Geceleri Uyku Uyuyamıyorum Ne Yapmam Lazım?

Gece uyku uyuyamayanların internet arama motorlarında ortak kullandıkları sorgulama kelimelerinin başında 'Geceleri Uyku Uyuyamıyorum Ne Yapmam Lazım?' sorusu var.

UYKUSUZLUĞA KARŞI NELER YAPILABİLİR?

Peki, gece uykuya dalma problemi olan ya da hiç uyuyamayanlara neler tavsiye ediliyor? Uykusuzluk, uykuya dalma, uykuda kalma ve uykuyu sürdürmede zorluk yaşamaya neden olan uyku bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Uyku bozukluğuna sahip kişiler kısa süre içinde uykuya dalamaz, dalsa bile derin bir uyku uyuyamadığı için uykuda kalamazlar,  uyandılarsa da uykuya geri dönemezler. Uyku alışkanlıklarının değiştirilmesi uykusuzluğa iyi gelmektedir. Uykusuzluğun altında başka bir hastalık söz konusuysa ilaç tedavisi de uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Uykusuzluğun yaygın nedenleri; Strese bağlı depresyon, uykudan önce yemek yenmesi ve çay-kahve tüketimidir. Uyku saatinin sürekli değişmesi, uyku apnesi, nörolojik hastalıklar, hormonal problemler, huzursuz bacak sendromudur. Alkol tüketimi, egzersiz eksikliği, tiroid bezinin fazla çalışması, kalp yetmezliği, bazı antidepresan, astım veya tansiyon ilaçları da uykusuzluk nedenlerindendir. 

BAŞLICA SORUNUN TESPİTİ VE ÇÖZÜMÜ ETKİN TEDAVİDİR

Uykusuzluk tedavisinde öncelikle uykusuzluğun nedenlerine kökenlerine yönelik bir araştırma yapılmaktadır. Uykusuzluk çekenlerin bazıları uyku alışkanlıklarının düzenlenmesinden önemli ölçüde yararlanırlar. İnsomnia yani uykusuzluk hastalarına uykusuzluk tipine göre öncelik olarak yaşam düzenlenmeleri yapılıp, melatonin takviyesi gibi ilaç tedavileri tavsiye edilmektedir. Rahat kaliteli bir uyku için ilaçları tercih etmek yerine uykusuzluğa neden olan başlıca sorunun ne olduğu belirlenip buna uygun bir tedavi planlamak gerekir.
 

Bakmadan Geçme