu doğrudan ya da dolaylı Başkan ve onun hakim siyasi anlayışına göre şekillenecektir. Bu nedenle denetim imkânı da kalmayacaktır. Yargı tümüyle Başkan’ın emrindeki bir organ olacaktır. Adalet dağıtmayacak, Başkan’ın sopası olarak kullanılacaktır. Bu rejim, güçler ayrılığı rejimi değildir. Güçleri bir kişinin Başkan’ın elinde toplayan bir rejimdir. Başkan’ın hem yürütmeyi, hem yasamayı, hem de yargıyı eline geçirdiği bir dikta rejimdir” ifadelerini kullandı.
CHP’NUN DURUŞU NETTİR
Basın mensuplarının “AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven CHP içinden de referanduma evet diyeceklerin olduğunu söyledi. Siz ne diyeceksiniz” sorusuna da yanıt veren Demirkırkan, “Aç tavuk kendini buğday ambarında görürmüş. MHP’yi bilemiyoruz, ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin de Cumhuriyet Halk Partililerin de duruşu nettir. Biz, CHP’ye oy veren 12 milyon seçmenimizle birlikte net bir şekilde hayır diyeceğiz” dedi. >> Murat ARISOY’un Haberi
EKONOMİNİN DURUMU KÖTÜ
CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan, Türkiye’nin ekonomik olarak iyi yolda olmadığını söyledi. Demirkırkan, “Türkiye Bankalar Birliğinin verilerine göre 2016 yılında protesto edilen senetlerin tutarı 2,2 milyar lira artarak 12,3 milyar liraya ulaştı; karşılıksız çeklerin tutarı 129 milyon TL artarak 27,4 milyar liraya yükseldi. Tüketici güven endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 azalarak 66,9 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde hizmet sektörü güven endeksi yüzde 8,5, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 12,2, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 11,5 azaldı. Böylece hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endeksi tarihinin en düşük seviyesine geriledi. 2016 yılında 101 bin 614 esnaf işyerinin kapısına kilit vurdu. Bu sayı 2015’te 97 bin 715 civarındaydı. Özellikle yılın son çeyreğinde her ay 10 bin esnaf kepenk kapattı. Faaliyet alanını değiştiren esnaf sayısı ise geçen yıl yüzde 495 artış gösterdi. 2015’te 216 bin 309 esnaf meslek değişikliğine giderken bu sayı 2016’da 1 milyon 286 bin 103’e fırladı” dedi.
KONAK’A ELEŞTİRİ
“Referandumda evet diyeceğim” açıklaması yapan Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak’ı eleştiren CHP İl Başkanı Kemal Demirkırkan, “Ben esnafımızın can çekiştiği bir dönemde esnafın sorunlarına değil de hükümetin beklentilerine uygun davranışından dolayı kendisini tebrik ediyorum. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız bu açıklamayı yönetim kurulu üyelerinin ortak kararı ile mi yapmıştır, şahsi düşüncesi midir? Merak ediyoruz” diye konuştu.