• Haberler
  • Gündem
  • Geçen yıl kuraklık nedeniyle buğday ve bal üretimi düştü

Geçen yıl kuraklık nedeniyle buğday ve bal üretimi düştü

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, geçen yıl yaşanan kuraklık ve orman yangınları nedeniyle Afyonkarahisar'ın 650 bin ile bazen700 tona çıkan buğday üretimi ile bal üretim oranında düşüş yaşandığını açıkladı. Acar, aynı durumun bal üretimini de etkilediğini belirtti   Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine müdürlük faaliyetleri [&hellip]

Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, geçen yıl yaşanan kuraklık ve orman yangınları nedeniyle Afyonkarahisar’ın 650 bin ile bazen700 tona çıkan buğday üretimi ile bal üretim oranında düşüş yaşandığını açıkladı. Acar, aynı durumun bal üretimini de etkilediğini belirtti

Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, İl Genel Meclisi (İGM) üyelerine müdürlük faaliyetleri hakkında sunum yaptı.
“17 İLÇE 8 ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET VERİYOR”
İbrahim Acar, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak 2021 yılında bakanlık projeleri haricinde il için uygulanan projelerin yanı sıra 2022 yılında uygulamayı planlayıp bakanlığa teklif ettikleri çalışmalar, İl Özel İdaresinden kaynak talebinde bulundukları projeler hakkında bilgi aktardı. Acar, “İl Müdürlüğümüz 17 ilçe müdürlüğü, 8 şube müdürlüğü, 2 müdür yardımcısından oluşmaktadır. Ayrıca sivil savunma ve döner sermaye ile birlikte diğer şube müdürlüklerimiz hizmet vermektedir. İl genelinde toplam 607 personelimiz hizmet vermektedir.” dedi.
“ŞEHRİN TOPLAM YÜZÖLÇÜMÜ
1 MİLYON 401 BİN HEKTAR”
Afyonkarahisar’da tarıma elverişli toplam arazi miktarının 5 milyon 738 bin civarında olduğunu söyleyen Acar, “156 bin hektarlık tarım arazisinin sulu geriye kalan 417 bin hektarda kuru tarım yapılmaktadır. 226 bin hektar çayır-mera arazisidir. 286 bin hektarlık alan ormandır. Tarım dışı 314 bin hektarlık alan vardır. Afyonkarahisar’ın toplam yüzölçümü 1 milyon 401 bin hektardır. Kültüre elverişli arazilerimizin dağılımı; 419 bin hektar tarla arazisi, 15 bin hektar meyve ve bağ arazisi, 7 bin 800 hektar sebze arazisi, 165 bin hektar örtü altı yani sera arazisi, 125 bin hektar nadas eve 5 bin hektarda kullanılmayan tarim arazisi vardır.” diye konuştu.
“AFYON HAŞHAŞ VE VİŞNE ÜRETİMİNDE TÜRKİYE BİRİNCİSİ”
İl Müdürü İbrahim Acar, Afyonkarahisar’ın haşhaş, vişne, sucuk, yumurta üretiminde Türkiye’de birinci olduğunu, şehirde Kayseri’nin yaklaşık 9 katı sucuk üretildiğini açıkladı. 2021 yılında kuraklık nedeniyle buğday üretiminin düştüğünü bildiren Acar, “Geçen yıl 440 bin ton buğday üretimi oldu. Normalde bizim 650 bin bazen 700 bin tona çıkan bir buğday üretimimiz vardır. Ama geçen yıl bizim buğday üretimimiz kuraklık nedeniyle 440 bin tona kadar düştü. Arpa üretimimiz 282 bin tondur. Haşhaş üretimimiz 22 bin 858 tondur. Patates üretimimiz 2021 yılı rakamıyla 573 bin tondur. Şeker pancarı üretimimiz 926 bin ton, vişne üretimimiz 41 bin ton, kiraz üretimimizde 50 bin tondur. Afyonkarahisar’da bal üretimide ciddi oranda düşüş yaşandı. Orman yangınları nedeniyle 2020 yılında bin ton bal üretildi. Afyonkarahisar’da 400 ton bal üretiminin olduğunu kaydetti. Afyonkarahisar’ın üretiminde önde olduğu ürünlerden bahseden Acar, “Haşhaş üretiminde Türkiye birincisiyiz, vişne üretiminde birinciyiz. Turşuluk hıyar, bezelye ve lavanta üretiminde Türkiye ikincisiyiz Ayrıca hayvansal üretimde, sucuk üretiminde açık ara Türkiye birincisiyiz. Yine pastırma üretiminde Türkiye birincisiyiz. Bize en yakın Kayseri’nin 8-9 katı sucuk üretimimiz var. Yumurta üretiminde Türkiye birincisiyiz. Süt üretiminde de Türkiye sekizincisiyiz.” şeklinde konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme