'Geçmişteki hataların bedelini ödüyoruz' – Kocatepe Gazetesi
Afyonkarahisar Belediyesi Trafik Komisyonu Üyesi, AFSU A.Ş ortaklarından İbrahim Karataş, taksici esnafının durak sorunundan AFSU şirketinin durumuna yönelik değerlendirmelerde bulundu.Burcu Aydın: Eylül ayı Belediye Meclis Toplantısında yaklaşan kış sezonu göz önüne alınarak taksici esnafının uzun yıllar soğuk ve sıcak havalarda yaşadığı duraklarda yaşadığı sıkıntıyı gündeme getirmiştiniz. Bu konu Trafik Komisyonuna ne şekilde geldi?İbrahim Karataş: 1992-93 [&hellip]
Afyonkarahisar Belediyesi Trafik Komisyonu Üyesi, AFSU A.Ş ortaklarından İbrahim Karataş, taksici esnafının durak sorunundan AFSU şirketinin durumuna yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Burcu Aydın: Eylül ayı Belediye Meclis Toplantısında yaklaşan kış sezonu göz önüne alınarak taksici esnafının uzun yıllar soğuk ve sıcak havalarda yaşadığı duraklarda yaşadığı sıkıntıyı gündeme getirmiştiniz. Bu konu Trafik Komisyonuna ne şekilde geldi?
İbrahim Karataş: 1992-93 yıllarında taksici esnafımız tahditli plakaya kavuşmuştu. O gün bugündür yaklaşık 24 yıl boyunca ticari faaliyetlerini sürdürüyorlar. Tahditli plaka ile kastımız T plakadır. O günden sonra hepsi tescillendi. Korsan taksicilik bitti. Kendilerine göre bir tüzel kişiliğe kavuştular. Aradan geçen 24 yılda bu esnafımız sıfırın altında 22 derecelerde, yazın 40 dereceyi bulan hava sıcaklığında dışarıda ya da araçlarındaydılar. Kışın ciddi hastalıklar atlattılar. Tabii ki Şoförler Odamız bunu gündeme getirmiştir. Ama Şoförler Odası Başkanımızın oğlunun sosyal medya hesabı üzerinden iddia ettiği üzere Belediye Trafik Komisyonuna taksici esnafının mağduriyetinin giderilmesine yönelik gönderilmiş böyle bir dilekçe yoktur. Konunun muhatabı Sayın Şoförler Odası Başkanıdır. Uygun olan bu konuda onun açıklama yapmasıdır. Herhalde sosyal medya üzerinden açıklama yapan Oda Başkanının oğludur. Açıklamayı kendi hesabı üzerinde yapmıştır. İnşallah Sayın Başkan bunu düzeltir. Çünkü böyle bir dilekçe yoktur. Bu durum iki kuruma da zarar verir. Olmayan dilekçeyi varmış gibi lanse etmek, ciddi anlamda iki kuruma da zarar verir.
Burcu Aydın: Siz de şoför camiasından bir isimsiniz. Meslekteki aşamalarınızdan söz eder misiniz?
İbrahim Karataş: 29 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimi sonucu Afyonkarahisar Belediye Meclis üyeliğine seçildim. 1977 yılından bu yana ailecek önce babamdan başlayarak şoför esnafı olarak ticari kaydımız, vergi mükellefiyetimiz de taksicilik, kamyonculuk, minibüsçülük olmak üzere bu konuda her alanda Allah’a şükür bilgi sahibiyiz.
Burcu Aydın: Peki, taksi duraklarının iyileştirilmesi, sağlıklı çalışma şartlarının oluşturulması konusu ne şekilde gündeme geldi?
İbrahim Karataş: Meclis üyesi olduğumuz günden itibaren taksi duraklarının meselesi, taksicilerin sıkıntılarının hepsini Trafik Komisyonuna aktardık. Orada hepsi belgelidir. Fakat İmaret Taksi Durağı hatırlanacağı üzere sıkça gündeme gelirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınması gereken izin süreci hala bitmedi. Burada Afyonkarahisar Belediye Meclisi risk alarak bunu tamamladı. Çünkü önümüzde kış sezonu var. Bir de Birlik Taksi Durağı var. Buraya önceleri Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nce onay verilmiyordu. Malum Ziraat Bankası kamu bankasıdır. Yapılan görüşmeler sonucu bu noktaya da bir taksi durağı konuldu. Birlik Taksi Durağı için sıkıntılı olan cadde meselesi 120 santimetre civarında belli oranda kaldırım kullanımı denenerek aşılmaya çalışılacak. Yani bu tür konular Trafik Komisyonuna sıkça geliyordu. Ben son 3,5 yılı bilirim. Bu arada Şoförler Odası ve başka bir kurumun konuya yönelik dilekçesi yoktu. Tabii ki dilekçe vermek en doğal haklarıdır. Taksici esnafımızın bağlı olduğu başkaca bir oda yoktur. Bu dilekçeyi Fırıncılar Odası vermeyecek. Tabii ki Şoförler Odası verecek. Şoförler Odası’nın mevcut yönetimi ve Sayın Oda Başkanımız 19 yıldır icranın içindeler. Yönetim Kurulu üyeliği, Başkan Yardımcılığı ve hali Hazırda Yönetim Kurulu Başkanıdır.
Burcu Aydın: Taksici esnafının ihtiyaç duyduğu durak konusuna el atılması konusunun içeriği nedir?
İbrahim Karataş: Keşke daha önce halledilseydi. Daha önce bu işe omuz verilseydi de 20 yıldır taksicilerimiz oralarda rahatsızlıklar geçirmeselerdi. Daha kaliteli hizmet verselerdi. Bizim projemiz şuydu. Malum ben Belediye Meclis ve Trafik Komisyonu Üyesiyim. Aynı zamanda da şoför esnafıyım. Dersimize de çalışıyoruz. Konya’daki durumu inceledim. Oradaki taksici esnafını Konya Belediyesi toplamış. Standart bir hale getirmiş. Hani bizde ki gibi biri mor renkte, diğeri plastik malzemeden imal edilen mobilya yerine tek tip duraklarla düzenlemeye gidildiğini gördüm. Belediye bu işi tek tip durak yapımı olarak üstlenmiş.
Burcu Aydın: Taksici esnafına yönelik düşünülen durak projesinin aslı nedir?
İbrahim Karataş: Ben bu projeyi şahsen taksi duraklarında esnafımıza anlatmıştım. Biliniyordu. Ben de Konya’daki incelemem sonrası Afyon’a bunun daha değişik örneğini istedim. Malum jeotermalin başkentiyiz diyoruz. Termal kaynaktan yararlanmak üzere çok sayıda ziyaretçilerimiz geliyor. Bunlar şehrimizi de ziyaret ediyorlar. Taksi duraklarımız güzel bir mimari yapıda imal edilemez mi? Bunu illa Afyonkarahisar Belediyesi’nin de yapması gerekmiyor. Termal otellerimiz bu işe sponsor olsa buna kim hayır diyecek? Bu çalışmanın maliyeti çok ciddi tutarlar değil. Klimalı, doğal gazlı, arsası uygun olan yerlere tuvaleti, mutfağı olan insanca kullanım ve hizmet sunumu sağlanacak birer taksi durağı oluşturmak zor değil. Ben bu tür durakların imalini teklif ettim. Taksici esnafımızın durak imaline yönelik gündem bundan ibarettir. Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sayın Mevlüt Ülker’in bu konuda bir katkısı varsa kendisine şoför esnafı olarak teşekkür ediyoruz. Biz taksici esnafına, memleketimize yakışır insani şartlarda kullanılabilir taksi durakları oluşturulması için çabalıyoruz. Biz belge ile konuşuyoruz. Komisyon toplantı ve kararlarındaki sözlerim kayıt ve imza altındadır. Hepsi belgelidir. Keşke daha önce iddia edildiği üzere konuyu gündeme getirip çözümü sağlayacak dilekçe verilseydi. Lüzumsuz polemiğe gerek yok. Biz Trafik Komisyonu üyesi ve şoför esnafı olarak üzerimize düşeni yapıyoruz.
Burcu Aydın: Taksici esnafından kendilerine yönelik bu girişim sonrası ne gibi tepkiler geldi?
İbrahim Karataş: Bir yerlere aday olan kişiler, siyasiler toplumun çeşitli kesimleri ile ilgilenip ziyaretlerde bulunduklarında ilk akla gelen “Acaba seçimler mi yaklaştı?” sorusudur. Çünkü seçim zamanı toplumsal kesimler hatırlanır. Önümüzde Şoförler ve Otomobilciler Odasının seçimleri var. 2019 yılında Milletvekili Genel Seçimleri var. Artık herhalde insanların hatırlanması gerekiyor. Bu noktada muhtemelen ziyaretler de gündeme gelmiştir. Esnafım bana bunu söylüyor. Bana karşı bir sitem yok. Ama algılarının bu şekilde olduğunu söylediler. Bize yönelik ciddi manada güzel tepkiler güzel var. Her şeyden önce burada Allah rızasını kazabilmek önemlidir. Geç gelen adalet adalet değildir anlayışındayım. Ama 25 yıl sonra da adalet yerini bulduysa ne mutlu bize diyoruz.
Burcu Aydın: Şirket ortaklarından bir isim olarak sizce özel halk otobüsü işletmesi AFSU nereden nereye geldi?
İbrahim Karataş: Ben de şirket ortaklarındanım. Bu soruyu cevaplamak için işin biraz daha gerisine gitmek lazım. Afyonkarahisar Belediye Meclisi 2008 yılında ciddi bir hata yaptı. Daha önceki beyanatlarımda da bunu ifade etmiştim. O dönemin Belediye yönetimi ihtiyaç olmadığı halde bu ihaleye girmiştir. Dolayısıyla hem vatandaş açısından hem de olup biten kazaların vebali onlara aittir. 80 otobüslük gereksiz bir ihale yapıldı. 2008 yılında yapılan bu ihale Afyon’un kaderini kötü şekilde etkiledi. Bu etkilenmeye minibüsçü esnafı ve vatandaşlar buna dâhildir. Tabirde hata olmasın 90 metrekarelik evde 5 kişi yaşayabilir de on kişi yaşayamaz. Bu örnekten hareketle zaten 360 mevcut aracın fazla olduğu bir ilde üzerine Afyon’un çocuklarına ait 29 özel halk otobüsünü iptal ettirip 84 otobüs kapasiteli yeni özel halk otobüsü ihalesi yaptılar. Hem trafik sıkıştı, hem kazalar oldu hem de olan esnafla vatandaşa oldu. Olup biteni vatandaşımız görüyor.
Burcu Aydın: Özel hak otobüsü işletmeciliğinde süreç nasıl ilerledi?
İbrahim Karataş: Yanlışlık 2015 yılına kadar devam etti. 2008-2015 yılları arasında ilimiz Türkiye gündeminden ulusal düzeyde yayın yapan basından düşmedi. Bunları herkes hatırlıyor. Kavgaların sebebi kazanamamaktı. İki taraf da kazanamadığı için sıkıntılar oluyor, sabır taşıyordu. Minibüsçü esnafımızın bu şirketi devir alması adına toplantılar yapılmaya başlanmıştı. Şirketi alarak kangreni bitirmek doğru bir hareketti. Fakat 30 milyon liralık bir şirket kuruluyor ne fizibilite raporu çıkıyor ne de üzerinde ciddi çalışmalar var. Tamamen amatörce işe girildi. Ben Belediye Meclis Üyesi olarak ihaleye sevk kararına itiraz ettim. Meclis’te kendi grubumuz da itiraz etmişti. Herşey Afyonkarahisar Belediye kayıtlarında mevcuttur. İtiraz ettim çünkü bu projenin ayakları yere basmıyordu. Proje ölü doğmuştu. Bunun yürümeyeceğini ifade etmiştim. Hatta o toplantıda polemiklere de girdik. Tabii esnafımız istedi. Biz de Meclis’te doğru ifade etmeye çalıştık ama karar oy çokluğu ile alındı. Keşke yanılan biz olsaydık. Haksız çıkan biz olsaydık.
Burcu Aydın: Temel sorunlar neydi?
İbrahim Karataş: Benim tahminlerimden daha önce sıkıntılar başladı. Biz nakliyecilik işini de çok yaptık. Üç bin araç sahibi bir lojistik firma sahibi “Neden sıfır araç alıyorsun?” diye bana sordu. Sonra “Ben ikinci el araç alacak kadar zengin değilim. İkinci el araç tercihi şirket için ciddi el sıkıntı verdi. Ticari firmalarda ikinci el araç satın alımı ticari kurumsal firmalarda intihar anlamına gelir. Şu anda biz yönetim kurulu olarak geçmişte şirkete açılan ciddi zararı kapatmakla uğraşıyoruz. İkinci el araç alımı tasarruflu değildir. Sıfır kilometre 2015-2016 model araçların pazarlıkları yapıldı. Araçlar buraya geldi. Denizli’ye araçlar geri iade edildi. Aradan üç ay geçtikten sonra aynı rakama Tekirdağ’dan 2012-13 model 300 bin kilometre de ikinci el araçlar buraya geldi. O kadar tavsiyelerde bulundum. Onların hepsi kayıt altında. Bu konuların hepsi yerel basında yer aldı. Yoksa şirketin kurumsal kimliği adı altında bu açıklamaları yapmamam gerekir. Yerel gazetelerde konu yer bulduğundan ben de söylemekte beis görmüyorum.
Burcu Aydın: Başkaca ne sorunlar yaşandı?
İbrahim Karataş: Benim beklentimden daha erken sıkıntılar olduğunu tekrar ediyorum. Kimseye bir şey demeden istifa edip çekip gitmeler. İki yıl içinde yaklaşık 4 kez yönetim kurulu üyelerinin değişmesi sıkıntılarımızdır. Esnafımıza olmayan hayal vaatler verdiler. Bu vaatlerin tutmayacağı belliydi. Konuşmalarımın hepsi resmi bir kurum olan Afyonkarahisar Belediyesi’nin kayıtları altındadır. Fakat o gün ezbere hareket edildi. Bunun da bedelini Afyonlu esnaf ödüyor. İnsanlar geçtiğimiz Kurban Bayramında kurban kesemedi, çocuklarının rızkından keserek şirketin katkı paylarını ödüyorlar. Esnafın büyük bir kısmı maddi sıkıntı içerisindedir. Bunun vebali işi bu duruma getirip bu insanların önüne düşenleredir. Biz bunları Allah’a havale ediyoruz. Para çok kötü yönetildi. Şu anda gelinen durum filonun tamamına yakını sıfır araçtan oluşmaktadır. Tabii bu geçiş sıkıntılı oldu. Artık ikinci el araç almıyoruz. İnşallah bundan sonra iyi adımlar atılacak. Hepimiz aynı gemideyiz. Bu ülkenin vatandaşıyız. Zararı hem Afyonlu hem esnaf çeker. Bu yara kolay atlatılmayacak. Ama inşallah bundan sonra iyi adımlar atılır.
Burcu Aydın: Son mesajınız ne olur?
İbrahim Karataş: Liderler, yöneticiler baba vasfındadır. Aileyi bölmez. Asla çocukları birbirine düşürmez. Esnaf temsilcileri de idarecilerimiz de aynı şekilde düşünmeleri gerekiyor. Bakıyorsunuz A taksi durağı ile B taksi durağı birbirine düşman olmuş. B minibüs durağı ile A minibüs durağı birbirine düşman bakıyor. Şehir içi nakliyatçılarımız ona keza. Ben tüm yöneticilerimize Şoförler Odası ve Belediye Başkanımız ve Valimizin toparlayıcı olabilmeleri adına esnafımızın da buna destek vermesini istiyorum. Biz bir aileyiz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı