Gebelik süreci nasıl işliyor? – Kocatepe Gazetesi

Özel Fuar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Uzmanı Jin.Op.Dr. İmran Dalkılıç, 'Gebelik süresi son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır ve 280 gün yani 40 haftadır. İlk ayda yapılan muayenede öncelikle gebeliğin kesin olarak olup olmadığı ultrason ve gerekirse gebelik testleri ile belirlenir. Gebelik kesesinin ultrasonda net olarak görülmesi sonrasında kesin olarak rahim içi [&hellip]

Özel Fuar Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Uzmanı Jin.Op.Dr. İmran Dalkılıç, “Gebelik süresi son adet tarihinin ilk gününden itibaren hesaplanır ve 280 gün yani 40 haftadır. İlk ayda yapılan muayenede öncelikle gebeliğin kesin olarak olup olmadığı ultrason ve gerekirse gebelik testleri ile belirlenir. Gebelik kesesinin ultrasonda net olarak görülmesi sonrasında kesin olarak rahim içi bir gebelikten söz edilebilir. Çok erken gebeliklerde (adetin geçtiği ilk günlerde) testlerde gebelik çıkmasına rağmen ultrasonda görülemez. Gebelik varsa sıradaki en önemli konu kalp atışının olup olmadığıdır. Yalnız kalp atışın çok küçük gebeliklerden oluşmaz yaklaşık 5-6 hafta civarında (adet geçmesinden 10-15 gün sonra) görülebilir” dedi.
HANGİ GELİŞMELER YAŞANIYOR?
Dalkılıç, şöyle devam etti:
“İlk 8 hafta: Bebek yaklaşık olarak 4 cm’dir. Bu ay aile bebeğin durumunu ve sağlığını merak edebilir ancak henüz gebelik çok küçük olduğu için bu dönemde bebeğin canlı olması dışında pek bir özelliği değerlendirilemez.
12’nci hafta: Bebeğinizin gövde uzunluğu 6-7 cm arasındadır. Bebeğinizin tüm vücudunda Lanugo adı verilen ipeksi yumuşacık tüyler oluşmaya başlar. Başının bir bölümünde saç çıkmış ve saçlar büyümeye devam etmektedir. El ve ayak parmakları ultrasonda görünür hale gelmiştir. Bebeğinizin yutma fonksiyonu başlamıştır. Ayrıca tad duyusu da oluşmuştur.
4’üncü ay: Bebeğinizin el tırnaklarının oluşumu tamamlanmıştır. Sırada ayak tırnaklarının gelişimi vardır. Ayak tırnaklarının oluşumu yanında kemik iliğinde kan yapımı da başlamıştır. Bu ay içinde bebeğiniz parmağını emmeye başlar. Hareketleri belirgindir. Bu nedenle anne, bebeğin hareketlerini hissetmeye başlar.
5’inci ay: Bebeğinizin ağırlığı 300 gramı geçmiştir. Bebeğin kemik yapıları güçlenmeye başlar, bacak ve iç kulak kemikleri ilk kemikleşmeye başlayan yapılardır. İç kulak kemiklerinin gelişimi ile birlikte bebeğin işitme sinirleri de gelişir ve bebek sesleri duymaya başlar. Bebeğiniz sizin kalp atışınızı, mide seslerinizi ve göbek bağındaki kan akışını duyabilir.
6’ncı ay: Bebeğinizin akciğerleri bu aydan itibaren hızla gelişir. Bunun sonucunda bebeğiniz nefes almaya çalışır ve nefes egzersizleri yapmaya başlar. Bebeğiniz içinde yüzdüğü sıvının bir kısmını yutmaya başlar ve böylece sindirim sisteminin gelişimine yardımcı olur.
7’nci ve 8’inci ay: Bebeğiniz günde ortalama 50 kez hareket eder. Elini yüzüne değdirir. Ellerini birleştirir. Elleri ile ayaklarını tutar. Bazen göbek bağını yakalar. Saçlar uzamaya devam eder. Kirpikler gelişir. Bebek hala kırmızı görünümdedir, ama her geçen gün yağ dokusu artar. Bebek doğuma kadar kilo almaya devam eder. Yavaş yavaş el ve ayak izleri oluşmaya başlar. Bu aylarda bebek doğarsa hala akciğer gelişimi tamamlanmadığından bebek yoğun bakımda uzun bir süre kalabilir.
9 ve 10’uncu ay: Bebeğinizin içinde yaşadığı amnion sıvısı yaklaşık 1 litreye ulaşır. Doğuma yakın bir bebek ortalama 3.400 gramdır. Bu ağırlık 2.500 – 4.000 gram arasında değişebilir. Görme fonksiyonu en son gelişen duyudur. Bu ay içinde bebeğiniz kuvvetli ışığı algılar. Artık bebeğiniz fiziksel olarak doğuma hazırdır.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme