Geleceğin petrolü Ömer-Gecek’de

AKÜ’yü ziyaret eden Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı 'Geleceğin Petrolü Lityum Karbonat', üretimini Jeotermal Kaynaklardan sağlayacak projenin detaylarını uzmanlardan dinledi Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyon Kocatepe Üniversitesini (AKÜ) ziyaret ederek üniversite bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı. AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından karşılanan Vali Yiğitbaşı, ilk olarak Güzel Sanatlar Fakültesi [&hellip]

AKÜ’yü ziyaret eden Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı “Geleceğin Petrolü Lityum Karbonat”, üretimini Jeotermal Kaynaklardan sağlayacak projenin detaylarını uzmanlardan dinledi

Haber

Haber

Haber

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyon Kocatepe Üniversitesini (AKÜ) ziyaret ederek üniversite bünyesinde yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından karşılanan Vali Yiğitbaşı, ilk olarak Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) bünyesinde bulunan TV stüdyoları ile resim ve seramik atölyeleri ziyaret etti. Yiğitbaşı burada GSF Dekanı Prof. Dr. Selçuk Akçay’dan GSF bünyesinde yürütülen dersler ve uygulama alanlarına ilişkin bilgiler aldı. Ziyaretinde ebru hakkında ile bilgi alan ve yapımını izleyen Vali Yiğitbaşı, önlük giyip teknenin başına geçti ve ilk ebrusunu yaptı.
Akabinde AKÜ Veteriner Fakültesi Süt ve Süt Ürünleri Ünitesini ziyaret eden Vali Yiğitbaşı’na Sorumlu Yönetici AKÜ Veteriner Fakütesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Zeki Gürler tarafından ünitede üretilen mamüllere ilişkin bilgiler verildi. Vali Yiğitbaşı, ziyaretleri kapsamında Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezini (JUAM) ziyaret ederek burada yürütülen projelere ilişkin JUAM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız’dan bilgiler aldı.
PROJELERE İLİŞKİN SUNUM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Vali Yiğitbaşı, AKÜ Rektörlük toplantı salonunda üniversite bünyesinde yürütülen projeler ile Zafer Teknopark A.Ş. hakkında bilgiler aldı. Toplantıya Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ile birlikte AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldız, AKÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Yusuf Karaca katıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Zafer Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesinin, Türkiye’de ayrı iki ilde bulunan iki Yükseköğretim Kurumu ortaklığında kurulan ilk Teknopark olma özelliğine sahip olduğunu belirtti.
ZAFER TEKNOPARKTA
ALAN SAYISI 3’E YÜKSELDİ
Kandemir, 5 Haziran 2021 tarihli 4074 Sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla ilan edilen Afyonkarahisar OSB Teknopark Ek Alanı ile Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesinin alan sayısının 3’e çıktığını belirtti. Kandemir, daha önce Afyon Kampus Teknopark ve Uşak OSB Teknopark Ek Alanlarında faaliyetlerini sürdüren Zafer Teknoparkın 3. alanı olan Afyonkarahisar OSB Teknopark Ek Alanının fiziki yapılanmasının tamamlanması ile teknoparkta faaliyet gösterecek işletmelerin devlet destekleri ve teşviklerinden faydalanmalarına imkan sağlanacağını vurguladı.
2 AYRI İLDE BULUNAN 2 DEVLET ÜNİVERSİTESİ ORTAKLIĞINDA KURULAN İLK TEKNOPARK
Zafer Teknopark’ın kuruluş süreci hakkında bilgiler veren Zafer Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, Afyon-Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. (Zafer Teknopark A.Ş.) Bakanlar Kurulunun 19.12.2015 tarih ve 29567 sayılı kararı ve Resmi Gazetede yayımlanarak, 23.03.2016 tarih ve 13540 sicil numarası ile tescil ve ilan edilerek 20.07.2016 tarihinde ilk kira sözleşmelerinin imzalanması ile faaliyetlerine başladığını ifade etti. Kandemir, “Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi, Türkiye’de ayrı iki ilde bulunan iki devlet üniversitesi ortaklığında kurulan kurulan ilk Teknopark olma özelliğine sahiptir. Afyon Uşak Zafer Teknoloji Geliştirme Bölgesi Afyon Kocatepe Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve iki ilde faaliyet gösteren 15 kamu ve özel sektörün iştirakleri ile 17 ortağı olan bir kurumdur. Zafer Teknopark A.Ş. 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında, şirket ana sözleşmesi uyarınca yönetim kurulu gözetiminde faaliyetlerini yürütmektedir.” diye konuştu.
TEKNOPARK YÜZDE 100 DOLULUKTA ÇALIŞIYOR
Zafer Teknoparkın Uşak ve Afyonkarahisar’daki hizmet binaları hakkında da bilgiler veren Kandemir, şunları kaydetti:
“Afyonkarahisar’da Ahmet Necdet Sezer Kampüsü içerisinde Afyon Kampüs Teknopark (4.613m2 açık-2.224m2 kapalı alan ve 25 ofis) ve Uşak ili Uşak OSB içerisinde Uşak OSB Teknopark Ek Alanı (6.000 m2 açık 3.716 m2 kapalı alan 30 ofis 11 Atölye) olmak üzere aktif 2 alana sahiptir. Afyonkarahisar OSB Teknopark ek alanının onaylanması ile alan sayısı 3’e çıkmış oldu. İlk etapta OSB yönetimi ve ortaklarımızın katkıları ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği ile ilan edilen Afyonkarahisar OSB Teknopark Ek Alanına bir Teknopark binası inşa edilecek, böylelikle sanayicimiz ile iç içe olarak daha faydalı hizmetlerde bulunmayı arzu ediyoruz. Şu an itibari ile Afyon Ahmet Necdet Sezer Kampüsündeki Teknopark yüzde 100 dolulukta çalışıyor. Yeni açılan Uşak OSB Teknopark Ek Alanında ise proje başvurularının sayısı 30’a yaklaştı. Bu Ek Alanımızda ise doluluk oranı yüzde 65’ın üzerine çıkmış durumda. Afyonkarahisar OSB Teknoparkın faaliyete geçmesi ile hem proje sayılarının hem de daha nitelikli projelerin hayata geçeceğini umut ediyoruz.
“NEUROSOUND İLE BİLİŞŞEL KAYNAKLARA PROBLEMLERE
ÇÖZÜM BULUNUYOR”
Daha sonra söz alan Çocuklarda Bilişsel Performansı Artırmak İçin Yazılım ve Ürün Geliştirme Projesi (Neurosound) Yürütücüsü Prof. Dr. Yusuf Karaca, Zafer Teknopark bünyesinde geliştirilen ‘neurosound cihazı’nın başta otizm olmak üzere disleksi, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu gibi nörogelişimsel problemlerin çözümüne katkı sağladığını belirtti. Neurosound programının Türkiye genelinde 120 noktada uygulandığını anlatan Karaca, şunları söyledi:
“7 yıl önce çocuklarda bilişsel problemlere çözüm bulmak amacıyla bir arayışa girdiklerini belirterek, çeşitli araştırma projeleri oluşturduk. Bu kapsamda ABD, Kanada ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ziyaretlerde bulunduk ve eğitim programlarına katıldık. Orada gözlemler yaptık. Elde ettiğimiz deneyimle Biomedikal Mühendisliği, Psikoloji bölümü öğretim üyelerinin desteğiyle AKÜ Zafer Teknopark bünyesindeki şirketimiz üzerinden bu projeye başladık. Şu anda çok iyi sonuçlar aldığımız neurosound cihazımızı ürettik. Türkiye genelinde 120’den fazla noktada bu cihazımızla uzman psikologlarımız ve bazı tıp doktorlarımız uygulamalar yapıyor. Başta otizm olmak üzere disleksi, dikkat eksikliği, hiperaktivite, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu gibi nörogelişimsel problemlerde cihazımızla oldukça güzel sonuçlar elde edebiliyoruz.”
“GELECEĞİN PETROLÜ LİTYUM KARBONAT”, JEOTERMAL KAYNAKLARDAN ÜRETİLECEK
Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Minerjeo Madencilik Enerji Mühendislik şirket sahibi Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise yaptığı sunumda Zafer Teknopark A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Minerjeo şirketinin yürüttüğü “Ömer-Gecek (Afyonkarahisar) Bölgesindeki Jeotermal Sularından Lityum Kazanımı ve Pilot Ölçekli Lityum Karbonat Üretimi” başlıklı KOSGEB projesine ilişkin bilgileri paylaştı. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat” (The Green Deal) Vizyonuna göre 2050 yılına kadar net sera gazı emisyonunun olmamasının hedeflendiğini, bu hedefe ulaşabilmek için ülkelerin ulusal planlar yaptığını, yayınlanan son resmi raporlara göre yıllık elektrikli araç satışlarının 2025 yılında 10 milyona, 2030’da ise 28 milyona yükseleceği ve 2040’taki tüm binek araç satışlarının yarıdan fazlasının ise elektrikli araçların oluşturacağının tahmin edildiğini ve küresel ölçekli bu gelişmelerin gelecekte lityum karabonata olan talebi artıracağını ifade etti.
Prof. Dr. Yıldız, Türkiye’nin lityum karbonata olan ihtiyacını yerli kaynaklardan karşılayabilmek amacıyla Afyonkarahisar Ömer-Gecek bölgesi jeotermal akışkanları içindeki lityumun kazanılması ve elde edilen lityum kullanılarak lityum karbonat üretilmesi konusunda Minerjeo Enerji Madencilik Mühendislik şirketinin hazırladığı ve KOSGEB tarafından desteklenen ön fizibilite projesinin 2022 yılı Temmuz ayında tamamlandığını söyledi.
Yıldız şu bilgileri paylaştı:
“Ön fizibilite projesinde Ömer-Gecek jeotermal alanının lityum potansiyeli belirlenmiştir. Bu çalışmalar sırasında proje için geliştirilen algoritma ile rezervuar hacmi hesaplanmıştır. Ayrıca rezervuarda dolaşan jeotermal akışkan miktarı ve Ömer-Gecek bölgesi lityum rezervi belirlenerek, konuyla ilgili yöntem geliştirilmiştir. Ayrıca jeotermal kaynaklardaki lityumun seçici olarak tutulması için yerli, tutma kapasitesi kabul edilebilir oranda olan ve piyasadaki ürünlere göre daha düşük maliyetli inorganik adsorban üretilmiş ve Ömer-Gecek bölgesi için yerli tutma prosesi tasarlanmıştır.”
PROJE TÜRKİYE’DE BİR İLK
Tutulan lityum kullanılarak lityum karbonat üretilmesi çalışmalarında karbonat kaynağı olarak sodyum karbonat ve karbondioksitin değişik oranlarda aynı anda kullanıldığı hibrit sistemin, projenin en önemli özgün tarafı olduğunu, lityum karbonat kristalizasyon çalışmalarında yüzde 97’nin üzerinde saflık derecesine sahip malzemenin üretildiğini ifade eden Prof. Dr. Yıldız, yürüttükleri bu projenin proje çıktıları ve geliştirilen yöntem açısından Türkiye’de ilk olma özelliği taşıdığının altını çizdi.
Vali Yiğitbaşı ve Rektör Karakaş ile beraberindeki heyet daha sonra Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulama Mutfağını ziyaret ederek burada Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sandıkçı’dan bilgiler aldı. Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın AKÜ programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün ikramı ile sona erdi.
>> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme